StoryEditorOCM
NeretvaOD ARGENTINE DO PLOČA|

Dermatologinja Adriana Maria Camino Varela i njezin suprug kirurg Diego otvorili ambulantu pa Pločani više ne moraju u Split i Dubrovnik

Piše Ante Šunjić
28. rujna 2020. - 09:15
Dr. Adriana Maria Camino Varela, koja je sa suprugom, kirurgom, dr. Diegom Carlosom Varelom upravo otvorila privatnu ambulantu u Poduzetničkom Inkubatoru Ploče, da bi približila dermatovenerološke i kirurške usluge pacijentima koji su dosad morali putovati u Dubrovnik ili Split, svojim primjerom svjedoči kako je moguće uskladiti životne vrijednosti sa pomoći potrebitima.


Hrvatska joj je bila san


- Provoditi Božju volju, povjerene talente koristiti za dobra djela, čuvati i razvijati obitelj i voljeti Domovinu. Još me je djed naučio da se Domovina ne brani samo puškom, nego i ljubavlju, intelektom, radom, dobrom voljom i ostankom tu - kaže dr. Adriana koja je 23. srpnja 1996. godine došla iz daleke Argentine sa suprugom i dvoje djece. Danas ih ima petero. Mnogo se stvari u njenom životu moralo dogoditi da bi ostvarila svoj san – život u Hrvatskoj. Jer, kako sama ističe: 'Ja Hrvatsku dišem!'. A ljubav prema voljenoj grudi usadili su joj djed iz Čepina, baka porijeklom iz Vrlike i majka, Osječanka. Adriana se rodila u Argentini, gdje su joj roditelji ostvarili zavidne karijere. Otac joj je bio šef psihijatrije u jednoj bolnici u Buenos Airesu, a majka direktorica i šef pedijatrije u jednoj bolnici u glavnom argentinskom gradu, te direktorica poznatog osiguravajućeg društva za umirovljenike. U rodnom mjestu završila je osnovnu i srednju školu i fakultet.

image
Adriana Maria Camino Varela
Ante Šunjić



- Prije završetka fakulteta odlučila sam stažirati u Hrvatskoj. 1993. godine došla sam u KBC Rebro, gdje sam radila internu medicinu. Nakon isteka roka, na moju zamolbu, produžila sam još dva mjeseca na kirurgiji. Željela sam se priključiti Hrvatskoj vojsci, ali se moj današnji suprug, a tadašnji zaručnik, tome protivio. Govorio mi je da ne znam ništa o ratu i da ću poginuti. Dobri ljudi s Rebra savjetovali su mi da usavršim medicinu i onda pomognem Hrvatskoj. Noćima sam plakala i vratila se u Argentinu - prisjeća se novopečena Pločanka. Supruga je Adriana upoznala u Argentini, a glavni 'krivac' je anatomija iz koje je imala loše ocjene. Uz pomoć Diega, ocjene su se značajno popravile, pa je bila pomoćnica anatomije na prvoj godini, što je rijetkost. - Na početku smo bili dobri prijatelji, a prohodali smo kada je on završio medicinu i počeo sa specijalizacijom kirurgije. Prije toga, u travnju 1989. odlučila sam otići u Hrvatsku i naći muža. Tu sam se vidjela kao supruga, majka i profesionalac. - Kada je doznao da idem u Hrvatsku, rekao mi je da će me čekati i da se vratim što prije! Upoznala sam Slavoniju, Istru, Dalmaciju, zaljubila su u Split i vratila u Bunos Aires - kaže dr. Adriana.
 

Potrebe stanovništva


No, bilo je to samo privremeno, jer, vrijeme će pokazati, Hrvatska joj je bila suđena. Kada su, 1996. konačno došli, nije bilo lako. Kratko vrijeme živjeli su u Zagrebu, suprug nije dobro govorio hrvatski, a onda su našli stan u Dubrovniku i 2. prosinca te godine počeli raditi u dubrovačkoj bolnici, Diego na Kirurgiji, a Adriana na Transfuziji. Godine 2002. dobila je specijalizaciju dermatologije. Sada radi u poliklinici Marin Med u Dubrovniku te obavlja terenske preglede u sklopu Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet. Tako je i prepoznala potrebe stanovništva na tom području, pogotovo povećanje slučajeva raka kože, takozvanog melanoma. U sklopu ambulante koju je otvorila sa suprugom, koji radi i u Općoj bolnici Dubrovnik, nudi preglede i uklanjanje sumnjivih madeža na bližoj adresi.

image
Ante Šunjić


U Pločama smo je zatekli s medicinskom sestrom Monikom Karamatić. Druga sestra je Aida Talakić Aćimović. - Krenuli smo punim tempom, dobivamo brojne pozive ne samo iz doline Neretve i Makarskog primorja nego i iz Zagreba, Splita i drugih hrvatskih gradova. Zahvalna sam ljudima iz Poduzetničkog inkubatora Ploče i Centra za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije, koji su mi omogućili da radim ovaj posao u Pločama. Istina, prije pet,šest godina planirala sam otvoriti ambulantu u Korčuli, ali ispriječili su se brojni problemi s prostorom, cijenama i kreditom, tako da mogu reći kako me Poduzetnički inkubator u Pločama spasio. Ljudima smo na raspolaganju četvrtkom, petkom i subotom, a u Domu zdravlja Korčula smo tri puta mjesečno. Poseban popust imaju hrvatski branitelji, vojska i policija - ističe dr. Adriana, koja je već ostvarila suradnju s.psihijatricom dr. Irenom Primorac Bošnjak koja radi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Ambulanta je smješena u Pouzetničkom inkubatoru Ploče
Ante Šunjić


Prva iskustva u Pločama su joj više nego dobra. - Grad je lijep, autocesta je blizu, a ljude polako upoznajem. Topli su i susretljivi i cijene naš dolazak. Moj je cilj ne samo zapošljavati mlade ljude već ponuditi brojne mogućnosti - kaže nam Adriana Maria Camino Varela.
20. travanj 2024 14:02