StoryEditorOCM
KorčulaNEOBIČNA PRAVILA|

U dječjem vrtiću u Veloj Luci: Prednost dobili zakašnjeli i nepotpuni zahtjevi, a potpuni nisu uzeti u obzir?!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. studenog 2021. - 07:27

Poznata vam je sigurno ona rečenica iz gotovo svih natječaja – 'Nepotpune i zakašnjele prijave neće se razmatrati'. Logično je.

Ali u Veloj Luci nije.

U Dječjem vrtiću Radost u Veloj Luci prednost pri upisu u vrtić imaju upravo 'zakašnjene i nepotpune dokumentacije'.

Što se to događa?

U Veloj Luci 27 mališana ostalo je neupisano u vrtić, kažu nam nezadovoljni roditelji koji su se obratili našoj redakciji, tvrdeći da 'načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić utječe na to čija će djeca biti primljena u vrtić', a tvrde i da ona određuje tko će biti članovi upravnog vijeća.

- S obzirom da je u svaku skupinu primljeno više djece nego je to propisano pedagoškim standardom – a što je utvrdila i inspekcija - siguran sam da se djecu primalo isključivo prema simpatijama ravnateljice i upravnog vijeća, neovisno o propisima, a obojano politikom. Nejasno je zbog čega je propisano otkad-dokad traje natječaj kao i koja je obavezna dokumentacija, ako prednost pri upisu imaju nepotpune i zakašnjele dokumentacije – kaže naš sugovornik.

Roditelji iz Vele Luke kažu da je taj kriterij, blago rečeno, kontroverzan. Ulaskom na stranice Dječjeg vrtića Radost Vela Luka uvjerili smo se u točnost ove informacije. Ta je odredba dijametralno suprotna onoj koje vrijede u drugim natječajima, a koja obično kaže da se zakašnjele i prijave s nepotpunom dokumentacijom neće ni razmatrati, a kamoli uzeti u obzir kao prednost (!).

Prednosti koje su navedene za upis u ovaj vrtić su, uz ostale, i 'zaposlena oba roditelja', 'zaposlen jedan roditelj', 'nezaposlena oba roditelja'. Dakle, sve kombinacije. Tko na kraju zaista ima prednost?

- Slučaj sam prijavio prosvjetnoj inspekciji, koja je napisala kaznu dječjem vrtiću kao pravnoj osobi i ravnateljici kao fizičkoj osobi jer se ne poštuje pedagoški standard – iznio nam je Boris Žuvela, nekadašnji HDZ-ov načelnik ove općine. - Na samu prijavu oko neregularnosti natječaja nisu mi se očitovali, iako mi je prosvjetna inspektorica Paulina Grbić Glavina rekla da je cijeli natječaj neregularan, ali da ona neće poništavati natječaj jer su djeca već upisana u vrtić – ističe naš sugovornik čija djeca, koja su imala uredne zahtjeve, nisu primljena, da bi se primila djeca s neurednim zahtjevima, 'jer je bilo lakše meni se zamjeriti nego nekim drugim roditeljima', dodaje.

Prije deset godina imali smo dodatnu grupu!

- Interesantno je da u dječjem vrtiću Radost Vela Luka na kraju pedagoške godine ispisuju djecu iz vrtića i onda ih ponovo treba upisivati u iduću pegadošku godinu. Na taj način nisu primili ni moga sina koji je prošle godine bio upisan, a nisu primili ni moju kćerku koja se ove godine prvi put upisuje. Sve iz političkih razloga – uvjeren je Žuvela. - Bio sam načelnik Općine Vela Luka od 2009. do 2013. godine i tada smo bili uveli dodatnu vrtićku grupu u dislociranom prostoru i sva djeca iz Vele Luke su bila primljena u vrtić. Ta skupina je ugašena kad sam otišao s dužnosti načelnika – kaže Žuvela, kojemu nije jasno zašto se svakom djetetu koje treba mjesto u vrtiću u Veloj Luci, to mjesto ne omogući. Također, njemu i drugima ostalo je nejasno zašto Upravno vijeće vrtića ne donese jasne kriterije i rokove po kojima se djeca primaju, te provede novi natječaj u kojem će biti jasno naznačeno koliki broj djece se prima u vrtić, točno po skupinama, te da razmatraju isključivo zahtjeve pristigle u zadanom roku i po zadanim kriterijima.

image
Katarina Gugić
Andjela Scepanovic/Cropix

Poslali smo upit načelnici Gugić, ravnateljici Oreb i resornom ministarstvu pod kojim je i prosvjetna inspekcija s pitanjima kako je moguće da u Dječjem vrtiću Radost u Veloj Luci prednost za upis djece u navodno regularnom natječaju bude 'zakašnjela i nepotpuna dokumentacija' te da nema jasnog kriterija tko zapravo ima prednost za upis. Zašto se sva djeca na kraju pedagoške godine ispisuju iz vrtića, kad to nije uobičajena praksa? Djeca koja vjerojatno imaju prednost ostala su neupisana i što sad?, pitali smo.

Uzeli u obzir nepotpune, ali ne i potpune zahtjeve?

Ured za odnose s javnošću Ministarstva znanosti i obrazovanja poslao nam je odgovor koji, u suštini, ne odgovara na postavljena pitanja.

- Inspekcijskim nadzorom obavljenim u Dječjem vrtiću Radost, Vela Luka utvrđeno je da su Pravilnikom o upisu djece i ostvarivanja prava i obveza korisnika usluga u Dječjem vrtiću 'Radost' Vela Luka propisani kriteriji/prednost za upis djece u Vrtić koji se primjenjuje prema utvrđenom redoslijedu u slučaju većeg broja zahtjeva od raspoloživih mjesta, a pri čemu su na posljednjem mjestu ubrojene nepotpune i zakašnjele dokumentacije.

image
Velolučki roditelji nisu zadovoljni upisnim pravilima za najmlađe
Arhiv Cropixa

- Nadalje, nadzorom je utvrđeno da je, s obzirom na veliki broj pristiglih i nepotpunih zahtjeva za upisom djece u Vrtić, Dječji vrtić zatražio dopunu istih i da su svi zahtjevi uzeti u razmatranje te da upisana djeca (101) pohađaju vrtić u pedagoškoj godini 2021./22. te da je ostalo neupisanih 26 djece. - Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da Vrtić nije poštivao Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe pri utvrđivanju broja djece u odgojno-obrazovnim skupinama zbog čega je donesen Obvezni prekršajni nalog te Rješenjem naređeno otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u radu Vrtića – rekoše u Ministarstvu. Objasnili su ono što je već bjelodano, zapravo ne odgovorivši ni na jedno postavljeno pitanje.

Mogu se ne odbaciti, ali su na listi prednosti

Nešto detaljniji bio je odgovor ravnateljice vrtića Mirande Oreb:

- U Dječjem vrtiću Radost do prošle godine nikad nije bilo problema s upisima jer je vrtić imao kapacitet i mogao primiti svu zainteresiranu djecu, čak i tijekom pedagoške godine. Obzirom da se situacija već promijenila, a i svjesni smo trenda daljnjih promjena, bilo je potrebno uređivati Pravilnik o upisu ne bi li mogli što lakše upisivati po određenim prioritetima. Ovakva praksa je po Zakonu o predškolskom odgoju gdje Upravno vijeće uz suglasnost osnivača odlučuje o pojedinostima Pravilnika o upisu – stoji u njenom dopisu. - U članku 10. Pravilnika o upisu djece i ostvarenju prava i obveza korisnika usluga u Dječjem vrtiću Radost Vela Luka jasno stoji tko ima prednost pri upisu počevši od 1. mjesta na kojem su djeca roditelja invalida Domovinskog rata i tako dalje.

- Na zadnjem 15. mjestu nalaze se nepotpune i zakašnjele dokumentacije, što znači da ukoliko i ostane slobodnog mjesta za upis djece u vrtić, mogu se razmatrati i sve nepotpune i zakašnjele dokumentacije (a ne nužno odbaciti kao u većini slučajeva). Isto tako, na visokom 4. mjestu stoje djeca čija su oba roditelja zaposlena, na 10. mjestu djeca čiji je jedan roditelj zaposlen te na 14. mjestu stoje djeca čija su oba roditelja nezaposlena.

image
Vela Luka
Andjela Scepanovic/Cropix

- Točno je da u Dječjem vrtiću Radost Vela Luka postoji uobičajena praksa da se sva djeca ispisuju iz vrtića te ponovno upisuju u novu pedagošku godinu. Upisi na godišnjoj razini su dugogodišnja praksa našeg vrtića koja nam je dosad bila funkcionalna te nigdje nije zakonom određeno da mora biti drugačije. Prosvjetna inspekcija je bila u našem vrtiću te je utvrdila određene nepravilnosti koje smo mi u zadanom roku i otklonili te se očitovali nadležnoj službi. Od ukupno 5 pronađenih nepravilnosti već su 4 otklonjene dok je za 5. (uskladiti pedagoški standard djece po grupama) rok do kraja ove pedagoške godine, što će i biti riješeno u tom vremenskom periodu, odnosno pri planiranju upisa za novu pedagošku godinu.

- Vezano za same upise djece, mogu reći da je u izradi novi Pravilnik o upisu djece te da će se temeljem tog novog Pravilnika još neke stvari promijeniti prilikom upisa- ispisa djece u novu pedagošku godinu 2022./23. – zaključila je ravnateljica.

Drugim riječima, zakon im omogućuje upis/ispis djece svake pedagoške godine, te činjenicu da prednost pri upisu imaju 'zakašnjele i nepotpune dokumentacije', pa makar i na 15. mjestu. Očito je da u ovom vrtiću mjesta nema dovoljno, pa je kriterij o razmatranju takvih zahtjeva ove godine bio potpuno suvišan, osim ako se tu nije našao iz nekih drugih razloga, kako su to iznijeli roditelji neupisane djece.

Članak 20. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju precizno navodi tko ima prednost na upisu, a među nabrojanima nema kriterija zakašnjele i nepotpune dokumentacije. Članak 35. navodi da 'Upravno vijeće odlučuje o upisu djece i mjerilima za upis, uz suglasnost osnivača', pa tvrdnje roditelja o tome tko odlučuje tko će biti upisan dobivaju i svoj okvir.

Načelnica Gugić nije odgovorila na naša pitanja do navedenog roka, istog za sve upitane. Čim ga dobijemo, objavit ćemo ga.

20. travanj 2024 13:33