StoryEditorOCM
KorčulaARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

RADOVI NA STOLJETNOJ KULI SVIH SVETIH Pronađene dvije kamene biste i stepenice

Piše Dora Lozica
18. svibnja 2019. - 17:43

Nedavno su započeli radovi na stoljetnoj kuli Svih svetih, obrambenoj utvrdi s tri povijesna topa, jednoj od najpoznatijih kula starog grada Korčule. Radovi na kuli koštat će oko 400 tisuća kuna u sklopu EU projekta „Revitalizacija obrambenih utvrda Grada Korčule“ čija je ukupna vrijednost veća od pet milijuna kuna. Iako su ugostitelji objekata odmah uz kulu bili izrazito nezadovoljni što su radovi započeti netom prije turističke sezone, tek nekoliko tjedana arheološkog iskopavanja dalo je zanimljive rezultate. Prije nekoliko dana, u kuli su pronađene dvije kamene biste, pretpostavlja se iz 17. stoljeća, ali i stepenice u unutrašnjosti za koje se nije znalo da postoje.



Korčulanske zidine i kule prvi se put spominju u uvodu Korčulanskog statuta iz 13. stoljeća, tada ih je obnovio Marsilije Zorzi, što znači da su izgrađene još ranije. Kule su najveću devastaciju doživjele u drugoj polovici 19. stoljeća kad je djelomičnim uklanjanjem utvrda i zidina narušena stoljetna cjelovitost stare gradske jezgre koja do danas nije revitalizirana. Dio materijala koji je sa zidina uklonjen u 19. Stoljeću, korišten je za zatrpavanje, između ostalih, i kule Capello koja danas nosi ime kula Svih svetih.

Kula Svih svetih, s tri stoljetna topa na vrhu, jedna je od najpoznatijih korčulanskih kula, inače idealna kulisa za fotografiranje turista i posjetitelja. Sudbinu dijeli s ostalim obrambenim utvrdama tog vremena. Danas znamo da je prvo izgrađena kvadratna kula Polviera, što znači barutana, kako bi topovima branila grad od osvajača, a potom je u 15. stoljeću oko četvrtaste kule nadograđena okrugla, kula Capello kakvu je vidimo i danas. Kule su u prošlosti bile šuplje kako bi vojnici u unutrašnjosti imali dotok zraka, no u 19. stoljeću zidine i kule gube vojni značaj, djelomično se uklanjaju, a s materijalom Korčulani odlučuju zatrpati kule te nasuti Rampadu, odnosno danas najfrekventniju gradsku šetnicu. Nakon gotovo 150 godina Korčulani ponovno imaju priliku zaviriti u unutrašnjost kule Svih svetih koja je počela otkrivati svoje tajne.



- Prije nekoliko dana pronađena su dva kipa, jedan torzo bez glave te jedan prilično dobro očuvan kip. Kipovi se za sad povezuju sa slavolukom Leonarda Foscola koji se nalazi na kuli Revelin iz 17. stoljeća, no detalje ćemo doznati kad se kipovi očiste i otkriju sve detalje. Tijekom iskopa na kuli, kamenje većih dimenzija se odvaja, a zemlja i sitniji materijal deponiraju se na predviđeno mjesto gdje se još jednom prosijavaju kako bi bili sigurni da nismo propustili ništa vrijedno. Posebno su nas iznenadile stepenice u unutrašnjosti kule, konzervatori su tražili temelje vanjskih stepenica jer u povijesnim dokumentima nema spomena o unutrašnjim stepenicama, objasnio nam je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris koji priznaje da koristi svaki slobodan trenutak za provjeru kako teku radovi na kuli.



Projektni ugovor koji uključuje istraživanja i revitalizaciju kule Svih svetih Andrija Fabris i ministrica Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisali su još u prosincu 2017., no radovi su započli tek nedavno kad su odobrene potrebne suglasnosti konzervatora, završena javna nabava te odabran izvođač radova. Izvođač je tvrtka Contarini iz Solina na čelu s arheologinjom Martom Kalebotom, a kako doznajemo od Fabrisa, arheološka iskopavanja bit će završena najkasnije do sredine lipnja. Namjena kule je još nepoznata, kaže gradonačelnik, no sigurno će se iskoristiti za dodatni kulturni i turistički sadržaj grada. Ideja je da vrh bude nadsvođen modernim, prozirnim materijalima dok će se unutrašnjost iskoristiti za npr. muzej brodogradnje ili možda akvarij.

Gradonačelnik ističe da će o svemu odlučiti struka, a privremeno će napraviti most koji će spajati Rampadu sa Šetalištem Petra Kanavelića.

- Kad arheološka istraživanja budu gotova napravit ćemo privremeni most koji će ponovno omogućiti prolaz od Rampade do Šetališta Petra Kanavelića. Most će omogućiti pješacima zaviriti u šuplje tijelo kule, što će biti vrlo atraktivno. Kula je zapravo već sad atrakcija jer svi turisti u gradu sa zanimanjem prate iskopavanja. Nakon planiranih istraživanja i snimaka, stručnjaci će odlučiti što je najbolje napraviti u takvom velikom prostoru, ali još uvijek ne znamo čeka li nas još što u dnu kule, najavio je Fabris.



Sudeći prema poznatoj topovskoj bitnici koju su Korčulani imali u prošlosti, postoji mogućnost da se u dnu kule nađe još koji starinski top, a ako se pitate gdje su tri stoljetna topa s vrha kule, trenutno se nalaze pomno deponirana u skladištu KTD-a Hober. Sličnu će sudbinu dočekati i dva pronađena kipa koja će do završetka radova, uz suglasnost konzervatora i Gradskog muzeja, biti zaštićena i pohranjena na sigurnom.

20. travanj 2024 15:32