StoryEditorOCM
KorčulaŽRNOVAC NAPRAVIO PODMORSKU VINARIJU

VIDEO/ NE VOLI VINO NEGO MORSKE DUBINE Radoslav Didović Plavca za ekipu hladit će dvije godine pod morem

Piše Dora Mikelić
Video: Radoslav Didović
19. svibnja 2018. - 02:31

Radoslav Didović (29) iz Žrnova na otoku Korčuli, nedavno je 40 boca plavca malog smjestio na 33 metra dubine te 450 metara udaljenosti od obale. Vino će se u morskim dubinama „školovati“ dvije godine.

Radoslav je dugogodišnji zaljubljenik u ronjenje, s bocama roni već više od 10 godina, a ideju o podmorskoj vinariji dobio je od peljeških vinara prilagodivši je svojim mogućnostima i željama. Kao i većina otočana, Radoslav tradicionalno s obitelji proizvodi vino i to plavac mali s južnih otočnih padina poznatih pod nazivom Defora. Budući da vino ne pije, ali voli morske dubine, zarone kao i morske ukrase, odlučio je 40 boca od 0,75 l. Smjestiti na 33 metra dubine, 450 metara od obale uvale Rasohatice. Lokaciju za podmorsku vinariju odabrao je prema stručnim savjetima, tražio je idealnu kombinaciju pijeska, kamena i podmorske biljke posidonije kako bi se morski organizmi što prije uhvatili za bocu.

„Vino ne pijem, ali sam zaljubljenik u ronjenje i podmorje te volim morske ukrase i to je bio glavni motiv stvaranja podmorske vinarije. Zaron tijekom kojeg sam smjestio boce na morsku dubinu je trajao 90 minuta. Boce su trenutno vezane žicom jedna za drugu, a preko zime ću ih zbog jakih morskih struja premjestiti u poseban kavez. Boce su staklene, preko čepa je preliven zaštitni vosak koji štiti od prodiranja morske vode, a vinariju treba pregledati jedanput mjesečno. Kažu da crno vino najbolje dozrijeva na konstantnoj temperaturi od 15 stupnjeva na dubini od 30 metara, pa ću ga i ostaviti dolje dvije godine“. – objašnjava Radoslav.

Ovaj neobičan hobi i košta, Radoslav je kupio boce, vosak, kavez, a mora napraviti i veliki broj zarona. No, nakon dvije godine boce će, kaže Radoslav, biti ukras, neke će pokloniti, a većinu će, najvjerojatnije, popiti ekipa.

19. travanj 2024 08:08