StoryEditorOCM
NeretvaI TO SE DOGAĐA

Iako je Europska unija početkom travnja zabranila uvoz ugljena iz Rusije, brodom koji plovi pod ruskom zastavom u luku Ploče stiglo tisuće tona ugljena, evo što je posrijedi i kome je teret namijenjen

Piše Ante Šunjić
27. svibnja 2022. - 16:36

Brod NEVA LEADER 6 koji plovi pod ruskom zastavom završio je iskrcaj tereta u luci Ploče i priprema se za odlazak iz pločanskoga akvatorija. Da nema sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, ovo ne bi bila vijest, no poznato je da je Rusiji uveden embargo.

To se ne odnosi na ovaj brod, što nam je potvrdilo i nekoliko sugovornika koji su željeli ostati anonimni. Kako smo saznali, brod je u pločansku luku dopremio oko šest tisuća tona ugljena za potrebe cementare u Kaknju. Ulazak u luku Ploče i istovar tereta omogućen je jer je transport ugljena dogovoren prije proglašenja sankcija, pa je NEVA LEADER 6 dobio izuzeće, a osim toga, rečeno nam je, ni roba ni primatelj nisu pod sankcijama.

Ulazak ruskog broda i iskrcaj tereta u Pločama omogućen je nakon suglasnosti Vlade RH i Ministarstva vanjskih poslova, saznali smo neslužbeno.

19. travanj 2024 20:05