StoryEditorOCM
KorčulaEKSLUZIVNE FOTOGRAFIJE|

‘ZAVIRITE‘ U PALAČU ISMAELI GABRIELIS : Obnovljeni muzej Grada Korčule otvara se do kraja mjeseca!

Piše Dora Lozica
3. svibnja 2021. - 14:08
Djelatnice Gradskog muzeja Korčula, direktorica Marija Hajdić, kustosice Sani Sardelić i Marta Kalebota te muzejske tehničarke Ana Crljen Petković i Viktorija Filippi CrljenDora Lozica

Nakon tri godine, Gradski muzej Korčula ponovno će otvoriti vrata, monumentalna palača Ismaeli Gabrielis iz 16. stoljeća u središtu starogradske jezgre zasjala je u novom ruhu, a mi smo doznali detalje o muzejskom postavu.

Korčulani su bili strpljivi kao i svi posjetitelji i turisti koji tri godine nisu mogli posjetiti Gradski muzej. Godine su učinile svoje, korčulanski je muzej vapio za obnovom pa je prijavljen na projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija s još 11 partnera. Na nešto manje od 600 četvornih metara palače potrošeno je gotovo pet milijuna kuna za rekonstrukciju i opremanje, a Korčulani su napokon dobili muzej bogatog postava i s interaktivnim sadržajima.

image
Grbovi korčulanskih obitelji na prvom katu
Dora Lozica

Do otvaranja nas dijeli uporabna dozvola i ispitivanje protupožarne zaštite nakon čega započinje opremanje i priprema postava. Muzejom smo prošetali u društvu direktorice Marije Hajdić koja nam je objasnila detalje o postavu, u prizemlju će biti etnološka zbirka, replika Lumbarajske psefizme i korčulanski grbovi. Dio grbova naći ćemo i na prvom katu, poput najstarijeg sačuvanog grba obitelji Kanavelić, grba zanatlija, kruna bunara s brgom obitelji Andrijić, ali i najstariji gradski, građevni ulomak kojeg je 2012. pronašao jedan Korčulanin, a datira iz 11. stoljeća.

Na prvom katu postavljena je i interaktivna ploča, maketa starogradske jezgre. Pritiskom na gumb zasvijetlit će građevina na maketi o kojoj se potom mogu pročitati digitalni sadržaji. Svjedočanstvo povijesnog razvoja zgrade nalazi se u uglu prostorije, kameni tunel za vodu, a u sjevernoj prostoriji prvog kata bit će izložene korčulanske biskupije, komuna u srednjem vijeku, detalji o povijesnim bitkama kao i karte o povijesnom, urbanističkom razvoju Korčule te predmeti koji svjedoče o kamenoklesarstvu i brodogradnji. Tu će biti izložena i posebno vrijedna donacija Antona Kapora, otkriva nam ravnateljica Hajdić, karta Korčule koju je napravio Camutio iz 1574. godine.

image
Djelatnice Gradskog muzeja Korčula, direktorica Marija Hajdić, kustosice Sani Sardelić i Marta Kalebota te muzejske tehničarke Ana Crljen Petković i Viktorija Filippi Crljen
Dora Lozica

Na drugom katu izložit će se kulturno, povijesna zbirka. Posebno su zanimljivi obnovljeni slojevi zidnog oslika s konca 19. stoljeća s baroknom ornamentikom. Kako doznajemo od ravnateljice Hajdić, nakon 13 slojeva premaza i dva sloja žbuke, restauratori su otkrili ornamentiku koju su onda i obnovili. U južnoj prostoriji drugog kata bit će izloženi korčulanski velikani, a neki od njih će po prvi put dobili stalni postav u Gradskom muzeju. U prvom redu književnik Petar Šegedin i arhitetkt i dizajner Bernardo Bernardi, potom Frano Kršinić, Ivo Lozica, Jakov Peručić, Nikola Sessa, Richard Ziegler i Marin Božić. Bernardi će biti predstavljen i s jednim predmetom, dozajniranom stolicom, a Ziegler vrijednom, umjetničkom slikom iz ciklusa Korčula-otok ljubavi. 

U južnoj prostoriji trećeg kata nalazi se ambijentalna kuhinja, još jedno svjedočanstvo povijesnog razvoja palače, a preko puta, u prostorjili koja je nekoć bila salon obitelji Gabrielis, posjetitelji će moći uživati u pregledu nekadašnjeg društvenog života Korčule od 16. do 19. stoljeća. Osim Bernardijevog namještaja i ostataka nekadašnje zlatarske radionice Marinović, tu su i prortreti i upotrebni predmet obitelji Boschi, sitnice iz svakodnevnog života, dječje igračke te restaurirani vjenčani plašt iz 16. stoljeća.

Posebno zanimljivo bit će u podrumu gdje nas očekuju prirodoslovna i arheološka zbirka. U prirodoslovnoj zbirci bit će izložen fosil ribice, donacija Francija Cebala, u Postrani nedavno pronađena čeljust ribe stare 60 milijuna godina kao i glasoviti ostaci nosoroga pronađeni na području Defora.

image
Obnovljen Gradski muzej Korčula
Dora Lozica

„Suvremeno i prapovijesno spojit ćemo u skladbi Silvija Foretića Rhinoceros koju je napisao posebno za muzejski ambijent i moći će se poslušati jedino u muzeju. Skladba je posvećena nosorogu koji će biti izložen kao dio prirodoslovne zbirke, a koji je važan pokazatelj dinamike razvoja života krupnih sisavaca na ovom području“, otkrila nam je kustosica Sani Sardelić, voditeljica prirodoslovne zbirke.

Odmah uz prirodoslovnu zbirku bit će izložena i arheološka s predmetima koji pripadaju razdoblju od prapovijesti do ranog kršćanstva. Iz neolitika, bit će predstavljene špilje Vela spila, Žukovica i Jakasova špilja, sitni predmeti iz Gradine, predmeti iz lumbarajskih grobova kao i natpis iz Vrnika koji pripada ranokršćanskom razdoblju.

„Napravili smo i simulaciju morskog dna na prirodnoj, živoj stijeni s amforama iz antičkog razdoblja koje su donacija korčulanskih ribara te su izvađene iz korčulanskog podmorja. Simulaciju će pratiti prigodni vizualni i auditivni materijali“, objasnila je arheologinja Marta Kalebota, voditeljica arheološke zbirke.

Kako doznajemo od gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa, tehnički pregled muzeja ocijenjen je pozitivno, čeka se pregled protupožarnog sistema i ocjena uzorka vode od Hrvatskog zavoda za javno zdrastvo kako bi muzej dobio uporabnu dozvolu. Korčula napokon ima muzej koji će na pravi način predstavljati povijest grada i otoka, a službeno otvaranje planirano je u svibnju, poručuje Fabris.

image
Obnovljen Gradski muzej Korčula
Dora Lozica

Osim u Korčuli, projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija je realiziran na tri lokacije diljem Dubrovačko-neretvanske županije, pri kraju je izgradnja Muzeja zlata i srebra u Smokvici kao i rekonstrukcija Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja u Slanom. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 34 milijuna kuna, a DNŽ kao nositelj osigurala je nešto više od 27 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ideja o obnovi Gradskog muzeja Korčule stara je 23 godine, a kroz nekoliko dana bit će i u potpunosti realizirana.

„Projekt smo započeli još dok je ravnateljica bila Alena Fazinić 1998. godine. Tada je za korčulanski muzej nadležan bio Restauratorski odjel u Splitu, a 2000. godine prelazimo pod dubrovačku upravu. Prije 23 godine započelo je prikupljanje dokumentacije kao i razgovori s konzervatorima o smjeru obnove muzeja tako da se zaista radi o dugotrajnom procesu. Jako smo zadovoljni što ga napokon provodimo kraju“, istaknula je ravnateljica Marija Hajdić.

18. travanj 2024 02:24