StoryEditorOCM
KorčulaSRPANJSKI TRENDOVI |

SLOVENCI I HRVATI SPAŠAVAJU SEZONU Promet u Korčuli otprilike na 50 posto u odnosu na lani, otočani većinom zadovoljni i zahvalni

Piše Dora Lozica
24. srpnja 2020. - 13:44
Sva otočna mjesta bilježe jednake trendove, prometi su otprilike na 50 posto u odnosu na prošlu godinu, većina gostiju nalazi se u privatnom smještaju, a najčešće dolaze iz Slovenije i ostatka Hrvatske.

Kako doznajemo iz TZ Grada Korčule, lipanj nije bio dobar za Korčulane, statistički podaci u lipnju su zanemarivi u odnosu na prošlu godinu, no u srpnju su brojke optimističnije. Do 20. srpnja ostvareno je 47 posto prošlogodišnjih noćenja i 36 posto dolazaka. Najbrojniji su gosti iz Hrvatske i Slovenije, a slijede ih Nijemci, Poljaci i Francuzi.

„Posljednjih 10 dana statistički podaci se značajnije poboljšavaju, tako se na dan 20. srpnja 2020. ostvarilo 56% noćenja kao na isti dan prošle godine. Od prošlog vikenda zračne luke u Dubrovniku i Splitu povezane su novim direktnim linijama što će bitno utjecati na daljnji tijek turističkih pokazatelja. Slijedećih dana očekujemo otvaranje hotela Liburna i pokretanje dodatne katamaranske linije koja povezuje Korčulu s Dubrovnikom i Splitom“, najavila je direktorica TZ-a Hana Turudić.

Glavnina turističkog prometa u Lumbardi odvija se u privatnom smještaju koji je po broju kreveta najzastupljeniji dok popunjenost hotela očekivano nije dobra. Turistički je promet realno krenuo od 1. srpnja, kako navode iz TZO Lumbarda, do 19. srpnja ostvareno je 50,98 posto prošlogodišnjih dolazaka te 58,69 prošlogodišnjih noćenja. Slovenci i Hrvati čine preko 50 posto ukupnog broja gostiju, a ostali su iz Poljske, Njemačke i Češke.

„Uz povoljnu epidemiološku sliku na ovim prostorima, sezona 2020. mogla bi na kraju biti puno bolja od očekivanja. Jednako tako, u nekom crnom scenariju sezona može preko noći završiti. Zato smo oprezni i stalno pratimo što se događa oko nas. Događanja po kojima smo prepoznatljivi, kao što su Ribarske večeri i Utrke tovara, koje okupljaju puno ljudi na malo prostora, bili smo primorani do daljnjeg otkazati jer nismo u mogućnosti ispoštovati mjere koje su proglašene u ovoj situaciji. Folklorne večeri srijedom nastavljamo jer smatramo da u tom slučaju možemo odraditi sve kako Stožer nalaže. Opreza nikad dosta. Prednost Lumbarde, koja se u ovoj situaciji pokazala iznimno važna je ta što imamo puno turista koji se iznova vraćaju svaku godinu, mi smo im drugi dom, nisu nas zaboravili ni ovu godinu. Hvala im!“, poručio je direktor TZ-a Ante Šestanović.

U prvih 15 dana srpnja na području Općine Blato, kako doznajemo iz TZO Blato, ostvareno je 30 posto prošlogodišnjih dolazaka i noćenja, no takav je solidan rezultat zabilježen i u prvih 15 dana lipnja. Drugi vikend srpnja bilježi 49 posto prošlogodišnjih dolazaka, odnosno 69 posto prošlogodišnjih noćenja za isto razdoblje. Oko 90 posto popunjenih kapaciteta je u privatnom smještaju, a najviše je gostiju iz Slovenije, zatim iz Poljske, Njemačke, Hrvatske i Češke.

„Sukladno do sada zabilježenim brojkama turističkog prometa, a na temelju dosadašnjeg ostvarenja za naše područje, moglo bi se reći da bi bilo realno očekivati ostvarenje na razini 45 posto prošlogodišnjeg prometa, ali naravno u situaciji smo kakva je i koja se mijenja iz dana u dan. Budući da su na početku sezone predviđanja bila na razini 30 posto prošlogodišnjeg prometa na nacionalnoj razini, a da već sada brojke na nacionalnoj razini ukazuju na 52 posto prošlogodišnjeg prometa, moglo bi se reći da je situacija zadovoljavajuća u tom konkretnom segmentu“, zaključuje direktorica TZ-a Blato Maja Šeparović.

Najmanje gubitke u odnosu na prošlu godinu broji Vela Luka. U srpnju je ostvareno gotovo 60 posto lanjskih rezultata što je iznad očekivanja, kako ističu iz TZO Vela Luka. To se prvenstveno odnosi na privatni smještaj koji je popunjen daleko više od ostalih kapaciteta, njihova popunjenost je na 75 posto dok je hotelski smještaj tek na 26,50 posto lanjskih ostvarenja. Najviše gostiju dolati iz Hrvatske i Slovenije, a slijede ih Nijemci, Česi i Poljaci.

„Privatni smještaj se najvećim dijelom odnosi na male, kamene kućice po našim uvalama čija je popunjenost jako dobra. Hoteli Posejdon i Jadran za sad nisu otvoreni. Vjerujemo u nastavak pozitivnog trenda i ubuduće, a najveći broj gostiju očekujemo krajem srpnja na manifestacijama posvećenim našem Oliveru Dragojeviću“, najavio je direktor TZ-a Dorjan Dragojević.
24. travanj 2024 12:35