StoryEditorOCM
KorčulaNEIZVJESTAN NASTAVAK|

PROJEKT ‘ŽELIM POMAGATI‘ KOJI SVI HVALE: Korčulanske gerontodomaćice opravdale postojanje, promijenile su nabolje život starijim i nemoćnima

Piše Dora Lozica
5. listopada 2021. - 18:26

Malo je koji projekt u protekle dvije godine promijenio sliku društva kao 'Želim pomagati', vrijedan više od šest milijuna kuna koji se bliži kraju. Osim zadovoljnih korisnika, starijih i nemoćnih osoba, projekt je promijenio živote ženama pripadnicama ranjivih skupina koje su se u protekla dva mjeseca, u Korčuli, potpuno besplatno, educirale za gerontodomaćice.

Nositelj projekta, Lokalna akcijska grupa LAG5 početkom srpnja 2019. potpisuje Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Radi se o Pozivu 'Zaželi – Program zapošljavanja žena', u sklopu ESF Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.' Trajanje projekta je 30 mjeseci, odnosno dvije i pol godine, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik, Centar za socijalnu skrb Korčula te općine Vela Luka, Orebić, Blato, Smokvica i Grad Korčula. Čak 31 žena pristupila je besplatnom osposobljavanju za gerontodomaćicu, relativno novom zanimanju koje obuhvaća znanje o socijalnim potrebama starih i nemoćnih osoba.

image
Konferencija je okupila sve sudionike projekta, djelatnike LAG-a 5, zaposlenice, korisnike i predstavnike institucija
Dora Lozica

Potpora u svakodnevici

Gerontodomaćica ulazi u dom korisnika te pomaže u aktivnostima svakodnevnog života, a starijim osoba je često i jedini prozor u svijet. Osposobljavanje u sklopu projekta organizira LAG 5 uključilo je i lokalne stručnjake. - Postupkom jednostavne nabave odabrano je kako će osposobljavanje održati Učilište Meštar iz Kaštel Novog, a predavanje je sukladno epidemiološkim mjerama organizirano u Domu kulture u Korčuli u suradnji s Gradom Korčulom i Centrom za kulturu koji su nam ustupili korištenje prostora bez naknade.

Predavanja su držali doktor opće medicine Ante Komparak, koji je bio oduševljen sudjelovanjem na projektu jer smatra da je od opće važnosti za zajednicu te viša medicinska sestra Matea Batistić koja ima bogato iskustvo u području palijativne skrbi. Što se tiče projekta, planirani broj korisnika je premašen što pokazuje da postoji potreba i interes za ovakvim aktivnostima. U prosincu nas očekuje i završna konferencija projekta i mnogi nas pitaju što će biti dalje, pouzdane informacije trenutno nemamo - objasnila je Katarina Slejko, voditeljica LAG-a 5 koji je protekle dvije godine na projekt 'Zaželi' zaposlio 40 žena za brigu o više od 200 starijih i nemoćnih korisnika.

Novo zvanje u radnoj knjižici

Osposobljavanje uključuje i kompletni liječnički pregled, a buduće gerontodomaćice će krajem rujna pristupiti završnom ispitu nakon čega će im se novo zvanje upisati u radnu knjižicu. Kako doznajemo od više medicinske sestre Batistić, sudionice su bile i više nego angažirane. - Gradivo nije bilo teško budući da žene to i rade svakodnevno, veći dio je njihov posao. Veliki smo naglasak stavili na komunikaciju, detaljno smo razradili kako treba komunicirati s korisnikom, na koji način pristupiti, kako profesionalno reagirati u nekim situacijama.

image
Edukacija u Domu kulture
Dora Lozica

Osim toga, polaznicama edukacije smo približili njihova zakonska prava i mogućnosti koje mogu ostvariti putem institucija. Imale smo odličnu suradnju, nadam se da će većinu naučenog primijeniti u stvarnom životu- poručila je Matea Batistić ističući kako očekuje da će se dio žena nakon edukacije samozaposliti, otvoriti obrt ili možda zaposliti u nekoj instituciji koja se brine o starijima i nemoćnima. Kako se projekt bliži kraju, korisnici i radnice se pitaju što će dalje. Postojala je druga faza programa, doznajemo od voditeljice Slejko, koja je obustavljena u siječnju jer su potrošena sva sredstva. Postoji mogućnost da se otvori i treća faza natječaja, ali to još nije službeno. Projekt je, možemo reći, srastao s društvom i sudionicima.

image
Buduće gerontodomaćice svojim korisnicima stižu na biciklima, također poklon LAG-a 5
Dora Lozica
‘Korisnici se boje više nego mi‘

- Imali smo izvrsne profesore, sve su nam lijepo i detaljno objasnili, puno smo toga naučili, a postojena znanja smo proširile. Žao mi je jako što projekt završava, iskreno se nadam da će se nastaviti. Naši su korisnici navikli na nas, oni se boje da će projekt stati više od nas - poručila je buduća gerontodomaćica Marijana Brkić iz Kune.

20. travanj 2024 01:58