StoryEditorOCM
KorčulaBERBA MASLINA NA KORČULI

Ranko Surjan iz Udruge maslinara Vela Luka: ‘Tko je mogao računati da će cijena maslinova ulja doseći nebeske razmjere. Sada se nudi i za 200 kuna po litri!‘

Piše Dora Lozica
9. studenog 2022. - 18:20

U tijeku je berba maslina na otoku Korčuli. Prema starom običaju, ali i izreci "Svi sveti, skale na maslinu", ovogodišnja berba započela je krajem listopada i još uvijek traje. Sušna godina donijela je i nešto slabiji urod, ali i velike randmane koji su se nekima "isplatili" čak preko 25 posto. Međutim, cijena maslinovog ulja raste, dosegla je već i 200 kuna po litri!

image

Bebra maslina na Korčuli

Dora Lozica/

Korčulani su davno naučili cijeniti vrijednost ulja, ploda i stabla masline, baveći se uzgojem maslina već stoljećima svrstali su se u sam vrh svjetskog maslinarstva i uljarstva. I trendovi su takvi, zdrava prehrana nam sve više znači, otočani, sve češće mlađe generacije, vraćaju se poljoprivredi, oživljavaju se stari maslinici, sade se i novi.

Randmani preko 25 posto

Masline su ove godine brstile obećavajuće, cvatnja je bila izvrsna, no izrazito toplo i sušno vrijeme posljednjih nekoliko mjeseci ostavilo je posljedica na urod. Kako nam otkriva Ranko Surjan, predsjednik Udruge maslinara Vela Luka, masline su izdržale sušu, ali plod je isušen što rezultira velikim randmanima, u pravilu preko 20 posto. Ipak, berba neće biti dobra kao prošlogodišnja, ulju će nedostajati voćnosti i drugih karakteristika na koje smo navikli budući da u fazi zriobe maslina nije imala dovoljno vode kako bi razvila sve okuse. To, naravno, ne znači da ulje neće biti dobro, bit će odlično, radi se o nijansama koje samo iskusni maslinari prepoznaju.

image

Kušanje uzoraka u Veloj Luci

Dora Lozica/

Zahvaljujući Udruzi maslinara Vela Luka, koja će uskoro proslaviti 20 godina postojanja, Korčulani se mogu pohvaliti oznakom izvornosti Korčulansko maslinovo ulje. S projektom dobivanja oznake započeli su davne 2006. godine, i iako su ih uvjeravali da će teško dobiti oznaku, članovi su udruge bili uporni pa su danas ponosni vlasnici prvog, zaštićenog, dalmatinskog, otočnog, maslinovog ulja. Velolučani žele što više proizvođača iz cijelog otoka u sustavu oznake jer ona garantira promociju otoka, ali i kvalitetu, pravilan način uzgoja i berbe.

"Maslina se bere u optimalnom trenutku kad je plod fiziološki zdrav, najčešće berbe započinje polovicom listopada. Plod što kraće treba biti u otvorenim sanducima do prerade, najviše 48 sati. Na otoku ima nekoliko pogona za preradu, dobiveno ulje najbolje je držati u zatvorenim inoks spremnicima bez dotoka kisika u prostorijama gdje temperatura ne pada ispod 6 stupnjeva i ne diže se iznad 28, bez većih oscilacija. Puno se priča o ručnom branju, naravno da je najbolje maslinu brati ručno, no današnji tresači minimalno oštete plod, ako se ne čeka dugo na preradu nemaju utjecaja na kvalitetu ulja. Tresači značajno ubrzavaju berbu, ako ćemo brati sve ručno, a berba će se otegnuti do kraja prosinca, onda ni ulje neće biti dobro", uvjeren je Ranko.

image

Bebra maslina na Korčuli

Dora Lozica/

Najbolje sorte su tradicionalne

Razlog za dobre randmane diljem otoka su i naše tradicionalne sorte koje su dobre uljarice. Na zapadnom dijelu otoka prevladavaju Lastovka i Drobnica, manje Orgula koja je karakteristična za središnji i istočni dio otoka. Orgula je inače i najraširenija sorta Dalmacije, ima svoje prednosti, ističe Ranko, no nije rodna poput Lastovke. Ako razmišljate zasaditi novi, mladi maslinik, bolje se okrenuti našim sortama, napominje, Lastovka i Drobnica su rodne, ali manje otporne, Orgula je otpornija, ali je kampanjac, neće roditi svaku godinu, no i dalje će imati bolje randmane od nekih talijanskih sorti poput sorte Leccino.

Je li cijena realna?

Pisali smo još 2017. godine kako će cijena maslinovog ulja rasti do 90 kuna po litri, tad je koštala oko 70 kuna po litri. Tko je onda mogao računati da će za pet godina cijena doseći nebeske razmjere?Ove godine se na nekim lokalnim oglasnicima prodaje i do 200 kuna po litri! Ekonomska i energetska kriza uzrok je poskupljenja hrane u cijelosti, no je li ta cijena maslinovog ulja realna?

"Ovisi o kojem se ulju radi, je li certificirano, je li ekološka proizvodnja, je li ekstradjevičansko. Cijena prerade raste budući da raste cijena energenata, pogotovo struje za gospodarski sektor kao i cijena ambalaže. Prošle je godine diljem otoka cijena prerade bila 1,20 do 1,30 kuna po kilogramu maslina, ove je godine 1,50 kuna. Da, to je realno, možemo očekivati da će biti i skuplje. Mislim da je od 120 do 130 kuna po litri za maslinovo ulje ove sezone prosječna i realna cijena", objasnio je Ranko.

image

Ranko Surjan iz Udruge maslinara Vela Luka

Dora Lozica/

Velolučani donose svjetske trendove na otok

Kad su trendovi u maslinarstvu u pitanju, zapadni dio otoka na čelu s Velom Lukom prednjači. Ne samo oznakom izvornosti, iako je ona vrlo važan dio maslinarske priče, već i edukacijom i uvođenjem novih znanja i vještina svjetskog maslinarstva u otočni mainstream. Zaslužni su za to i Dani Korčulanskog maslinovog ulja koji se, u organizaciji udruge, svake godine održavaju početkom rujna već 14 godina za redom. Ove su godine, osim prezentacije najboljih lokalnih ulja, predstavili i nagrađena maslinova ulja s prestižnog natjecanja Olive oil Japan 2022. na kojem su velolučki maslinari osvojili dvije srebrne i jednu zlatnu medalju i konkurenciji od 900 uzoraka iz svih svjetskih maslinarskih zemalja. Cilj manifestacije je, kaže Ranko, razmijeniti iskustva i znanja s drugim proizvođačima iz Hrvatske i regije.

image

Bebra maslina na Korčuli

Dora Lozica/

Maslinarstvo nas veže s precima

U posljednjih dva desetljeća godina, maslinarstvo na otoku je napredovalo, slobodno možemo reći, ističe Ranko, da jedemo kvalitetnije ulje nego prije 20 godina. Neke su se stare tradicije srećom napustile poput držanja ulja u morskoj vodi do prerade. Ipak, Korčulanima nije lako držati korak sa svjetskim trendovima, resursi na otoku su ograničeni, a to se prvenstveno odnosi na ljude, sve nas je manje, a tu je i krška zemlja, neravni tereni koji, u jednu ruku, daju otočnom maslinarstvu dodatnu čar.

„Kultura maslinarstva nas veže s precima koji su se mučili i zasadili beskrajne maslinike odredivši temelje naše prehrane. Za mene je maslinarstvo poveznica s krojenima, naši su preci odvajali od kamena šaku zemlje kako bi zasadili maslinu. To bi svatko od nas trebao cijeniti, maslinarstvo danas mora biti odgovorno i pravilno jer ulje nije samo cijenjena masnoća. To je odmor za dušu, kad maslina raste, kad daje plod, to je ono što nas u životu motivira“, zaključio je Ranko.

24. travanj 2024 04:38