StoryEditorOCM
KorčulaVESELJE U ŽRNOVU|

FOTO: Prvo selo dobilo prvo igralište!

Piše Dora Lozica
19. svibnja 2021. - 20:13
Predsjednika Jeričevića pohvalili su i gradonačelnik Fabris, zamjenik Šale, župan Dobroslavić, saborski zastupnik Bačić i zamjenik župana CebaloMo Žrnovo

Mještani Prvog sela u Žrnovu dobili su prvo dječje igralište. Nekad zapušteni park u središtu naselja postao je okupljalište za najmlađe, ali i sve ostale Žrnovce, a mjesni je centar dobio novi, moderni i veseli izgled.

Više nego mjesni proračun

Kako doznajemo od zamjenika gradonačelnika Korčule, Žrnovca Ivana Šale, u središtu zaselka Prvo selo oduvijek je bio park. Dokumentacija potvrđuje postojanje parka kroz sedamdesetak godina, izgrađen je vjerojatno nedugo iza Drugog svjetskog rata nakon što na toj lokaciji porušeno nekoliko kuća. Na toj su osnovi riješena i vrlo zahtjevna imovinsko-pravna pitanja, kaže Šale, budući da je zemljište bilo podijeljeno na tridesetak čestica i nekoliko vlasnika, između ostalih na Grad Korčulu, crkvu i privatno vlasništvo. Godine su učinile svoje, park je izgledao kao zapušten i neiskorišten prostor između lokalnog kafića i prekrasnog, kamenog dvorišta crkvice Male Gospe u blizini. Žrnovci su odlučili to promijeniti na čelu s predsjednikom Mjesnog odbora Žrnova, Franom Jeričevićem. - Fabris, zamjenik Šale, ali i zamjenik župana Joško Cebalo.

image
Prvo selo prvi put ima dječje igralište
Mo Žrnovo

Krajem 2018. zamjenik Šale je uz pomoć gradske uprave pokrenuo evidentiranje komunalne infrastrukture sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu i na taj način su riješena imovinsko pravna pitanja što je osnova ovog projekta. Bez toga ne bismo mogli realizirati projekt- otkrio nam je Jeričević kako se Grad Korčula upisao na zemljište. Financiranje dječjeg parka za ekipu MO Žrnovo bio je lakši dio posla. Iako je vrijednost projekta veća od 200 tisuća kuna, što premašuje ukupni proračuna MO Žrnovo, Jeričević ističe kako su financijski pomogli Grad Korčula i Dubrovačko-neretvanska županija. Radovi su povjereni obrtu Čerin iz Blata, a uključivali su uklanjanje površinskog sloja zemlje, iskope temelja za postavljanje klupa i rasvjete, betoniranje podloge i temelja, postavljanje rubnika i antistres zaštitne, gumene podloge te na kraju postavljanje sprava i opreme. Najmlađi već mogu uživati u njihalici, penjalici, toboganu s ljuljačkom, klackalici, ali i vrlo udobnim klupama i rasvjeti, odnosno u 85 kvadratnih metara igrališta uz dodatni sadržaj.

Mještani pomogli

U radovima su pomogli i mještani, priča nam Jeričević, uskočili su kad je trebalo, ponudili struju i vodu kako bi se građevinski radovi što brže završili. Do otvaranja igrališta Žrnovce dijeli samo završno čišćenje i uklanjanje viška zemlje, no djeci to niti najmanje ne smeta, oni već uživaju na spravama za koje su izvođači radova potvrdili da su sigurne za upotrebu.

- Svi su oduševljeni,stižu nam same pohvale. Uz ovako kvalitetnu potporu Grada i županije možemo puno napraviti. Proračun MO Žrnovo je nešto veći od 174 tisuća kuna, no kad nam treba dodatan novac, uvijek ima razumijevanja u Gradu i u županiji. Zadovoljan sam projektom, ovim putem se zahvaljujem svima koji su u njemu sudjelovali - poručuje Frano Jeričević.

image
Najmlađi su došli na svoje
Mo Žrnovo

Doznali smo i što sve imaju u planu za narednu godinu. Osim aktivacije gospodarske zone Česvinica, tu su i manji projekti od velike važnosti za domaće poput izgradnje svlačionica i tribina kao i zamjena travnjaka na nogometnom igralištu Rusković u suradnji s HNS-om, postavljanje antistres podloge i postavljanje male teretane na otvorenom iza gola na školskom rukometnom igralištu u Kampušu te održavanje i probijanje nerazvrstanih cesta i putova za što postoji veliki interes mještana, objašnjava Jeričević. Najavio je i dugoočekivani projekt cjelovite rekonstrukcije županijske ceste Žrnovo – Žrnovska Banja koju svakodnevno koristi veliki broj ljudi. Do kraja sljedeće godine, cesta će biti proširena, renovirana te će se postaviti javna rasvjeta cijelom duljinom trase.

19. travanj 2024 03:31