StoryEditorOCM
KorčulaVELA LUKA

PETAR OMČIKUS (1926. - 2019.) Adio, umjetniče i hvala na svemu!

Piše Niko Perić
4. svibnja 2019. - 15:01
Vela Luka se oprostila od Petra Omčikusa (sahranjen u Beogradu), umjetnika međunarodne reputacije koji je, osim u Parizu i Beogradu, u Veloj Luci imao još jedan dom, kazala je oproštajnim riječima prof. Rada Dragojević Ćosović, viša kustosica i voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka.

Bio je markantna umjetnička osobnost, čovjek velike širine i otvorenosti, a oko njega su se okupljali brojni ljudi iz različitih domena, najčešće iz svijeta umjetnosti. Rođen je 6. listopada 1926. u Sušaku (Rijeka). Godine 1937. s obitelji se seli u Beograd gdje je pohađao školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti kod profesora Ivana Tabakovića. Od 1952. godine živio je i stvarao u Parizu gdje je imao atelje u predgrađu Gentilly u ulici Dedouvre 11 zajedno sa suprugom Kosom Bokšan (1925. - 2009.), također slikaricom.

Bavio se slikarstvom, skulpturom, grafikom i mozaikom. Jedan je od osnivača i članova Zadarske grupe (1947.) koja je svojim umjetničkim djelovanjem predstavljala otklon od političke ideologije onoga vremena. U knjigu “Rječnik apstraktne umjetnosti“ Michela Seuphora uvršteno je djelo Petra Omčikusa „Kompozicija“ iz 1954. godine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj umjetnički rad. Djela mu se nalaze u muzejskim zbirkama i privatnim kolekcijama. Posljednjih godina živio je u Beogradu sa drugom suprugom Velolučankom Meri Omčikus,navodi Dragojević Ćosović. Za Velu Luku i otok Korčulu vezale su ga rodbinske i prijateljske veze. U djetinjstvu je s braćom do početka Drugog svjetskog rata ljetne praznike provodio kod majčine obitelji na Korčuli.

Zahvaljujući Petru Omčikusu, njegovoj ideji, inicijativi i brojnim vezama, u Veloj Luci organizirana su tri velika Međunarodna susreta umjetnika koja su se bienalno održavala od 1968. do 1972. s ciljem da Vela Luka postane eksperimentalni umjetnički centar i da se međusobno upoznaju umjetnici Istoka i Zapada. Zamisao je naišla na podršku svih tadašnjih društveno-političkih djelatnika u mjestu. Na Susretima su sudjelovali brojni svjetski priznati likovni umjetnici, arhitekti, kompozitori, redatelji i likovni kritičari, a sva tri susreta bila su medijski izvrsno popraćena. Susreti su u svoje aktivnosti uključivale velik broj mještana i ostavili su dubok trag na kulturni i umjetnički život zajednice u narednim desetljećima.

Prema njegovom konceptu realiziran je u Veloj Luci ugostiteljski objekt „Sunce“, a nakon što je Velu Luku 1978. godine pogodio plimni val i mjestu nanio veliku materijalnu štetu, Petar Omčikus i njegova supruga Kosa Bokšan prikupili su u Parizu veliki broj djela renomiranih stranih umjetnika i poklonili ih Veloj Luci.

Motivi vezani za Velu Luku, more i Mediteran česta su tema njegovih likovnih ostvarenja. U središtu Vele Luke se nalazi spomen pano, mozaik iz 1968. Na njemu su djela 19 umjetnika i popis svih sudionika Međunarodnog susreta umjetnika u Veloj Luci 1968.
Središnji motiv mozaika je golubica s maslinovom grančicom koja je simbol Vele Luke.

​Oni koji su ga u Veloj Luci poznavali i s njime surađivali pamtit će ga po srdačnosti, duhovitosti, jednostavnosti, susretljivosti i nekonvencionalnosti, a prije svega dosljednosti i humanizmu,zahvalno ističe Dragojević Ćosović.
19. travanj 2024 03:13