StoryEditor
NeretvaZAPEO PROJEKT|

DOBRU NAMJERU GRADOVA PLOČA I VRGORCA TE OPĆINE GRADAC ZAUSTAVILA BESPARICA: Montažnu kuću u Banovini gradit će i Splitska 4. brigada!

Piše Ante Šunjić
12. listopada 2021. - 18:21
Montažna kuća bi trebala biti napravljena u Dalmaciji, a sastavljena na BanoviniNikola Vilic/Cropix

Pompozno najavljeni projekt gradova Ploče i Vrgorac, te Općine Gradac,o izgradnji montažne kuće za jednu obitelj na potresom pogođenom području Banovine i Pounja zapao je u teškoće. Početkom godine ovi gradovi pokrenuli su zajedničku akciju prikupljanja sredstava za izgradnju montažne kuće, o čemu su obavijestili i javnost.

Sklapanje na Banovini

- Odlučili smo udruženim snagama pomoći potresom pogođenom području. Proteklih godina naše jedinice lokalne samouprave ostvaruju odličnu suradnju u mnogim projektima i nju planiramo nastaviti s ciljem stambenog zbrinjavanje jedne obitelji iz Banovine i Pounja. Pridružujemo se inicijativi gradova i općina koji su spremni pomoći na sličan način.

Teško je gledati strašne prizore iz potresom razorenog područja Hrvatske. Ljudi su preko noći ostali bez kuća ili stanova. Svjesni smo da ne možemo riješiti sve probleme, ali možemo konkretno trajno pomoći jednoj obitelji. Vratiti osmijeh i nadu u bolju budućnost - stajalo je, među ostalim, u priopćenju uz poziv građanima da se odazovu u realizaciji ovoga hvalevrijednoga projekta. Planirano je sagraditi kompletno novu montažna kuća o čemu su kontaktirani predstavnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

image
Nakon upita gradskog vijećnika Pločanske stranke Darjana Barbira i odgovora gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića (SDP), vidljivo je da ne ide sve po planu
Ante Šunjić

- Projektnu dokumentaciju tipske montažne kuće financirat ćemo zajedno po modelu 1/3. Otvorit ćemo posebne račune gdje će svi građani i pravni subjekti moći uplaćivati donacije za materijal i opremu. Moguću potrebnu razliku za zatvaranje financijske konstrukcije uplatiti ćemo iz naših proračuna. Sve transparentno s uvidom u donacije i trošak – poručile su gradske vlasti Ploča, Vrgorca i Gradca, a montažnu kuću planiraju sagraditi na ovome području u jednoj od zatvorenih hala i onda je modularno prenijeti i sastaviti na potresom pogođenom području.

Visoki troškovi

No, nakon upita gradskog vijećnika Pločanske stranke Darjana Barbira i odgovora gradonačelnika Ploča Miše Krstičevića (SDP), vidljivo je da ne ide sve po planu. - Početkom veljače 2021. godine potpisan je sporazum Grada Ploča i Vrgorca i Općine Gradac za izgradnju montažne kuće na potresom pogođenom području. Od tada je prošlo sedam mjeseci pa nas zanima, a i građane Ploča, što je s izgradnjom, te dokle se stiglo u realizaciji toga projekta? U medijima smo doznali da je Grad Makarska sam izgradio novu kuću, koja je useljena 1. rujna - upitao je Barbir. Iz odgovora gradonačelnika Ploča razvidno je da su organizatore iznenadili visoki troškovi projekta. Krstičević je istaknuo da je procjena troškova oko 1,5 milijuna kuna i zbog toga je najavio kako će tražiti još partnera, među ostalima, i u drugim jedinicama lokalne samouprave, kako bi se projekt priveo kraju. Osim toga, izvijestio je vijećnike da se vode pregovori s 4. brigadom iz Splita, koja bi trebala osigurati ljudstvo za obavljanje određenih poslova.

12. listopad 2021 18:21