StoryEditorOCM
KorčulaSKRB ZA STARIJE

’Želim pomagati’ na Korčuli ide dalje: evo koliko će žena imati priliku dobiti posao

Piše Dora Lozica
20. siječnja 2023. - 19:34

Jedan od najuspješnijih i najomiljenijih europskih projekata na otoku Korčuli uskoro će dobiti i treću fazu. “ZAŽELI, Program zapošljavanja žena, faza III” - “POMAŽEMO ZAJEDNO” u trećem nastavku provodit će Općina Vela Luka u partnerstvu s ostalim otočnim jedinicama lokalne samouprave, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Korčula.

Projekt “Želim pomagati” koji je trajno promijenio sliku društva na otoku započeo je u srpnju 2019. kad nositelj projekta, Lokalna akcijska grupa LAG 5, potpisuje Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

image

Djelatnice LAG-a 5 na čelu s voditeljicom Slejko odradile su zahtjevnu prvu fazu projekta ‘Zaželi‘

Lag 5/

Prebrodili i pandemiju

Unatoč izazovima pandemije, kroz 30 mjeseci zaposleno je 40 žena ranjivih skupina, dugo nezaposlenih i starijih od 50 godina, liječenih ovisnica, žrtava nasilja ili pripadnica nacionalnih manjina s obrazovanjem ne većim od srednje stručne spreme koje su skrbile za 210 starijih i nemoćnih korisnika, a pritom su se besplatno educirale za gerontodomaćice. Nakon što je projekt završio u siječnju prošle godine, uslijedili su brojni pozivi djelatnica i korisnika kad će i hoće li biti nastavka projekta koji im je doslovno promijenio živote.

Kako nam je objasnila Katarina Slejko, voditeljica LAG-a 5, na drugu se fazu nisu mogli prijaviti jer nisu ispunjavali uvjete, a Općina Vela Luka inicirala je ideju prijave na treću fazu. Vela Luka je u prvoj fazi projekta iskazala najveći interes za zapošljavanje žena, ali i najveću potrebu korisnika pa su odlučili prijaviti se i biti nositelji treće faze.

”LAG 5 je pripremio prijavu za treću fazu projekta i dalje smo na raspolaganju za što uspješniju provedbu. S Općinom Vela Luka jako dobro i jako dugo surađujemo na dobrobit zajednice. LAG 5 je dao svoj obol provodeći prvu fazu izrazito opsežnog i zahtjevnog projekta, no više ne zadovoljavamo uvjete za prijavu na treću fazu”, objasnila nam je voditeljica Slejko.

Treća se faza razlikuje od prve, budući da je raspisana na kraju programskog razdoblja, odobrena sredstva su manja. Za prvu je fazu odobreno šest milijuna kuna, a za treću nešto manje od 900 tisuća kuna. Prva je faza trajala 30 mjeseci, djelatnice su bile zaposlene 24 mjeseca, a treća će trajati osam mjeseci, dok djelatnice najduže mogu biti zaposlene šest mjeseci.

image

Djelatnice LAG-a 5 na čelu s voditeljicom Slejko odradile su zahtjevnu prvu fazu projekta ‘Zaželi‘

Lag 5/

Iskusne i korisne

Projekt više ne uključuje edukaciju za gerontodomaćice, ali će korisnici i dalje dobiti dostavu kućanskih potrepština i to jednom mjesečno.

U trećoj fazi zaposlit će se 18 žena za koje je nedavno otvoren poziv i to šest iz Vele Luke, četiri iz Blata, pet iz Grada Korčule, dvije iz Smokvice i jedna iz Lumbarde. Skrbit će za 108 nemoćnih korisnika ili starijih od 65 godina, a pomagat će im u dostavi lijekova i namirnica, pripremi obroka i čišćenju, oblačenju i higijeni, ali i u socijalnoj integraciji, bit će im društvo te pomoć i pratnja u društvenim aktivnostima. Kako doznajemo od načelnice Vele Luke Katarine Gugić, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u stopostotnom iznosu potpisan je 7. prosinca prošle godine. Kroz ovaj projekt razvijat će se poduzetničke sposobnosti žena iz ciljanih skupina kako bi one krajem projekta svoje usluge mogle pružiti na tržištu rada putem obrta ili udruga, ističe Gugić. Nakon završetka projektnih aktivnosti steći će vrijedno radno iskustvo i osjećaj korisnosti, povećat će se zaposlenost, a žene će se ohrabriti na istraživanje novih mogućnosti zapošljavanja.

Potpora ranjivijim skupinama

- S obzirom na veliki interes nezaposlenih žena kao i potrebe naših korisnika, smatrala sam da je izuzetno bitno javiti se na ovaj Poziv, iskoristiti sredstva te pomoći ženama koje su u nepovoljnijem položaju na tržištu rada i pružiti podršku i potporu starijim korisnicima. I u ovoj fazi naši su partneri sve otočne jedinice lokalne samouprave, HZZ i CZSS Korčula. Cilj projekta je omogućiti pristup tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti kao što je otok Korčula, poručila je načelnica Gugić.

25. travanj 2024 08:53