StoryEditorOCM
KorčulaVELIKI PROBLEM|

U korčulanskom ‘Balunu‘ više se ne može igrati ni balun a kamoli rukomet, što sa natkrivenim igralištem koje se ne može ni legalizirati?

Piše Dora Lozica
16. veljače 2021. - 18:35

Gotovo 14 godina je prošlo od izgradnje igrališta pod balonom, ili, kako ga Korčulani jednostavno nazivaju 'Balun'. Radi se o igralištu s natkrivenim balonom koji je 2007. godine bio revolucionaran iskorak za dvoranske sportove u Korčuli, no danas je problema sve više.

'Deal' s Rusima!

Činio se to odličan dogovor, Grad Korčula potpisao je Ugovor s tvrtkom Kisik na 20 godina, Grad će dati teren, već asfaltirano igralište na predjelu Ekonomija, a Kisik će postaviti montažni objekt koji će cijelu godinu biti na raspolaganju korčulanskim klubovima, osim četiri ljetna mjeseca od lipnja do listopada, kad će dvoranu za pripreme koristiti članice Ruskog saveza za ritmičku gimnastiku. Grad je tada osigurao sredstva za nabavu tribine, svlačionica i sanitarnog čvora, a ruski investitor je, osim balona, postavio i novu podlogu. Budući da je Korčula jedan od rijetkih gradova koji nema sportsku dvoranu, 'Balun' za treninge i natjecanja koristi nekoliko rukometnih klubova, malonogometni klubovi, ali i srednjoškolci za redovnu nastavu. Kako doznajemo iz Rukometnog kluba Korčula, kroz 'Balun' je prije pandemije prolazilo i do 200 djece i odraslih dnevno.

Međutim, problemi montažnog objekta su sve veći, posebice podloge koja je u sve lošijem stanju. Kako doznajemo iz RK Korčula, podloga je postavljena ravno na asfalt, na mjestima je odlijepljena, a velika vlaga koja se tijekom kišnih dana stvara u 'Balunu' uzrokuje sklizav teren na kojem je nemoguće trenirati. Rukometni savez bi uskoro mogao zabraniti sva natjecanja na takvom terenu, zabrinuti su iz RK Korčula, pa su pokušali promijeniti podlogu i staviti novu, moderniju i kvalitetniju. Prijavljivanjem na projekt otkriveni su novi problemi. 'Balun', naime, već 14 godina nema uporabnu dozvolu.

image
Gradonačelnik Andrija Fabris
Dora Lozica

- Još 2015. u dogovoru s ravnateljem ustanove Športski objekti grada Korčule (ŠOK) pokušali smo otkloniti probleme u 'Balunu', u prvom redu smo htjeli odvlaživanje i zagrijavanje dvorane. Kad smo prikupili dokumentaciju, zaključili smo da nema smisla ulagati sredstva u objekt koji nije legalan. Organizirao sam sastanak s tvrtkom Kisik i županijskim Upravim odjelom za graditeljstvo, ali dobili smo objašnjenje kako 'Balun' nije moguće legalizirati. To nije čvrsti objekt, već montažni i to s nepotpunom dokumentacijom i kao takav prema Zakonu o legalizaciji objekata ne može dobiti uporabnu dozvolu- objasnio je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris.

Nema dozvole, nema para

Bez uporabne dozvole, 'Balun' nije moguće prijaviti na natječaje za sufinanciranje za novu podlogu. Kako doznajemo od ravnatelja ŠOK-a Dalibora Antunovića, s čak tri gradonačelnika je razgovarao o tom problemu ali bez uspjeha.

- Objekt nema uporabnu dozvolu i sva naša nastojanja da dobijemo novce iz nekakvih fondova tu staju. Osobno sam prisustvovao sastancima s tri gradonačelnika, Duhovićem, Kapelinom i Fabrisom na kojima su djelatnici gradskih stručnih službi dobili zadatak da pokrenu radnje za legalizaciju objekta. Gradske službe nisu to napravile već dugi niz godina, ne znam zašto neki ljudi ne rade svoj posao - istaknuo je ravnatelj Antunović. Ravnatelj Antunović navodi kako nije upoznat s problemom podloge, niti ga je netko službeno obavijestio da se na njoj neće moći natjecati. Također ističe kako se u 'Balunu' neprestano izvode svakakvi zahvati kako bi se omogućili treninzi i utakmice. 'Balun' će na istom mjestu ostati sve do 2027. kad prelazi u vlasništvo Grada, a kakva će nakon toga biti njegova sudbina, zasad je nepoznato. Rukomet je jedan od najomiljenijih i trenutno najtrofejnijih sportova u Korčuli, njegovu budućnost gradonačelnik vidi u izgradnji sportske dvorane.

image
U RK Korčula strahuju da će im savez zabraniti natjecanja
Dora Lozica

- Sve predradnje su obavljene, urbanistički plan uređenja na Ekonomiji je napravljen, idejno rješenje i izgled dvorane je već poznat jer znamo kakve su nam potrebe. Izgradit ćemo trodijelnu dvoranu za rukomet, mali nogomet, košarku, odbojku te za potrebe osnovne i srednje škole kao i jednu manju dvoranu za vrlo uspješan korčulanski Taekwondo klub Forteca – najavljuje gradonačelnik Andrija Fabris.

25. travanj 2024 10:50