StoryEditorOCM
KorčulaMARKOVIH PRVIH „DESET“ |

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA MLADOG FOTOGRAFA MARKA SITARA - Lumbardijska galerija 3VOLTA

Piše Dora Lozica
28. srpnja 2020. - 20:08
Da je Lumbarda, s tek nešto više od tisuću stanovnika, rasadnik umjetnika poznata je činjenica, a ove nedjelje svi posjetitelji imat će priliku upoznati jednog iz mlađe generacije lumbarajskih umjetnika. Marko Sitar (25) talentirani je fotograf koji će svojih prvih 10 godina iza objektiva predstaviti u galeriji 3VOLTA u organizaciji udruge Bašćina.

Diplomirani ekonomist, marketing i PR asistent, content manager – sve je to Marko Sitar, rođeni Lumbarjanin kojeg ipak najčešće možemo sresti s fotoaparatom u rukama dok fotografira neki događaj, vjenčanje, ekipu ili nešto treće za svoj gušt. Fotografijom se počeo baviti prije točno 10 godina nakon što je uvjerio roditelje da mu kupe prvi fotoaparat.

„Uvjerio sam roditelje da ću isplatiti svaku kunu koju ulože u kupnju fotoaparata, a to mi je u početku i bio jedini cilj. Međutim, kako sam svoje fotke počeo objavljivati na društvenim mrežama, oduševile su me pozitivne reakcije pratitelja. Ubrzo su mi počele pristizati ponude za fotografiranje vjenčanja, raznih kulturnih i glazbenih događaja, apartmana i slično. Radilo se o odličnom džeparcu za jednog srednjoškolca poput mene“, prisjetio se Marko svojih početaka.

Nije računao da će se bezuvjetno i nepovratno zaljubiti u fotografiju. Pješčana polja čuvenog grka i magične zore na samom istoku otoka Korčule još su jednog običnog čovjeka pretvorile u umjetnika. Marko je veći dio srednje škole bio uvjeren kako će upisati Umjetničku akademiju, no logika je ipak prevagnula pa je Marko danas ekonomist.

„Tijekom studiranja imao sam puno neodumica što želim biti kad odrastem. Moja konstantna potreba za kreativnim i umjetničkim izražavanjem dolazila je u sukob sa svijetom ekonomije, brojeva i gradiva koje me nije previše interesiralo, iako sam oduvijek imao smisla za to. Kroz studiranje sam se upoznao s marketingom i shvatio da je smjer koji objedinjuje moje dvije krajnje ličnosti, umjetnika i ekonomista. Danas radim kao marketing i PR asistent u Palači Lešić Dimitri i na raznim drugim projektima u kojima mogu koristiti svoju kreativnost kroz marketinško promišljanje“, otkrio nam je.

Marko kaže kako najviše voli fotografirati portrete, čak je maštao postati modni fotograf budući da kroz takvu vrstu fotografije najbolje prenosi priču koja mu se vrti po glavi. A, vrtile su se mnoge priče koje Marko ne pokušava uhvatiti u trenutku, već cjelovito prenijeti kroz medij.
„Nekome je fotografija hvatanje trenutka, al za mene je ona medij kroz koji pričam priču. Model u mojim fotografijama ne nosi glavnu ulogu, on je u harmoniji s lokacijom na kojoj fotkam, odjećom, pokretom, ekspresijom lica... Ideja za fotografiju najčešće dođe kada se nađem na nekom mjestu koje mi se svidi. Odmah u glavi složim kakav model mi treba, što će obući, razmišljam o kadrovima. Ponekad imam osjećaj da svijet više ne gledam normalnim očima već kroz kadrove. U mojim fotografijama prevladava osjećaj melankolije i upravo to stanje, u kojem se ponekad nađem, postane vrhunac moje inspiracije“, priznaje Marko.

U Lumbardi, u galeriji 3VOLTA, u nedjelju 2. kolovoza u 20 sati, Marko će otvoriti svoju prvu izložbu simboličnog naziva „Deset“ za obitelj, prijatelje i sve ljubitelje fotografije. Publici će predstaviti retrospektivu svojih prvih 10 godina iza objektiva, a izložit će, kako ističe, neke od svojih najdražih radova. Izložbu organizira udruga za očuvanje i promicanje kulturne i prirodne baštine Bašćina iz Lumbarde. Marko će se tako pridružiti brojnim velikanima i aktivnostima iz područja kulture, umjetnosti tradicije i baštine koje udruga Bašćina promovira, potiče i čuva već dugih 15 godina.
23. travanj 2024 12:37