StoryEditorOCM
NeretvaVoće i povrće

Hoće li neretvanski poljoprivrednici za svoje voće i povrće tražiti oznaku "Dokazana kvaliteta Hrvatska" ? EU im za to daje tri tisuće EUR-a

Piše Stanislav Soldo
7. srpnja 2022. - 07:49

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta" za povrće, zahtjev za priznavanje navedene oznake podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara te će se ubrzo na tržištu moći kupiti rajčica sa znakom "Dokazana kvaliteta – Hrvatska".

Proizvođači povrća koji koriste znak "Dokazana kvaliteta – Hrvatska" moraju osigurati proizvodnju prema točno definiranim kriterijima u specifikaciji, a to uključuje brigu o zaštiti okoliša odgovornom uporabom gnojiva i pesticida, optimalno vrijeme berbe povrća, duljinu prijevoza kako bi se sačuvala hranjiva vrijednost proizvoda, izbor ambalaže koja štiti povrće od oštećenja pri skladištenju i transportu. Podsjetimo, prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća, a Zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" za voće podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od listopada 2021. godine na tržištu mogu kupiti jabuke označene znakom "Dokazana kvaliteta – Hrvatska," a uskoro će se na tržištu moći kupiti i druge vrste voća označene ovim znakom. Drugi sektor koji je također prepoznao prednost ovog sustava je sektor konzumnih jaja, a Zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" za konzumna jaja podnijela je Udruga za znanost o peradi te se od veljače 2022. godine na tržištu mogu kupiti konzumna jaja označena ovim znakom, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" je dobrovoljni sustav koji je uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede kroz Zakon o poljoprivredi1 i Pravilnik o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" s ciljem da se dodatno označi poljoprivredne i prehrambene proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora kao i u svrhu zaštite proizvođača od nepoštenih praksi. Posebne karakteristike proizvoda koji je označen znakom "Dokazana kvaliteta" odnose se na specifične zahtjeve vezane za proizvodnju označenog proizvoda, a koje su definirali sami proizvođači u Specifikaciji proizvoda, službenom dokumentu, javno dostupnom na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede. Specifični zahtjevi, navedeni u Specifikaciji proizvoda, predstavljaju nadstandarde u odnosu na uobičajen način proizvodnje istog proizvoda koji nije označen znakom "Dokazana kvaliteta". Ovakav nacionalni sustav je upravo garancija da se kupuje domaći proizvod za čiju kvalitetu su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja kao i najkraće moguće vrijeme puta od polja i farmi do stola.

Poljoprivrednicima se za ulazak u nacionalni sustav "Dokazana kvaliteta Hrvatska" kroz Mjeru 3 "Sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode Programa ruralnog razvoja" osigurava tri tisuće EUR-a i to za: Luk, luk kozjak (ljutika), luk vlasac, češnjak, poriluk, šparoga, kupus, kelj, kelj pupčar, raštika, lisnati kelj, korabica, cvjetača, brokula, kineski kupus, kineska raštika (pak-choi), postrna repa, podzemna koraba, crna rotkva, rotkvica, daikon, hren, riga (rukola), potočarka, kres salata, rajčica, paprika, patlidžan, krumpir, krastavac (salatni i kornišoni), dinja, lubenica, tikvica, zvjezdasta tikvica (patišon), bundeva, muškatna tikva, kivano, salata, endivija, radič, čičoka, artičoka, mrkva, peršin, celer, pastrnjak, slatki komorač, kopar, grašak, grah, bob, vigna, grah metraš, slanutak, leća, špinat, blitva, cikla, vrtna loboda, rabarbara, novozelandski špinat, matovilac, bamija, batat, kukuruz šećerac.

25. travanj 2024 06:20