StoryEditorOCM
NeretvaZA JAČI IMUNITET|

DIŠITE U PČELINJOJ KOŠNICI: Pčelar Josip Kuran iz Kobiljače otvorio prvu apikomoru u našoj županiji !

Piše Ante Šunjić
19. travnja 2021. - 18:06

Koliko znam, ovo je prva Apikomora u našoj Županiji, koju već koriste moderne i ekološki osviještene zemlje, i ona će prvenstveno koristiti jačanju imuniteta djeci i odraslima. 

image
Pčelar Josip Kuran iz Kobiljače otvorio je prvu apikomoru u našoj županiji
Ante Šunjić

Od davnina je poznato kako se pčelinji proizvodi koriste kao hrana i kao lijek. Ariterapija pomaže i olakšava djelovanje farmaceutskih lijekova jačajući imunitet tijela. Veoma bogat sastav pčelinjih proizvoda pomaže i u sprječavanju nastanka raznih bolesti. Pčelinji proizvodi med, propolis, matična mliječ, cvjetni prah, vosak i pčelinji otrov utječu na zdravlje na brojne načine. Djeluju antimikrobno, antivirusno i antifungalno. Nova grana Ariterapije zove se Apiinhalacija. To je udisavanje mikroklime pčelinjaka, koja korisno utječe na liječenje dišnog sustava, ali i na psihičko zdravlje. Relativno je mlada grana ariterapije i upotrebljava se u zadnjih 30-ak godina. U Kobiljači kod Ploča odnedavno je koristi OPG – Pčelatsrvo Kuran, čiji je vlasnik Josip Kuran. Funkcionira tako da korisnik udiše sve proizvode pčelinje zajednice pri čemu mikroelementi koji iz njih isparavaju putem alveola i razmjene plinova dospijevaju u krvotok.

image
Mikroklima pčelinjaka korisno utječe na liječenje dišnog sustava, ali i psihičko zdravlje
Ante Šunjić

Čak i osobe koje su alergične na pelud mogu koristiti Apiinhalaciju zbog toga što se za vrijeme intenzivne paše, kada se Apiinhalacija koristi, pri unosu u košnicu pelud dobiva određenu količinu vlage. Indikacije za Apiinhalaciju su široke - alergije, kronični bronhitis, upala srednjeg uha, kašalj, kratkoća daha, bolesti pušača, sinusitis, edem sluznice, opća fizička slabost, stres, migrena, pad imuniteta i drugo. Apiinhalacija se odvija putem posebnih inhalatora, napravljenih samo za tu primjenu, u prostorima koji se nazivaju apikomore.

image
Mikroklima pčelinjaka korisno utječe na liječenje dišnog sustava, ali i psihičko zdravlje
Ante Šunjić

- Ideja o bavljenju pčelarstvom proizišla je iz jedne plemenite i korisne životne priče. Okolnosti različitih sudbina su odvele kolegu u Irsku, a ja sam preuzeo njegovih šest košnica i uz podršku članova obitelji krenuo u očuvanje i spas postojećih pčelinjih zajednica. Ljubav prema pčelarstvu, obnova starih i širenje novih zajednica me vodila k ostvarenju, učenju i spoznaji korisnih informacija. Pčelinje zajednice, proširenje prostora, matice, umetanje satnih osnova i očuvanje radnog raspoloženja su me doveli do konačnog cilja. Oformio sam OPG, osigurao uvjete za mednu godinu i potaknut respiratornim problemima članova obitelji, educirao se i odlučio ponuditi i drugima blagodati pčelinjega rada. S pogledom na polje Jezero, u prekrasnom prirodnom okruženju, uz košnice sam instalirao poseban prostor za inhalaciju po pravilima struke. Koliko znam, ovo je prva Apikomora u našoj Županiji, koju već koriste moderne i ekološki osviještene zemlje, i ona će prvenstveno koristiti jačanju imuniteta djeci i odraslima - rekao je Josip Kuran, naglasivši kako jedna inhalacija traje 20 minuta, te da je najbolje, nakon kratke pauze, napraviti još jednu i tako dva do tri puta tjedno. Inhalacije su besplatne, a interes je, kako tvrdi, jako velik.

image
Mikroklima pčelinjaka korisno utječe na liječenje dišnog sustava, ali i psihičko zdravlje
Ante Šunjić
35 košnica i 12 tisuća loza

Josip ima ukupno 35 košnica i uglavnom poslove obavlja sam. Kad to okolnosti zahtijevaju, u pomoć mu priskoči i punac. Ne krije kako je u početku mislio da će biti malo manje obveza, ali se nije pokajao, jer je s vremenom zavolio ovaj posao. I stigne ga raditi kvalitetno, usprkos činjenici da dosta vremena i energije mora odvojiti i za obradu vinograda od 12 tisuća loza.

19. travanj 2024 23:34