StoryEditorOCM
KorčulaPOSTIZBORNA DRAMA U SMOKVICI

Samo glas razlike odlučuje o načelniku općine

Piše Dora Mikelić
23. svibnja 2017. - 18:16

Nakon što je kandidat SDP-a Kuzma Tomašić na nedjeljnim lokalnim izborima u Smokvici za mjesto općinskog načelnika pobjedio kandidata koalicije HDZ-HSP AS Lenka Salečića za samo jedan glas, Salečić se žalio Županijskom izbornom povjerenstvu Dubrovačko- neretvanske županije, tvrdeći u prigovoru kako je bilo nepravilnosti i tražeći da se rezultati izbora ponište.
Županijsko izborno povjerenstvo je jutros oko 12 sati odbilo prigovor.

Podsjetimo, u slučaju pobjede Lenku Salečiću bi to bio čak šesti uzastopni mandat u fotelji načelnika Općine Smokvica. No, podnio je prigovor zbog uočenih nepravilnosti u postupku izbora na biračkom mjestu broj 1, u kino dvorani Smokvica. Naime, birački odbor je prilikom izlaska na teren, kako bi omogućio glasovanje osobama koje nisu mogle pristupiti biračkim mjestima, zaokružio krivu osobu na listi popisa birača. Na listi su postojale dvije Marije Pecotić rođene 1928. godine, glasovala je jedna, a greškom je zaokružena druga koja nije pristupila glasovanju. Iako je broj glasova ostao isti – 299 naspram 298 u korist Tomašića, Salečić smatra kako je ova pogreška bitno utjecala na rezultate izbora budući da je razlika samo jedan glas.

Županijsko izborno povjerenstvo sastavljeno od 11 članova nije se složilo sa Salečićem odbivši njegov prigovor. Nakon što su proučili zapisnike o radu biračkog odbora, izvadak iz popisa birača i izjave svih 9 članova biračkog odbora u Smokvici,  zaključili su kako propust, odnosno greška prilikom zaokruživanja birača na listi ne predstavlja povredu izbornog postupka, svakako ne onu koja je mogla utjecati na rezultate izbora. S tim se slaže i novoizabrani načelnik.

-Iako se radi o samo jednom glasu razlike, pobjeda je pobjeda. Postupci mog protukandidata govore više o njemu nego o meni. Svi su promatrači stranke mog protukandidata u nedjelju navečer potpisali zapisnik, a onda su isti ti promatrači sutradan imali primjedbu. Radi se o pokušaju poništavanja izbora koji nije osnovan- izjavio je Kuzma Tomašić.

Predsjednica biračkog odbora Smokvice Marijana Krešić nije bila raspoložena za davanje izjave. Kako doznajemo, izlaznost u Smokvici je bila veća od 70 posto, a glasački listići tu večer prebrojali su se više od 10 puta. I svaki put, Tomašić je imao jedan glas više.

-Smatram da izbore treba poništiti i da trebaju biti ponovljeni. Birački odbor je na listi zaokružio osobu koja nije glasovala, istodobno nije zaokružio osobu koja je glasovala. Te dvije osobe imaju isto ime i godinu rođenja, ali nemaju isti datum rođenja niti adresu. Razlika je samo jedan glas i smatram da je ova greška utjecala na ishod izbora. Podnijet ću žalbu Ustavnom sudu u Splitu – najavio je Lenko Salečić.

Kakva će biti odluka Ustavnog suda u Zagrebu doznat ćemo najkasnije do petka, budući da sud ovakve slučajeve rješava u roku od 48 sati. Ako presudi u korist Tomašića bit će to prva promjena vlasti u Smokvici od 1991. godine.

20. travanj 2024 00:21