StoryEditorOCM
KorčulaSEDMO IZDANJE ŠUŠURA ODUŠEVILO PUBLIKU

<strong>Aktivno čitanje uz emocije i pljesak </strong>

Piše Dora Mikelić
Foto: Dora Mikelić
5. kolovoza 2018. - 20:25

Kako Festival od riči može oduševiti i zapaliti publiku pitaju se samo oni koji nikad nisu imali sreće prisustvovati događaju kojim dominiraju čitanje kvalitetno napisane riječi i dobra rasprava. ŠUŠUR! Festival od riči već sedmu godinu za redom u Korčulu dovodi renomirane književnike, novinare i publiciste iz cijele regije, a iako su prijašnja izdanja festivala znala dodatno zapaliti vruće kolovoške noći u Korčuli, ovogodišnje naizgled skromno, jednodnevno izdanje može se pohvaliti izrazito intimnom atmosferom i vrlo emotivnom rekacijom, kako publike tako i gostiju i moderatorica.

Prošlog su petka, u vrlo romantičnom okruženju korčulanskog Ljetnog kina, uz maštovitu festivalsku scenografiju, publici gladnoj moderne, kvalitetne i domišljate književnosti, svoje riječi i stavove ponudili Andrej Nikolaidis - bosanskohercegovačko-crnogorski književnik i novinar, dobitnik najznačajnije regionalne nagrade za književnost ,,Meša Selimović” za roman ,,Mađarska rečenica” za 2016. godinu, Barbara Matejčić - višestruko nagrađivana hrvatska slobodna novinarka i urednica fokusirana na društvene teme i ljudska prava, Nenad Veličković - bosanskohercegovački pisac i kolumnist, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji u svojem radu aktivno tretira ulogu književnosti u obrazovanju; Suzana Tratnik - slovenska književnica, prevoditeljica, aktivistkinja, autorica više zbirki kratkih priča, romana i drama, dobitnica najprestižnije slovenske nagrade za književnost koju dodjeljuje Prešernova fondacija. 

Raspravljalo se o ljudskim pravima, stanju obrazovanja u regiji, njihovim karijerama i motivima za pisanje te o ovogodišnjoj središnjoj temi – čitaj akitvno! U vrlo intimnoj atmosferi s tihom, ali definiranom interakcijom publike koja je koncentrirano pratila svaku riječ, gosti su se, uz usmjeravanja moderatorica, dotakli naslijeđa koje je za sobom ostavila '68. godina, na one vrijednosti koje danas uživamo, a koje su rezulata požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika. Budući da su gosti posvetili svoje privatne i profesionalne živote aktivizmu boreći se, između ostalog, za marginalne skupine kojima se u regiji sve češće uskraćuju ljudska prava, čitavo izlaganje poprimilo je vrlo emotivnu konotaciju uz neizostavnu dozu inteligentnog humora i opuštenosti. U tom je smislu ovogodišnji ŠUŠUR! u potpunosti opravdao cilj svog održavanja budući da se definira kao događaj koji okuplja regionalne autorice i autore čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažira čitateljice i čitatelje, i motivira ih na promišljanje s ciljem kreiranja zdravijeg, otvorenog društva.
 
Moderatorice i idejne tvorkinje Festivala od riči su pet šušureta Jana Dolečki, Marina Giunio, Nevena Janković, Nataša Janković i Danka Dimitrijević, iz Zagreba, Splita i Beograda, okupljene u udrugu kulturne akcije KULA, redom zaljubljenice u Korčulu i pisanu riječ, koje su u želji da uzburkaju more i brodove te da otjeraju letargiju i komarce, osmislile festival na kojem svake godine poznati književnici, novinari, publicisti, glumci, glazbenici i umjetnici iz regije kritički obrađuju određenu temu. Ovogodišnji ŠUŠUR! Festival od riči podržala je europska književna mreža TRADUKI, Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Korčule, a partneri projekta su udruga BLOCKFREI iz Beča i Centar za Kulturu Korčula.

Nakon cjelovečernjeg književnog programa, već tradicionalno, uslijedio je ŠUŠUR! party uz dj Ewoksa iz Beograda.   
 

24. travanj 2024 18:26