StoryEditorOCM
KorčulaCUCINA POVERA

URNEBESNI VIDEO Ivan i Jakša Marelić pripremali ježine i sirovu ribu te pozvali turiste da posjete Korčulu kad epidemija završi!

Piše Dora Lozica
21. travnja 2020. - 18:13
Nedavno se poznati korčulanski chef Ivan Marelić, vlasnik Konobe Maha, dosjetio kako pomoći sugrađanima u ovim izazovnim vremenima. Ivan je, potaknut idejom talijanske „cucine povere“, odnosno "siromašne kuhinje", ali i mogućim scenarijem ograničene opskrbe namirnicama na otoku, počeo objavljivati video recepte jednostavnih, zdravih i ukusnih jela od isključivo lokalnih namirnica koje nisu skupe i dostupne su svima.

Simpatični, dinamični video recepti s karaketirstičnim humorom i šarmom ubrzo su pronašli put do publike diljem Hrvatske i šire pa su na Mahine društvene mreže počele pristizati fotografije i videa uspješno pripremljenih jela prema originalnoj recepturi. Chef Maha je do sad otkrivao tajne pripreme focaccie, domaće tjestenine, proljetne salate, filetiranja ribe i pripreme najjednostavnijih koktela.

Posljednji je video doslovno zapalio društvene mreže. Chef Maha je u društvu brata Jakše, koji je inače i miksolog te poznatog chefa Lešić Dimitri restorana Marka Gajskog koji se odnedavno može pohvaliti i prestižnom Michelinovom zvjezdicom, u fokus stavio mitski otočni običaj uživanja u sirovim morskim ježinama. Radi se o ritualu koji je posebno važan i nezaobilazan za sve otočane, a inače, tijekom ljetnih mjeseci, uključuje najveću razinu hedonizma, cjelodnevni odlazak barkom na obližnje škoje, odmaranje u hladu, kupanje i degustaciju neobične morske delicije uz koju se najčešće jede obični kruh i vino.

Braća Mahe zajedno s Gajskim uživali su u sunčanom danu i ježinama, a umjesto vinom, deliciju su zalijevali The Botanist džinom uz začine iz obližnje mrkente. Osim ježina, pripremali su i sirovu ribu te su pozvali turiste da posjete Korčulu, jednom kad epidemija završi.

Uživajte u videu.

25. travanj 2024 06:52