StoryEditorOCM
KorčulaROĐENA VELOLUŠKA NA METI UVREDA

Zašto otočani mrze Fani Stipković?

Piše Dora Lozica
8. lipnja 2023. - 15:08

Korčulane, kao i ostatak Hrvatske, nedavno je dočekala vijest kako je Fani Stipković, inače rođena Velolučanka, u 40. godini života prvi put trudna sa svojim zaručnikom Fernandom Hierrom. Vijest su prenijeli svi web portali Lijepe naše, a ja sam odlučila ovaj put dati na volju svojoj sadističkoj crti pa sam se prepustila čitanju komentara. Poučena iskustvom kad su uspješne i zgodne žene u pitanju, nisam ni očekivala komentare tipa „čestitam“ i „sretno“, ali sva sila uvreda, ponižavanja, ismijavanja najpoznatije hrvatske sportske novinarke navela me na razmišljanje. Pitam se, zašto otočani mrze Fani Stipković?

image

U poslu Fani je vrhunska profesionalka

Instagram Fani Stipković/

Fani je rođena u najvećem i opjevanom otočnom naselju, glasovitoj Veloj Luci 1982. godine. Ako je malo bolje pogledate, u njoj ćete odmah vidjeti sve ono što inače karakterizira Veloluške, barem većinu onih koje ja poznam, bistar pogled, skladno tijelo, ljepuškasto lice s istaknutim oštrim ili oblim crtama, bjondu kosu i žustar mot koji nagoviješta odlučnost. Vela Luka vrlo je brzo postala premala za Fani kojoj je uzor bila, ni manje, ni više nego Madonna pa je već u srednjoj odselila u naš glavni gdje je završila jednu od najtežih zagrebačkih gimnazija MIOC.

Nakon gimnazije upisala je, a kasnije i završila Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo, a budući je brzo zaključila kako je novinarstvo ring u kojem moraš biti poseban kako bi bio uspješan, Fani nije gubila vrijeme. Osim što je nosila revije na modnim pistama diljem Europe, šira Hrvatska, ali i svjetska javnost upoznala je zahvaljujući tad vrlo popularnoj emisiji Red Carpet u sklopu koje je intervjuirala niz najpoznatijih sportskih faca. Ispred njenog mikrofona našao se Rio Ferdinand, Kobe Bryant, Andre Agassi, Lewis Hamilton, Rafael Nadal, Novak Đoković, Nikola Karabatić, a intervju s potpuno kuhanim i pečenim Christianom Ronaldom koji očaran odgovara na njena pitanja na portugalskom još uvijek možete pronaći na YouTubeu. Ma neš‘ ti sportaša, lako s njima napraviti intervju, dobacit će otočani kivno ne znajući da je Fani napravila i cijelu seriju intervjua s političarima poput Donalda Trumpa, glumcima poput Vin Diesela koji je 2009. godine rekao da je nervozan zbog njene ljepote, s ocem Amy Winehouse nakon njene smrti i jedan od najboljih, onaj dvosatni s Nataschom Kampusch nakon što je osam godina bila žrtva zatočeništva.

image

Zajedno su navijali za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu

Instagran Fani Stipković/

Mogli bi nabrajati do sutra, no jasno je da Fani prije deset godina, kad je odlučila skupiti kofere i zaputiti se put Madrida, sama, bez posla, prijatelja, bez znanja jezika, bez ikakve sigurnosti, bila itekako profilirana novinarka sa sigurnim poslom. No, bila je ambiciozna, slijedila je svoj san, bila je uporna i usredotočena, naučena na rad i rizik kao i svi boduli koji u surovim otočnim okolnostima rastu iz kamena. Tamo je na Sveučilištu u Madridu magistrirala produkcijski i TV menadžment nakon čega školovanje nastavlja na španjolskom jeziku kao jedna od 13 polaznika, na postdiplomskom studiju za kreiranje televizijskih sadržaja Mediaset. Da ne duljim, uskoro osniva svoju vrlo popularnu internetsku televiziju Fani TV čiji se sadržaj, intervjui, dokumentarci, lifestyle i putopisne emisije distribuiraju diljem Europe, postaje redovna kolumnistkinja The Huffington Posta za koji piše niz članaka kako uspjeti u životu privatno i poslovno. Prva je žena u povijesti koja postaje članica izvršnog odbora Međunarodne federacije za nogometnu povijest i statistiku IFFHS, a za njih vodi i tjedne vijesti te svečano uručivanje nagrada. Fani je uspjela u Hrvatskoj, a onda je postala zvijezda i jedna od najpoznatijih sportskih novinarki i u Španjolskoj, zemlji s 47 milijuna ljudi, zemlji u kojoj je furešta, koja nije njeno govorno područje bez ikakvoga backgrounda.

Mogla bi još dvije kartice teksta napisati o Faninom poslovnim uspjesima dok je privatne (ne)uspjehe uvijek skrivala od očiju javnosti. Svjesna predrasuda koje je prate, često ističe kako se njene izjave prenose van konteksta, tako je bila poznata njena navodna izjava da lijepi ljudi bolje prolaze u životu.

„To je pogrešno interpretirana izjava, nažalost. Ne smatram da su ljepota, novac i slava veliki životni uspjeh. Mogu biti dodatan bonus, ali ne mora biti sretan onaj koji sve to ima. Možda je sretniji netko tko živi jednostavnim životom u nekom malom mjestu. Životni je uspjeh imati unutarnji mir“, izjavila je Fani prije pet godina za jedan portal.

image

Na Instagramu se uvijek hvali rodnom Korčulom

Instagram Fani Stipković/

Kako se ono kaže, možeš ti s otoka, ali ne može otok iz tebe. Fani je unatoč poslovnim uspjesima i trudom i radom zarađenom bogatstvu ostala vjerna vrijednostima koje se od nas otočanki očekuju često naglašavajući kako će se njen život promijeniti, ali i u potpunosti zaokružiti i upotpuniti kad postane majka. Taj je trenutak došao, Fani uspjela si sve, u poslu, u partnerskom odnosu, trudna si, jedino što nisi uspjela jest privoljeti otočane da imaju dobro mišljenje o tebi.

„Fani je trudna, johi, bez ove informacije ne bi moga zaspat, vrlo važna informacija u mome životu“, piše jedan otočanin koji se, zaista vjerujte mi, ne može pohvaliti baš niti jednom važnom, zanimljivom niti uzbudljivom informacijom u svom prosječnom životu. „A tko su oni?“, pitat će mnogi praveći se da ne znaju našu najpoznatiju sportsku novinarku, k tome još Lušku, a pogotovo Hierra, zadnjeg veznog s golgeterskom karijerom, reprezentativca Španjolske, kapetana Real Madrida, peterostrukog osvajača La lige i trostrukog osvajača Lige prvaka.

image

Nedavno su objavili da čekaju dijete

Instagram Fani Stipković/

Otočani bi, kako se kod nas kaže, kupili što bi rekli na Fani. „Ona je sponzoruša, uvijek nađe nekoga da je financira“, napisala je jedna žena pomorca koja dana u životu nije radila. Da me ne shvatite krivo, žena pomorca je za mene osobno vrlo zahtjevno zvanje i izazovno „radno mjesto“, ne želim ovom rečenicom umanjiti njihov rad u kućanstvu, no netko će to isto reći za njih. „Zna ona vrlo dobro kako je došla do televizije, priko posteje“, zlurado komentira jedan otočanin, inače član naše zna se koje stranke koji je do svoje uhljebničke fotelje došao skidanjem gaća kad god su ga za to, čak ni posebno ljubazno, zamolili. „Ista je pas pinč, tko kaže da ga ne podsjeća na tu pasminu, laže“, reći će jedan moj prijatelj ugostitelj tvrdeći da mu je Fani ipak draga. Toga veloluškog pinča prilikom intervjua zaljubljeno je gledao ni manje, ni više, nego Christiano Ronaldo koji je tad bio planetarni seks simbol, a šuškalo se da su se neko vrijeme i „družili“. Ugostitelji će ipak češće sipati svoju mržnju u moj inbox kako bi redom, bez opravdavanja, mogli navući osmijeh na lice kad Fani već ovog ljeta, kao što je to napravila prošlog i pretprošlog, s ocem svog budućeg djeteta dođe na otok i krene u pohod na otočne restorane. A znamo s kime se njen budući suprug druži, evo nedavno su večerali s Ikerom Casillasom, to je promocija koja se ipak ne odbija bez obzira što je Fani „nitko i ništa“.

„Cila je operirana, prije 15 godina je izgledala skroz drugačije“, primijetio je jedan moj prijatelj koji u ranim 40-ima izgleda kao da ima Hierrovih 55 i prije 15 godina je izgledao također skroz drugačije, ali puno bolje nego danas, što se ne može reći za Fani. „Zašto je našla ovoga starca, zašto nije našla nekoga aktivnoga sportaša?“, ovo je varijacija komentara kojeg sam čula više puta. Zašto si Fani pronašla partnera koji se tebi sviđa, koji zadovoljava tvoje vlastite kriterije, s kojim si očito sretna, s kojim surađuješ i koji te očito voli i poštuje? Zašto, Fani, nisi našla nekoga tko odgovara nama dok gledamo tvoje fotke na Instagramu i mrzimo te zbog tvoje ljepote, uspjeha i zadovoljstva u životu, onoga što nam nedostaje i na što smo ljubomorni?

Sudeći prema člancima i predavanjima koje je na tu temu održala, među ostalim i na Ekonomskog fakultetu u Zagrebu 2015. kao gost predavač, ono što Fani smatra ključnim za bilo kakav poslovni uspjeh je taj izlizani i toliko česti klišej „biti svoj“. Just be yourself, daj sve od sebe i uspjet ćeš u svemu što radiš. To je zapravo, vrlo jednostavna i banalna istina, no problem nastaje kad „biti svoj“ znači biti nezadovoljna, frustrirana osoba koja sipa mržnju na društvenim mrežama, kad be yourself znači biti ljut i zavidan na sve one koji svoje živote drugačije žive, na one koji imaju drugačije izbore pa odabiru drugačije izgledati, odabiru partnere starije od sebe ili svjetski poznate nogometaše, odabiru dio svojih zarađenih novaca potrošiti, ajme blasfemije, na pokoju plastičnu operaciju te odlučuju prvo dijete roditi s 40 godina, a ne s 20, bez škole i budućnosti. U tom slučaju puno bolje zvuči Just don‘t be yourself, a kako bi to prekrili, ispljuvat ćemo Fani za bolju probavu i lakši san dok će ona uspjeti zahvaljujući tome što je bila svoja, Luška, samopouzdana i jedinstvena, opuštena i dišpetozna bodulka.

image

Fani Stipković s majkom i svojim partnerom Fernandom Hierrom

Instagram Fani Stipković/

I ja se tako rekreativno već godinama čudim zašto se otok Korčula, a posebno Vela Luka, ne ponosi svojom Fani, zašto je prilikom njenih posjeta rodnom mjestu ne dočeka načelnica, zašto je ne ugoste lokalne radijske postaje? Ima Velolučana s kojima se otok s pravom ponosi, od umjetnika do sportaša, a najpoznatiji je, znate već i sami, Oliver Dragojević. Ipak, zaista ne bi bilo pošteno Fani uspoređivati s Oliverom. Toj nedodirljivoj ikoni Dalmacije, a ovo kažem bez imalo cinizma, lako bi se našao pokoji grijeh više nego što ga ima Fani, ali njemu su ti grijesi davno oprošteni. Dapače, doprinose njegovoj muškosti i imidžu vječnog frajera dok će za Fani značiti samo jedno – kurva. Istodobno, Fani nikad nije skrivala da je Hrvatica, otočanka, Veloluška, dapače, to s ponosom naglašava provodeći svoje kratke godišnje odmore u rodnom mjestu u kojem je većina sumještana krivo gleda. Davno je ona prestala obraćati pozornost na te poglede znajući da je zavist obrnuto proporcionalna s frustracijom, ali i onim što imate u glavi ili u gaćama.

18. travanj 2024 15:25