StoryEditorOCM
KorčulaPOLICIJA ISPRIČALA SVOJU STRANU PRIČE

<strong>Motociklist bježao pa poginuo, otočani krive policiju</strong>

Piše Dora Mikelić
26. kolovoza 2018. - 15:02

Jutros oko 3:00 sata, u uvali Brna nedaleko naselja Smokvica, poginuo je 50-godišnji motociklist iz Klisa pokušavajući pobjeći policiji. Iako otočani za smrt motociklista krive policajce, iz Policijske uprave Dubrovačko neretvanske poručuju kako nisu ništa krivi.
Motociklist je bio sudionik 4. Rock & Bike Party-a kojeg organizira Moto klub Smokvica. Moto klub iz Smokvice jedan je od najpoznatijih moto klubova u Hrvatskoj, a na Motorijadi koju godinama organiziraju prisustvuje nekoliko tisuća bikera iz cijele regije. Sinoć je na Banovoj zemlji, velikoj ledini u blizini uvale Brna, održana završna večer Motorijade koja završila tragično.
Kako neslužbeno doznajemo od stanovnika Smokvice i Brne, 50-godišnji biker iz Klisa na Motorijadu je došao sam te je iznajmio apartman u Brni. Oko 3:00 sata odlučio je otići na spavanje, pozdravio se s prijateljima i odvezao motorom. Iako je udaljenost od Banove zemlje gdje se održava Motorijada i Brne tek dva kilometra, policajci u službenom, policijskom autu navodno odlučuju zaustaviti bikera, a kako on nije htio stati, počinje potjera sa svjetlosnom rotacijom i zvučnom sirenom. Potjera nije dugo trajala jer se biker, pokušavajući pobjeći policiji, zabio u zid te na mjestu poginuo. 
Članovi kluba i mještani su u šoku pitajući se čemu policijska potjera. Policajci su znali da se na Banovoj zemlji održavala Motorijada, znali su da će veliki broj bikera u jutarnjim satima voziti do Brne, otočani se pitaju čemu služi policija, za zaštitu ili utjerivanje straha? Pitaju se zašto motociklista nisu mirno ispratili do njegovog apartmana, ili zapisali broj tablice pa ga sutradan zaustavili na trajketu, već su ga odlučili loviti u jutarnjim satima što ga je u konačnici natjeralo u smrt.
Ni iz policije ni iz Moto kluba nisu bili raspoloženi za davanje izjava, očevid je u tijeku, a vodi ga državni odvjetnik.
A evo što na sve kažu u policiji: 
Kako nam je ispričala Adrijana Biskup iz PU Dobrovačko neretvanske, kontrola prometa je bila sinoć na dionici Smokvica –Blato zbog održavanja završne večeri Motorijade. Kako tvrdi Adrijana Biskup, smrti na cestama ima previše i potrebno je kontrolirati sudionike u prometu. Policijska patrola pokušala je zaustaviti motociklista iz Klisa, no kako on nije stao na znak stop, policajci su se uputili za njima. Adrijana Biskup ističe kako nije bilo policijske potjere, već su policajci krenuli za motociklistom želeći utvrditi njegov identitet i sankcionirati ga za prekršaj ne zaustavljanja na znak stop. Nakon minute vožnje policajci su naišli na prometnu nesreću, a motociklist je već preminuo. Na policijskom autu je bila upaljena samo svjetleća sirena, a zvučna je upaljena tek nakon što su policajci vidjeli tragove na putu s ciljem upozorenja za druge sudionike u prometu.
Nakon završetka očevida, PU Dubrovačko-neretvanska, u suradnji s Državnim odvjetništvom koje rukovodi očevidom, napisat će službeno priopćenje o uzroku nesreće.
Dora Mikelić

19. travanj 2024 03:48