StoryEditorOCM
NeretvaI to se događa

Divlji deponiji prijete plantažama: Trule mandarine legla su sredozemne voćne muhe

Piše Stanislav Soldo
16. siječnja 2023. - 07:59

Po neretvanskim poljima niču divlji deponiji trulih mandarina. Neodgovorni pojedinci bacaju mandarine koje nisu mogli prodati ili pak otkupljivači prazne svoja skladišta pa taj otpad umjesto propisnog zbrinjavanja odlažu uz nasipe i kanale u delti Neretve. Oko takvih ilegalnih deponija širi se neugodan miris jer mandarine u procesu truljenja ispuštaju toksine. Osim zagađivanja okoliša i neugodnih mirisa još veći je problem sredozemna voćna muha koja prezimljuje i leže se u trulim plodovima agruma.

image

Ministarstvo poljoprivrede daje poticaje za zbrinjavanje otpada nakon berbe agruma

Upravo je zbog toga resorno Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo program poticaja za zbrinjavanje otpada iz voćnjaka kako bi se spriječilo nekontrolirano širenje sredozemne voćne muhe. Prema tim pravilima mandarine je nužno pokupiti ispod stabla te ih duboko zakopati. Nije dopušteno niti zaoravati ih u zemlju jer su i dalje potencijalno leglo za voćne muhe. Tako je odlaganje hrpa mandarina u prirodi svojevrsni "ekocid" jer će se iz njih izleći milijuni sredozemnih voćnih muha, koje pričinjavaju ogromne štete u voćarstvu ponajviše na plantažama agruma, mandarina, limuna, klementna a od njih nisu imuni ni drugo voće i povrće. Muha ubode plod, ubaci ličinku- crva se hrani pulpom mandarine zbog plod istruli i nije za konzumaciju.

Kako bi se štete od sredozemne voćne muha smanjile resorno Ministarstvo poljoprivrede donijelo j e Akcijski plan o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve. Tim planom su propisane mjere monitoringa populacije odraslih jedinki muhe, zbrinjavanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova u voćnjacima te druge preventivne metode u cilju istrjebljenja ovoga nametnika, koji u voćnjacima može prouzrokovati milijunske štete.

Sredozemna voćna muha štetnik je koji napada više od 240 vrsta bilja, a za naše područje najznačajniji domaćini su joj su mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva, nektarina, japanska šljiva i kruška. Zanimljivo je da je na snazi i Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe –Ceratitis capitata (Wiedemann) kojom su propisane odgovarajuće fitosanitarne mjere u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja sredozemne voćne muhe, ali ona se s obziro na divlje deponije gnjilih mandarina u dolini Neretve ne poštuje.

Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibenska, Zadarska i Istarska županija smatraju se ugroženim područjima u kojima je potrebno provoditi preventivne mjere sprječavanja širenja i suzbijanja ovog štetnika. Tako treba redovito uklanjati samonikle biljke domaćine sredozemne voćne muhe, zapušteno poljoprivredno zemljište privesti poljoprivrednoj proizvodnji te prikupljati i zbrinjavati otpale plodove s tla, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

image

Odbačene mandarine u dolini Neretve leglo su sredozemne voćne muhe

Plan suzbijanja podrazumijeva provedbu mjera koje se odnose na aktivnosti suzbijanja sredozemne voćne muhe što među ostalim podrazumijeva provođenje monitoringa populacije odraslih jedinki sredozemne voćne muhe te prisustvo ličinki u plodovima na ciljanom području kao i zbrinjavanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova u voćnjacima, okućnicama, javnim površinama i zapuštenim poljoprivrednim zemljištima. Sve piše na papiru ali se loše provodi na terenu. U ovom slučaju zakazala je i poljoprivredna inspekcija koja bi trebala kazniti sve one koji nepropisno zbrinjavaju otpad mandarina nakon berbe. Pogotovo bi trebalo kazniti one koji su dobili poticaje za suzbijanje sredozemne voćne muhe a otpad agruma odlažu po ilegalnim deponija usred neretvanskih polja.

24. travanj 2024 11:21