StoryEditorOCM
KorčulaOD SUTRA

Otočani neće moći napustiti općinu bez propusnice. Što policija radi u Žrnovu?

Piše Dora Lozica
25. ožujka 2020. - 10:03
Kako smo upravo doznali od načelnika Stožera civilne zaštite Grada Korčule Ivana Šale, od sutra će biti postavljeni punktovi na granicama svih otočnih općina, ne samo u Smokvici.

To znači da osobe koje žive u Lumbardi neće moći bez propusnice u Korčulu, Čarani neće moći u Smokvicu, a dopušteno je neometano kretanje unutar općina, npr. iz Korčule u Račišće ili Čaru.

Konkretna granica s Lumbardom postavit će se kraj restorana Maslina, a mjere će provoditi Stožer Lumbarde. Ostaje i granica na početku Općine Smokvica koju nadgleda Stožer Smokvice. Punkt je već postavljen na početku Općine Blato, kraj kapelice Sv. Nikole u Kapji, a Stožer Korčule zadužen je za nadgledanje trajekta na Dominču.

Kako doznajemo od načelnika Stožera civilne zaštite Općine Lumbarda Anta Bezeka, mještani Lumbarde propuštat će se bez propusnice u Korčulu u ljekarnu ili benzisku postaju najviše jedan sat.

Svi punktovi kotrolirat će se do 17 sati nakon čega kontrolu prometa i kretanja preuzima policija.

Detalje o izradi propusnica možete pronaći na stranicama općine kojoj pripadate. Propusnice možete dobiti za pružanje skrbi starijim osobama ili djeci, za dnevne migracije u službama bitnim za dostavu ljekova, sanitetskog materijala, komunalinh djelatnosti, vodoopskrbe, opskrbe strujom i slično, za izvještavanje javnosti, putovanje s posla i na posao ako se posao ne može odraditi od kuće, iz zdravstvenih razloga i slično.

Što radi policija?

Otočane je jutros iznenadila i za sad neobjašnjiva akcija policijskih službenika koji su zaustavljali vozila kraj nogometnog igrališta u Postrani, Žrnovo. Kako su nam dojavili građani, policajci su provjeravali propusnice te nisu dopuštali prolazak do Čare. Otočanima nije jasno po kojim odlukama postupa policija budući da je administrativna jedinica Grad Korčula sve do Čare te na relaciji Korčula – Čara nije potrebna propusnica.

„Policija će kontrolirati propusnice kako bi smanjila nepotrebna kretanja na otoku. Za sad nemam informaciju zašto je policija kontrolirala kretanja u Žrnovu, provjerit ćemo“, izjavila nam je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić. Čim dobijemo odgovor objavit ćemo ga u cijelosti.

Dio otočnog stanovništa razumije i pozdravlja ovu Odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, dok dio negoduje smatrajući kako se stvara nepotrebna papirologija i tjeskoba. Činjenica je da se na razini cijele Hrvatske mjere kretanja neprestano postružuju u svrhu suzbijanja epidemije te da ograničavanje kretanja iz mjesta prebivališta vjerojatno nije posljednja mjera, odluka i zabrana Nacionalnog stožera. U ovakvim vanrednim situacijama odluke se poštuju, poruka svih stožera žurnih službi građanima je da se prilagode i što više ostaju doma. Nakon što se epidemija zaključi, otočani poručuju vlastima da razmotre realni prijedlog – jedan otok, jedna općina, jedan stožer. Za ubuduće.
 
18. travanj 2024 18:34