StoryEditorOCM
KorčulaTRADICIJA I OBIČAJI

U Blatu održani Dani lumblije

Piše DV
2. studenog 2021. - 07:40

U Blatu se od 30.-31. Listopada održavala manifestacija Dani lumblije – okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Viteškog udruženja Kumpanjija Blato, Turističke zajednice općine Blato i Blatski fižuli ustanova u kulturi.

Program je službeno otvoren 30. listopada u Gradskom parku Blatu, a otvorio ga je predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija Blato Stjepan Bačić u prisustvu predstavnika organizatora i izaslanice Ministarstva poljoprivrede Zrinke Favro. U svom uvodnom obraćanju predsjednik VU Kumpanjija Blato istaknuo je svoje zadovoljstvo postignutom oznakom koju je dobila Lumblije ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla), a koju su pokrenuli Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka. Oni su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost ‘Lumblije’ i otoka Korčule. Također je naglasio da je Lumblija prvi proizvod u Dubrovačko neretvanskoj županiji koji nosi tu oznaku.

U programu koji je uslijedio nakon službenog otvaranja manifestacije svi domaći i strani posjetitelji mogli su uz glazbu uživati u degustaciji tradicionalne otočke hrane i vina, ali i u proizvodima izlagača koji su ujedno i registrirani proizvođači Lumblije na području općine Blato i to Moja Nadalina, Konoba Zlinje, OPG Protić Sanja i OPG Mirjana i Danko Mirošević.

U sklopu Dana lumblije u Blatu ovu godinu obilježio se i Mjesec ružičaste vrpce u suradnji sa Ligom protiv raka Korčula – Pelješac – Lastovo – Mljet – ogranak Blato koji su također bili jedni od sudionika programa.

Uz dobru muziku, hranu i vinu te neizostavnu Lumbliju prigodno je obilježena dobivena oznaka uz veliku zahvalu svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se do nje dođe.

Dan poslije, 31. listopada bio je rezerviran za program Srednje škole Blato koja je već 26. godinu na Plokati u Blatu priprema prezentaciju ovog tradicionalnog kolača. Uvod u prezentaciju su radionice izrade iste koje su se ovu godinu održavale pod mentorstvom registriranih proizvođača sa našeg područja.

Lumblije kao kolač nezaborava i kolač sjećanja

U Blatu je nezamislivo obilježiti blagdan Svih Svetih bez lumblije, kolača specifičnog za ovo podneblje.

Kolač je to od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu.

17. travanj 2024 13:04