StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANSKI FORUM ZA RASPRAVU O IZAZOVIMA I NASLJEĐU LJEVICE

Započinje drugo izdanje KaP-a od 20. do 22. rujna

Piše Dora Lozica
19. rujna 2019. - 23:53
Dubravka Ugrešić, Toni Prug, Mitja Velikonja, Jurica Pavičić, Igor Štiks, Zlatko Paković, Radina Vučetić, Nataša Bodrožić, Saša Šimpraga i mnoga druga zvučna imena susrest će se na ovogodišnjem Forumu za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice simboličnog imena Korčula after Party čije će se drugo izdanje predstaviti u korčulanskog Ljetnom kinu u organizaciji Udruge za promicanje ljudskih prava i građanskog aktivizma (KaP).

Ovogodišnji će korčulanski Forum publici predstaviti trodnevni program s dvije definirane teme. Prva je posvećena 100-godišnjici osnivanja KPJ, a druga budućnosti zajedničkog projekta Europske unije. Uz pojedinačna predavnja i tribine, program će ove godine ponuditi i predstavljanje knjiga i projekciju dokumentarca uz nezaobilaznu raspravu i interakciju koja je obilježje foruma, a after party moderirat će u muzičkom smislu Saša Antić. Već kultni prostor korčulanskog Ljetnog kina poslužit će i ove godine kao savršena kulisa društvene i političke rasprave.

Kate, Marin, Vanda, Ozren, Biba, Vinka, Iva, Ivan, Tonka, Igra, Dragan, Marin, Tajana i Goga i ove će godine pokušati oživjeti nekad glasovitu tradiciju intelektualnih društvenih rasprava u Korčuli kako bi ukazali opasnosti nacionalizma, populističke isključivosti i ograničavanja ljudskih i radničkih prava čemu se društvo u Hrvatskoj i Europi opasno naginje. Kako doznajemo od organizatora, prošlogodišnji je Forum bio i više nego uspješan, zato će drugo izdanje biti još veći izazov.

„Kad se pokrene nešto što zahtijeva ozbiljan rad, ima dugoročne ciljeve i ambiciju da zaživi kao nezaobilazno mjesto lijevog promišljanja problema društva i politike, onda je druga godina najteža. Prvu se godinu može pokrenuti entuzijazmom, ali nakon što je ona uspjela iznad svakih očekivanja i uz maksimalnu pomoć praktički cijele Korčule, uspostave se kriteriji ispod kojih ne smijemo ići. Pozivamo vas da dođete u što većem broju u Korčulu, a mi ćemo se zauzvrat potruditi da vas što bolje ugostimo i da uživate u programu“, poručuju iz KaP-a.

PROGRAM:

PETAK 20. 09: 100 godina KPJ: uspjesi, promašaji, nasljeđe
18.00: Branka Prpa: ‘Razvoj komunističkih ideja uoči i nakon osnivanja KPJ’
19.00: Dragan Markovina: ‘Partija i posljednji dani: uloga SKJ u raspadu Jugoslavije’
20.00: Davor Konjikušić: Promocija knjige Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret 1941.-1945’
21.00: Jurica Pavičić: ‘Kimematografija i modernizacija: slučaj socijalističke Jugoslavije’
22.00: Tribina: Što je ostalo od nasljeđa KPJ: Branka Prpa, Dragan Markovina, Jurica Pavičić, Davor Konjikušić.

SUBOTA 21. 09.: Između modernizacije i novog konzervativizma
18.00: Radina Vučetić: Nasljeđe 1969.
19.00: Nataša Bodrožić i Lidija Butković Mićin: Promocija knjige Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji’ (ur. Nataše Bodrožić, Lidije Butković Mićin i Saše Šimpraga)
20.00: Brankica Drašković: Borderland soundtrack, dokumentarna posveta ‘Sedmoj republici’
21.00: Zlatko Paković: Starogrčka tragedija i budućnost Europe
22.00: Tribina: Što je ostalo od socijalističkog modernizma: Radina Vučetić, Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Zlatko Paković, Brankica Drašković.

NEDJELJA 22. 09 : Europska ljevica u 21. stoljeću
18.00: Igor Štiks: Europska ljevica u 21. stoljeću: uspjesi, iluzije, budućnost
19.00: Mitja Velikonja: Balkan kao tragična avangarda Europe
20.00: Jerko Bakotin i Petar Milat: Razgovor o knjigama Enza Traversa ‘Melankolija ljevice’ i Didiera Eribona ‘Povratak u Reims’
21.00 Toni Prug: Tragedija naše EU integracije i potencijalne alternative
22.00 Tribina:Čeka li Europsku uniju sudbina Jugoslavije?: Igor Štiks, Mitja Velikonja, Jerko Bakotin, Petar Milat i Toni Prug.
23.00  Završni Party: DJ Saša Antić

Dora Lozica


 
 
 
19. travanj 2024 11:40