StoryEditorOCM
NeretvaŽUPNIK IZ STAŠEVICE

Fra Marko Bitanga: Tenis je strast, rekreacija, radost i druženje!

Piše Ante Šunjić
6. svibnja 2020. - 14:46
Da je moguće izvršavati svoju životnu misiju i širiti Radosnu vijest među vjerničkim pukom, te istovremeno, uz brojne druge aktivnosti, postati vrstan tenisač, za što opet treba vremena, odricanja i talenta, zoran je primjer 57-ogodišnji fra Marko Bitanga, župnik u župi svetoga Staša u Staševici.

Kada mu god obveze dopuste, fra Marko su uputi na teniske terene u obližnje Peračko Blato, gdje sa dr. Igorom Piskaćem, Ivanom Galićem i drugim zaljubljenicima u ovaj sport odmjerava snage. A sve je započelo još krajem 80-ih godina prošloga stoljeća, kada je fra Marka u rodnim Runovićima u svijet tenisa uvodio njegov sedam godina stariji brat Ivan. „U Runovićima je napravljen prvi teniski teren u Imotskoj krajini i ja sam na njemu prvi put udario tenisku lopticu.

image
Fra Marko Bitanga iz Staševice


Odmah sam se zaljubio u ovaj sport. Premda sam bio mlađi, brži i motiviraniji od brata, on me stalno pobjeđivao. Objasnio mi je da to postiže jer „igra“ na moje slabe strane. Tako sam postupno napredovao i shvaćao da se tenis igra reketom, a pobjeđuje se glavom. Čovjek mora biti potpuno posvećen i koncentriran, upoznati svoga protivnika i nametnuti igru u kojoj će se moći iskoristiti njegove slabosti“, kaže fra Marko, ističući kako je njegova jača stana forehand.

image
Fra Markova ljubav prema tenisu započela je još u rodnim Runovićima



U žaru borbe nekad se prijeđe crta

Zahvaljujući tenisu fra Marko je obišao Hrvatsku i susjednu BiH, odigrao brojne turnire i upoznao mnoge ljude. „Tenis je strast, rekreacija, radost i druženje. Često je i svojevrsna „ulaznica“ u određena područja. Sjećam se kako sam srdačno dočekan u Banja Luci na jednom turniru iako se ratne rane još uvijek bile svježe. Kroz tenis mi se pruža prilika da svojim ponašanjem i odnosom prema drugim ljudima šaljem poruke prijateljstva i mira. Mnogi misle da se fratarski poziv svodi samo na molitve, mise i strogi životni ritam. No, među nama ima veliki broj sportaša. Sport je dobar i zdrav i svatko bi ga trebao prakticirati. Osim vjeronauka i drugih aktivnosti, među djecom u Staševici nastojim pobuditi interes za sport. Zajedno igramo nogomet i stolni tenis, a namjera mi je približit im i tenis. Da nije bilo ove nesretne situacije s koronom, već bi to napravio“, rekao je fra Marko, naglasivši kako i sveti Pavao upotrebljavao određene sportske termine poput trkališta i trkača.

image
Fra Marko Bitanga iz Staševice


A tenis ne bi bio tenis kada tijekom meča ponekad ne bi zaiskrilo među suparnicima. „Naravno, ima i toga. U žaru borbe nekad se prijeđe crta, ali brzo se vratimo u normalu, sve izgladimo i nitko nikome ništa ne zamjeri. Poslao bih poruku mladim ljudima da se bave sportom, bezbroj je razloga za to“, ističe ova župnik iz Staševice, koji je aktivan i na drugim poljima.

image
Udomio je psa Belu


Udomio je psa Belu i macu Lili, koje je netko neodgovaran ostavio i koji mu prave društvo dok čisti zelene površine oko crkve i župskog stana i obrezuje ruže i ostalo ukrasno bilje. Uz to, uzgaja razne poljoprivrede proizvode u vrtu koji mu je, nakon dolaska, pomogao urediti Ranko Marević Đopa. Voli imati svoje proizvode, iako mu mještani često donose razne potrepštine.

Humanitarni rad

No, kao veliki zaljubljenik u čisti okoliš, pri čemu ističe i ravnatelja Osnovne škole u Staševici Boru Bustruca, fra Marko zna i isprovocirati svoje vjernike i potaknuti ih na drugačiji način razmišljanja kada je u pitanju zbrinjavanje otpada. Prikupljeni otpad odbačen gdje ne bi trebao biti odbačen, fra Marko prije nedjeljne mise postavi ispred crkve. Da vjernici vide što su uradili.

image
Fra Marko Bitanga iz Staševice


„Moja je dužnost i upozoravati ljude da se s poštovanjem i ljubavlju odnose jedni prema drugima. Osobito prema starima i bolesnima. Jedna baka u mojoj župi živjela je u jako nehumanim uvjetima. U svojoj starosti i bolesti bila je prepuštena sama sebi. Upozorio sam na to njezinu djecu. Kad i to nije pomoglo, alarmirao sam Centar za socijalnu skrb. Hvala Bogu, sada je baka zbrinuta...“, kaže fra Marko. Smatra također svojom dužnošću, i na tome radi, da se zna istina o fra Karlu Ćulumu, ubijenom u Zavojanima za vrijeme Drugoga svjetskog rata, baš u mjesecu svibnju.

image
Fra Marko često organizira ekološke akcije


Fra Marko je u župi sv. Staša od 2018. godine. Prije toga bio je 15 godina u župi Kozice-Zavojane, odakle je došao iz župe Brist-Podaca. Kao sužupnik djelovao je u Podbablju, a prva župa bio mu je Drniš, gdje je došao mjesec dana prije pada grada u četničke ruke. Mladu misu rekao je u rodnim Runovićima 1991. godine.
20. travanj 2024 04:20