StoryEditorOCM
KorčulaKULTURNI CENTAR U BLATU

Prva etaža rezervirana za arheologiju

Piše DV
29. srpnja 2020. - 10:39
U Blatu će se u utorak, 4. kolovoza s početkom u 18:30 sati svečano otvoriti Kulturni centar Blato.
Nakon dugogodišnjih ulaganja od strane Općine Blato, Ministarstva kulture RH i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova otvara se reprezentativni višeetažni prostor u kojem će svoje mjesto za priliku otvaranja pronaći dvije izložbe „Kopila – grad mrtvih nad poljem života“ i Nataša Cetinić „Kompozicije/leptiri“.
Prostor koji ovom prilikom otvara svoja vrata za posjetitelje svečano će otvoriti načelnik Općine Blato Ante Šeparović uz prisustvo svojih suradnika, a uz njega u programu otvaranja sudjelovati će autori izložbenog koncepta „Kopila grad mrtvih nad poljem života“ arheolozi Anamarija Eterović Borzić, Igor Borzić i Dinko Radić te viša kustosica Galerije moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović.
Prva etaža novog prostora rezervirana je ovom prilikom za arheologiju i u njoj će se predstaviit iznimno značajan arheološki lokalitet, kasnoželjeznodobna nekropola gradinskog naselja Kopila smještena na sjevernom obodu Blatskog polja. Njezinu prostorno izvedbenu originalnost čine dva odvojena nukleusa sastavljena od većeg broja međusobno povezanih složenih grobnih parcela nepravilnog kružnog oblika.
Inventar grobnica sugerira njihovo višekratno korištenje i vrlo vjerojatan obiteljski karakter iz kojeg se izuzimaju dvije grobnice korištene isključivo za pokapanje velikog broja djece neonatalne dobi. Grobni nalazi importirane helenističke keramike, staklenog, jantarnog i metalnog nakita i dijelova odjeće te oružja omogućili su datiranje nekropole od sredine 4. do samog kraja 1. stoljeća pr. Kr.
Iako ostali arheološki pokazatelji dokazuju naseljavanje Kopile još od 7. stoljeća pr. Kr. pronađena nekropola sugerira znatan načelni iskorak ove, a vrlo vjerojatno i ostalih otočnih indigenih zajednica upravo u trenutcima stabilizacije helenističke prisutnosti na srednje i južnodalmatinskom prostoru.
Druga etaža je moderan galerijski prostor u kojem će se 4. Kolovoza izložiti radovi poznate blatske slikarice Nataše Cetinić „Leptiri/Kompozicije“. Kustosica izložbe je Rada Dragojević Ćosović.
Radovi koji su za ovu priliku odabrani iz privatne zbirke obitelji Cetinić spadaju u autoričina slikars a ostvarenja iz ciklusa „Kompozicije“ i „Leptiri“, a koja su nastala krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Na odabranim djelima dominira boja i gesta u svoj svojoj raskoši i finoći. Nataša Cetinić se njima predstavlja kao rasna slikarica ekspresivnog kolorističkog naboja i svjetlosti. Izložena djela komponirala je kao doživljaje jakog intenziteta sa snažnim asocijacijama na glazbene dionice. (R.D.Ć.)

Ishodište Blato 
Nataša Cetinić rođena je 9. svibnja 1940. godine u Blatu na Korčuli. Diplomirala je 1964. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miljenka Stančića. U Blatu na Korčuli radila je kao likovni pedagog od 1964. do 1966. godine. Bila je suradnica u majstorskoj radionici Krste Hegedušića od 1966. do 1970. godine. Izlagala je na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi. Smrt ju je zatekla u stvaranju ciklusa „Odlazak“.
Njezino slikarstvo gotovo u svim ciklusima (Rani radovi, Leptiri, Školjke, Cvijeće, Kompozicije, Smrt. sprovod, greb, Dom starih i nemoćnih, Prigradički dnevnik, Otočni krajolici, Moje more, Portreti i dr.) određuju pitanja o prolaznom i vječnom, snažna i lirska eksplozija strasti i vlastita prepoznatljiva likovna sintaksa velike ekspresivne snage i zadivljujuće sposobnosti transformacije.
Tijekom četrdeset godina intenzivnog, gotovo izgarajućeg, umjetničkog stvaralaštva utemeljenog na praksama konstruktivne i apstrahirane slike, na enformelu i konceptu, stvorila je opus trajne umjetničke vrijednosti koji, bez obzira na tematski i stilski odabir, prelazi okvire lokalnog i zavičajnog, a autoricu pozicionira kao nezaobilaznu slikaricu Mediterana, europskih i svjetskih dosega.
Poticaje za svoja djela pronalazila je u svom ishodištu Blatu na Korčuli, u Prigradici i otočnom krajoliku. Umrla je 3. lipnja 2001. godine i pokopana je u obiteljskoj grobnici u Blatu na Korčuli.
20. travanj 2024 07:09