StoryEditorOCM
NeretvaKAKO I ZAŠTO JE OSNOVANA UDRUGA 'NERETVANSKA MLADEŽ'

'Zaustavili smo uvoz štetnih mandarina, a u našoj dolini nas varaju'

Piše DV/JL
3. studenog 2019. - 11:10
Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež” za Jutarnji.hr otkrio je kako je udruga uspješno zaustavila uvoz turskih mandarina s prekomjernim pesticidima u Hrvatsku, nakon što je to zabranila i BiH.
"Uvoz smo otkrili slučajno na društvenim mrežama i odmah zatražili nadzor. Budući da se u BiH dogodio slučaj prekoračenja MDK, maksimalne dopuštene koncentracije pesticida, ponovno smo poslali zahtjev. Očekujemo rezultate. Dakle, već mjesec dana po Hrvatskoj se distribuiraju turske mandarine bez kontrole, koje bi mogle biti neispravne za ljudsku prehranu.", priča Bjeliš.

Slične probleme, dodaje, imaju i s uvozom lubenica u sezoni iz Albanije i Grčke.
-Trgovci ih uvoze da vama sruše cijene, a inspekcije više kontroliraju vaše lubenice od uvoznih. Je li to bio jedan od razloga da osnujete “Neretvansku mladež”?
"Uvoz robe iz trećih zemalja problem je s kojim se susrećemo već niz godina ne samo mi u dolini Neretve, nego i ostali poljoprivrednici u Hrvatskoj. Pojavu albanske i drugih lubenica iz trećih zemalja u srcu berbe u dolini Neretve, i to u trgovinama u dolini Neretve, nitko ne može prešutjeti. Nekorištenje svih dostupnih mehanizama zaštite tržišta Hrvatske i EU, gušenje domaće proizvodnje, a istodobno otvaranje našeg tržišta proizvodima iz trećih zemalja za nas su nedopustivi te predstavljaju udar i podrivaju temelje naše države. Upravo to i takve situacije, koje su rezultirale emigracijom i depopulacijom mladih iz doline Neretve, razlog su osnutka Udruge, kao i nebriga i ravnodušnost svih onih koji bi se trebali baviti problematikom poljoprivrede."

"Udruga trenutačno broji 50 pravih članova, ali ima i velik broj pristaša i onih koji podržavaju rad udruge. Redovito izvješćujemo sve od lokalne do državne vlasti preko stručnih tijela, Sabora, Ureda predsjednice i medija o svim problemima koji nas susreću, ali i predlažemo izmjene pravilnika, zakona... Mjera pomoći proizvođačima mandarina je rezultat i našeg rada, informiranja i sugeriranja za pomoć. Velikih problema imamo zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa i ARKOD-a, zbog čega neretvanski poljoprivrednici ostaju uskraćeni za više od dva milijuna eura."

Kritizirali su Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, a po njemu je već masno novčano kažnjen jedan otkupljivač lubenica jer ih je lažno deklarirao.
"Zakon koji je najavljivan kao zadnja crta obrane poljoprivrednih proizvođača pao je u vodu. Zatražili smo hitnu izmjenu i usklađivanje s novom Direktivom EU, a posebno u dijelu nadzora na licu mjesta koji prema sadašnjem zakonu nije moguć te spuštanje praga obaveze poštivanja zakona za sve otkupljivače s prometom većim od dva milijuna eura koji je sada 50 milijuna kuna. Što se tiče otkupljivača lubenica koji je dobio kaznu zbog kršenja ZNTP-a, možemo reći da je to svjesno činio, ali i dalje svjesno manipulira zakonom. Slično je i u sezoni berbe mandarina."

Kako je moguće da proizvođač na otkupnim stanicama ne dobije otkupni blok za predanu robu, Bjeliš navodi:
"Nažalost, kod većine otkupljivača u dolini Neretve to je pravilo. Otkupljivači krše zakon, a AZTN ne želi reagirati. Još smo prošle godine u sezoni berbe mandarina ukazivali na kršenje ZNTP-a, neizdavanje otkupnih blokova i tražili dijalog svih sudionika s pronalaženjem prihvatljivih mogućnosti. Smatramo nedopustivim da proizvođač koji je dovezao svoj proizvod na otkup, ne dobije otkupni blok, odnosno da ne zna koju vrijednost robe je ostavio otkupljivaču."

Na stranici “Spasimo neretvansku mandarinu” stoji da proizvođač za 600 kilograma prve klase dobije samo 268 kuna.
"To je klasičan primjer nepoštivanja ZNTP-a. Proizvođač je dovezao 600 kilograma mandarina, otkupljivač nije izdao otkupni blok, nego uzeo ‘na čuvanje’ i sačuvao samo 152 kilograma. Sramotno i nedopustivo, stoga smo zatražili reakciju svih nadležnih. Prihodi poljoprivrednika su veoma niski i proizvođačima u dolini Neretve ne daju dovoljno za egzistenciju."

Potrošači teško prepoznaju sorte mandarina koje se prodaju na tržnicama.Koje su najslađe, kada dolaze u rod i koje sorte kupovati?
"Mandarine svih sorti mogu biti i slatke i kisele, ovisno o vremenu berbe i fenotipu, jer ih je po vanjskom izgledu teško raspoznati. U dolini Neretve su najzastupljenije rane sorte (zorica rana i chahara) te srednje sorte (kawano wase i okitsu). Kasne sorte su owari, saigon i klementina i beru se do kraja prosinca, a ponekad i dulje. I sve su dobre."
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.
19. travanj 2024 03:07