StoryEditorOCM
KorčulaSVEČANO U SMOKVICI

Smokvičani proslavili Dan Općine i blagdan Gospe Kandelore

Piše dora lozica
2. veljače 2021. - 18:52

Sunčano i toplo vrijeme dočekalo je Smokvičane danas na njihov najsvečaniji dan u godini kad obilježavaju Dan Općine Smokvica i blagdan zaštitnice Gospe Kandalore. Načelnik Kuzma Tomašić, u suradnji s mjesnim udrugama i društvima, prošle je godine organizirao bogati program proslave koji je trajao nekoliko dana. Ovogodišnja proslava je otkazana iz svima poznatih razloga, a obilježavanje Smokvičanima najvažnijeg dana u godini bilo je skromno, ali i svečano, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Program je započeo polaganjem vijenaca na mjesnom groblju u 8,30 sati, u 9 sati održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća i dodjela godišnjih nagrada na kojoj su sudjelovali otočni načelnici i počasni građanin Smokvice, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. U 10,30 sati održana je svečana sveta misa, ove godine bez procesije, a otkazan je i godišnji nastup Viteške udruge Kumpanjija iz Smokvice.

Nakon pozdravnog govora načelnika Tomašića prilikom kojeg je čestitao Dan Općine i blagdan Gospe Kandalore svim sumještanima, Općina Smokvica ove je godine dodijelila tri priznanja. Zahvalnicu umirovljenoj učiteljici Branki Pecotić koja je životni vijek posvetila odgoju smokviških naraštaja, Glavnu godišnju nagradu europarlamentarki Ruži Tomašić koja je prošle godine završila dva mandata kao predsjednica NK Jadran te posthumno Nagradu za životno djelo nezaboravnom kapetanu Kumpanjije Marinetu Tomašiću od čije se tragične smrti ove godine obilježava 20. obljetnica.

22. travanj 2024 09:37