StoryEditorOCM
KorčulaQUATTRO APRILANTI, QUARANTA DURANTI

Provjerili smo kakvo nas vrijeme čeka u travnju, ali i kakvo će biti ljeto

Piše Dora Lozica
3. travnja 2023. - 14:37
Obistini li se talijanska, pučka, meteorološka izreka, loše nam se piše, sljedećih 40 dana smrzavat ćemo se na orkanskoj buri s povremenim jugom i kišom!Dora Lozica/Dora Lozica

Obistini li se talijanska, pučka, meteorološka izreka, loše nam se piše, sljedećih 40 dana smrzavat ćemo se na orkanskoj buri s povremenim jugom i kišom!

"Quattro aprilanti, quaranta duranti" stara je talijanska, meteorološka, narodna mudrost koju smo i u našim krajevima pobožno preuzeli pa svake godine strepimo kakav će nam biti početak travnja. Prva četiri dana travnja diktirat će vremensku prognozu narednih 40 dana, kaže poslovica, a mladi prognostičar s portala Kad će kiša Kristijan Božarov otkrio je ima li u toj izreci istine.

“Četvrti travnja što nam daje, 40 dana traje – tako glasi hrvatska inačica poznate izreke, no to se pučko vjerovanje nije pokazalo točnim, kao ni ono vezano za sv. Luciju i 12 dana do Božića čije vremenske prilike nagovještavaju prognozu za 12 mjeseci sljedeće godine”,objašnjava Božarov.

Ove je godine svakako bolje povjerovati Božarovu nego Talijanima budući su prvi travanjski dani krajnjem jugu donijeli doslovno sve što prognoza nudi. Vikend je započeo kišom i jugom, potom razvedravanje, sunčano i nešto više temperature, onda opet kiša pa sunce, danas orkanska bura, ali je još uvijek toplo, no već sutra, baš 4. travnja, bura se nastavlja, a s njom dolazi i ozbiljno zahlađenje. Tijekom noći očekuju nas temperature desetak stupnjeva niže od današnjih petnaestak stupnjeva.

Za Božarova to nije ništa neobično, većina ljudi proljeće doživljava kao toplo razdoblje s temperaturama većim od 25 stupnjeva, cvijećem i pčelicama, no za tu ćemo se idilu morati strpjeti do svibnja.

“Sljedećih 15 dana očekuje nas dinamično vrijeme, i sunce i kiša, i jugo i bura. Pred nama je pad temperatura nekoliko dana, a onda ciklus kreće ispočetka, krajem tjedna ponovno toplije vrijeme. Takvo promjenjivo vrijeme možemo očekivati sve do sredine mjeseca, a ako planirate duže boraviti u prirodi, uzmite kabanicu”, savjetuje Božarov ističući kako će i sunčana razdoblja kao i pljuskovi biti uglavnom kratkotrajni te će se izmjenjivati.

Otočani su tijekom ožujka odradili tri marčane bure bez kojih proljeće neće doći, kako tumači pučka meteorologija, a tek je ona posljednja prodirala, kako se kaže, do kosti. Kad je u pitanju vremenska prognoza Korčulani su spremni na sve, još se uvijek sjećaju kad je snijeg prije nekoliko godina pao krajem ožujka! Nije to ništa neobično za ožujak, jedan od najekstremnijih mjeseca u godini, objašnjava nam Božarov. U ožujku su zabilježene temperture do nevjerojatnih 20 stupnjeva ispod nule, a najveći snijeg na jadranskoj obali pao je baš u ožujku, u Rijeci. Opet se moramo vratiti na pučku meteorologiju koja nas uči da je ožujak dobio ime po imenici laž, lažljivac, ili luđak kako simpatično dodaje Božarov. Ipak, u travnju je teško očekivati neke ozbiljnije meteorološke pojave poput snijega, pogotovo na jugu obale i otocima.

Konačno stabilnije vrijeme možemo očekivati u svibnju, no kakvo nas čeka ljeto, upitali smo Božarova.

“Nije mudrost reći kako će ljeto biti vruće i suho. Svjedočimo trendu sve toplijih ljeta koja se sve dublje zavlače u jesen, sve pretpostavke su da će takvo ljeto biti i ove godine”, najavio je.

Studeni mjesec studeni otočani su doživjeli davno, dapače, prošle su godine Svisvete dočekali na plažama i u moru, a takvo će, sudeći prema prognozama, biti i ove.

18. travanj 2024 09:32