StoryEditorOCM
KorčulaNOVA ATRAKCIJA|

ZA OBNOVLJENI MUZEJ U KORČULI: U Borovčevoj jami pronađen fosil ribe stare 60 milijuna godina!

Piše Dora Lozica
13. travnja 2021. - 07:27

U Žrnovu, u zaselku Postrani, na dubini od 35 metara, nedavno su pronađeni fosilni ostaci zuba ribe iz reda Pycnodontiformes, prema navodima stručnjaka, stari oko 60 milijuna godina. Speleološki objekt dubok 43 metra u središtu zaseoka Postrana otkriven je slučajno prije više od dvije godine. Inače, Borovčeva jama ime je dobila po Tončiju Borovcu, vlasniku obrta 'Borovac'.

Suvremenici dinosaurusa

Tonči je prilikom uređenja središta zaselka tražio pogodno mjesto za sadnju lipe, a onda mu je nenadano, popularna hiltovka, završila na deset metara dubine te otkrila jamu. Inicijativom Mjesnog odbora Postrana, jamu je istražio tim spelologa na čelu s Korčulaninom Milanom Vojinovićem, inžinjerom šumarstva, dugogodišnjim članom ADIPA-e i predsjednikom lokalnog društva za promicanje i očuvanje prirodne raznolikosti Adriatica.

image
Fosilni ostaci čeljusti ribe stare 60 milijuna godina
Branko Jalžić, Damir Basara

Prilikom istraživanja Borovčeve jame otkriveni su fosilni zubi ribe, koji su, nakon brojnih suglasnosti i dozvola, nedavno i izvađeni na površinu zemlje.

- Budući da se renovacija Gradskog muzeja Korčula bliži kraju, odlučili smo fosil izvaditi i uključiti ga u stalni muzejski postav. Ishodovati dozvole za taj pothvat nije bilo lako, dobili smo suglasnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ te smo s ovlaštenim spelolozima potpisali Ugovor za izvođenje radova na ponos mještana Žrnova i Postrane i na korist budućih posjetitelja Gradskog muzeja Korčula - ispričao nam je zamjenik gradonačelnika Korčule Ivan Šale, inače rođeni Žrnovac.

image
Isušivanje stijene oko fosilnih ostataka
Branko Jalžić, Damir Basara

No teže od papirologije ipak je bilo izvaditi fosil iz jame koja počinje s neugodnim ulaznim suženjem. Spelolozi su se spustili na 35 metara dubine, postavili glineni obruč te su zalili fosil zaštitnom gumom nakon čega je uslijedilo piljenje i otklesavanje stijene kako bi se uzorak mogao sigurno transportirati na površinu. Radi se o fosilu ribe iz reda Pycnodontiformes koje suživjele u plitkomorskim prostorima tijekom većeg dijela mezozoika, u rasponu od 175 milijuna godina. Njihovi fosilni ostaci pronađeni su u cijelom svijetu,u naslagama od trijasa do ocena kada su izumrle. Prepoznatljive su po lateralno spljoštenom tijelu i dobro razvijenom zubalu koje se sastojalo od nekoliko nizova zaobljenih zubiju s debelim caklinskim površinama. Ribe 'Piknodonti' su, ukratko rečeno, suvremenici dinosaura.

Vrijedan dokaz

Nalazi u Hrvatskoj su sporadični, doznajemo od stručnjaka, ograničeni na gornjokredne sedimente duž jadranske obale. Najčešća vrsta je Coelodus saturnus pronađena na lokalitetima od Pule do Brača. U Zbirci fosilnih riba, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, čuvaju se neki od primjeraka iz ove skupine izumrlih riba. Da će i postranski pronalazak biti vrijedan dio budućeg korčulanskog, muzejskog postava potvrdio nam je i instruktor spelolgije Branko Jalžić koji je zajedno s kolegom Damirom Basarom izvadio fosil iz postranske jame. Determinacije ribe napravila je dr.sc. Sanja Japundžić, muzejska savjetnica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i voditeljica Zbirki fosilnih riba.

image
Odštemavanje fosilnih ostataka
Branko Jalžić, Damir Basara

- Projekt je izvrsno prihvaćen od strane svih sudionika kao i uvijek kad radimo istraživanja podzemlja na Korčuli. Logistika je bila savršena zahvaljujući Gradu Korčuli, društvu Adriatica, DVD-u Korčula koji su nam još jednom ustupili svoje prostorije za spavanje i odmor. Imali smo i veliku potporu Tonča Borovca koji nam je ustupio tehniku koju nismo imali, odnosno koju nismo morali donositi iz Zagreba na otok, a zahvaljujemo se i Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ koja je financirala projekt i bez čije potpore ne bi mogli boraviti na Korčuli.

image
Zaštita fosila zaštitnom gumom Ekstrasil
Branko Jalžić, Damir Basara

Zadatak smo obavili uspješno, fosil je predan Hrvatskom prirodoslovnom muzeju i nakon obrade će biti vraćen u Korčulu. U muzeju nema prostora da se izloži opširnija priča iz tog razdoblja i baš zato taj će mali segment biti važan dio budućeg postava. Obzirom na nevelik broj fosila piknodontnih riba, svaki novi nalaz, tako i ovaj sa Korčule, vrijedan je dokaz o njihovoj rasprostranjenosti i važan znanstveni podatak- objasnio je Jalžić.

08. lipanj 2023 06:13