StoryEditorOCM
KorčulaSJEDNICI PRISUSTVOVAO ZORAN MILANOVIĆ

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule: uručene čak tri nagrade za životno djelo

Piše dora lozica
29. srpnja 2022. - 10:17

Povodom Dana Grada Korčule i blagdana suzaštitnika Korčule sv. Todora, u četvrtak 28. srpnja u kino dvorani Centra za kulturu održana je svečana sjednica Gradskoj vijeća Korčule. Uz gradske vijećnike, gradonačelnicu Niku Silić Maroević, dobitnike priznanja Grada Korčule i brojne okupljene, sjednici su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, njegov zamjenik Joško Cebalo, svi otočni načelnici Katarina Gugić, Ante Šeparović, Kuzma Tomašić i Marija Klisura, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, župnik korčulanske Župe sv. Marka don Frano Kuraja, djelatnici gradske uprave, predstavnici udruga i brojni drugi uzvanici.

Svečanu sjednicu je otvorila, a kasnije i zatvorila, predsjednica Gradskog vijeća Korčule Marija Šegedin koja je istaknula partnerski odnos između članova vijeća i gradonačelnice. U protekloj godini održano je devet sjednica Gradskog vijeća s više od 120 točaka Dnevnog reda, a većina je odluka donesena jednoglasno bez velikih rasprava što svjedoči o činjenici kako je svim vijećnicima Korčula na prvom mjestu bez obzira na razlike u svjetonazorima, temperamentu i idejama, kako je istaknula.

U kratkom i emotivnom govoru gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević osvrnula se na proteklu godinu i svojevrsnu inventuru napravljenoga. Njeno je obećanje bilo raditi za grad iz pozicije građana, iz pozicije korisnika usluga pa je nabrojila nekoliko naizgled manjih, ali važnih projekata za korčulansku svakodnevnicu.

„Ideja je bila vratiti grad ljudima, dobrim pregovaranjem i razgovorima na dobrom smo putu riješiti neka pitanja na kojima se spotičemo već godinama. Sanacija deponija na Dominču je slučaj koji nam se više ne smije ponoviti, a ključ dobrog funkcioniranja grada je kvalitetno komunalno poduzeće. Naša je budućnost zelena, a na nama je da KTD Hober opremimo i ojačamo kako bi na pravi način odgovorio izazovima pred nama. Pri kraju su izmjene i nadopune prostornog plana, ne smijemo dozvoliti da interesi pojedinca zasjene interese grada. Jedan od naših najvećih izazova je prometno rješenje. Mijenjamo navike, usvajamo zelena rješenja, ali pazimo i na neometano kolanje putnika i robe. Otok gledamo kao cjelinu, dobra suradnja i prijateljstvo sa susjednim općinama je naš imperativ. Razvojna agencija KORA kreće s novim snagama, a glavni je cilj pomiriti dva načina života u gradu, ljetni i zimski te ih napraviti kvalitetnim i održivim“, poručila je gradonačelnica iz čestitke za Dan Grada Korčule i blagdan sv. Todora.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je koliko je otok Korčula važan županiji što se vidi na realiziranim projektima, ali i onim planiranim u budućnosti. Županija je usredotočena na prometnu povezanost Korčule, posebno pomorsku, što dokazuju izgrađene komulane lučice na otoku, sanacija rive na Dominču, obnova Puntina, izgradnja putničkog terminala u Veloj Luci, ali i skori početak najvećeg projekta u županiji, izgradnja nove luke Polačište kao i u Perni.

Branko Bačić, inače rođeni Blaćanin, istaknuo je kako se raduje svakom uspjehu Korčule kao otočanin, ali i kao saborski zastupnik koji već desetljećima zastupa legitimne interese cijelog otoka Korčule. Spomenuo je otvaranje Pelješkog mosta koji je dokinut teritorijalni diskontinuitet Hrvatske, ali je i jedan od najvažnijih povijesnih prekretnica za Pelješac i Korčulu.

„Međutim, pred nama je još puno izazova, u prvom redu dovršetak autoceste do Dubrovnika, ali i dovršetak tzv. Pelješkog ipsilona, odnosno brze ceste od čvora Brijeste do Perne. Korčula danas ima 40 veza dnevno s kopnom, što trajektom,

brodom ili katamaranom što nema niti jedan otok u Hrvatskoj i šire. Usprkos tome, uvijek ćemo biti otok i osjećat ćemo se drugačije nego oni koji žive na kopnu. Osvrnuo bih se na izjavu gradonačelnice Nike Silić Maroević kako postoji konsenzus na otoku da ne treba graditi Korčulanski most. Most bi možda izmjenio život na otoku, izbrisao bi otočnu autentičnost, ali puno bi i dobili“, pokrenuo je polemiku zastupnik Bačić o mogućem Korčulanskom mostu koji bi otok povezao s Pelješcom.

Predsjednik Milanović čestitao je Korčulanima njihov dan ističući kako sve počinje od sanjarenja i fantazija. Tako je i Pelješki most nekad bio samo san, a danas je stvarnost. Osvrnuo se na izgradnju mosta Korčula – Plješac.

„Lijepo je imati slatke dileme hoće li biti most, hoće li biti dva, hoće li imati šest traka“- započeo je u svom stilu uz smijeh okupljenih pa nastavio – „Most za Korčulu ili ne, to ćete vi odlučiti, neću biti prorok u tuđem selu i govoriti što je dobro za vas. U potrazi za rješenjima idemo pragmatično, ja bih na vašem mjestu više razmišljao o izradnji zračne luke nego o mostu, iako je zbog konfiguracije terena to teško. Usporedio bih Korčulu s Krkom, Krk prije mosta i iza mosta je gotovo jednak, sudbina otoka se nije promijenila. Cijena nekretnina je ista, narastao je broj stanovnika, ali ne puno, a komulani standardi i uvjeti života su bolji. Da imate most ne bi vam se promijenilo ništa, i dalje biste imali prekrasan otok. Želim vam uspješnu turističku sezonu i da zadržite svoj balans s mostom, zračnom lukom ili bez njih“, poručio je predsjednik Milanović ističući kako ne zna hoće li doći dogodie. Već je dvije godine za redom u Korčuli, nije pristojno dolaziti svake godine, istaknuo je – „Vi me pozovite, a ja ću se zahvaliti, treba držati distancu kao svaka fina žena“, zaključio je nasmijavši publiku.

Uslijedile su nagrade Grada Korčule, osobna godišnja nagrada uručena je Michaelu Unsworthu, vlasniku glasovite Palače Lešić Dimitri. Michael Unsworth je vizionarski 2009. godine obnovio palaču iz 18. stoljeća i prenamijenio je u visokokvalitetan turistički smještaj i gourment restoran. Palača

Lešić Dimtri dobila je brojna arhitektonska priznanja, a 2013. godine postaje dio prestižne strukovne organizacije Relais & Chateaux kao jedan od tri objekta u cijeloj Hrvatskoj. Restoran Lešić Dimitri od 2020. godine može se pohvaliti glasovitom Michelinovom zvjezdicom čime je svrstan u sam vrh gastronomske ponude u regiji. Michael Unsworth je mecena, pokretač i dugogodišnji sponzor manifestacija koje su postale sinonim za Korčulu, korčulanski triatlon Izazov Marka Pola, Korčulanski barokni festival i festival hrane i vina Korčulanske pjatance. Svojim je zalaganjem za dobrobit društvene zajednice zadužio Korčulu proteklih 15 godina.

Ove su godine uručene čak tri nagrade za životno djelo. Nagrada za životno djelo Grada Korčule uručena je Stanki Kraljević, ikoni Korčule i dugogodišnjoj direktorici Turističke zajednice Grada Korčule. Stanka Kraljević definirala je i oblikovala imidž Korčule u vremenima dok je otok bio tek jedna neprepoznatljiva točka juga Hrvatske. Bila je dugogodišnja profesorica latinskog jezika u srednjoj školi, poliglot, autorica brojnih turističkih članaka, prvo lice koje dočekivalo važne uzvanike i goste, mentorica svih turističkih djelatnika, članica bratovštine sv. Roka, HGD-a sv. Cecilija, Društva turističkih vodiča Grada Korčule, istaknula ličnost grada koja je život posvetila podizanju svijesti o važnosti kulturne baštine. Gromoglasni pljesak otkrio je mišljenje okupljenih o važnosti njenog rada, a govor Stanke Kraljević prilikom primanja nagrade ostat će zapamćen.

„Većina vas me dobro poznaje, znate da sve što sam radila u životu nikad nisam radila iz koristoljublja, za nikakva priznanja, već za našeg čovjeka, za naš grad, za Korčulu u mojoj Hrvatskoj. Moje poslanje bilo je i još jest učiti, poučiti, upoznati, voljeti, pomoći, braniti, sačuvati – to sam ja. Nadam se i očekujem da će sutra i ubuduće svake godine netko durgi primiti ovakve nagrade za rad na dobrobit zajednice“, poručila je.

Nagrada za životno djelo uručena je Nevenu Faziniću, neumornom čuvaru korčulanske kulturne baštine koji od 70-ih godina fotografira, popisuje i čuva jednu od najvećih fotografskih zbirki otoka i poluotoka. Neven Fazinić je foto-kroničar čije su fotografije objavljene u knjigama, zbornicima, časopisima i vodičima, organizirao je niz izložbi, a zabilježio je i snimio i brojne video materijale korčulanske prošlosti čuvajući sjećanja na ljude i događaje. Napisao je, uredio i publicirao čitav niz zbornika naselja otoka Korčule i poluotoka Korčule koji su danas temelj istraživanja i poznavanja otočne i poluotočne povijesti. Već desetljećima neumorno propagira korčulansku bašinu, dugogodišnji je aktivist za promicanje zelenih vrijednosti otoka, a njegovi su radovi spomenik gradu i otoku.

Nagrada za životno djelo uručena je i Klaudiju Bojiću, a njegovo djelovanje u svim smjerovima društvenog i političkog života grada teško je sročiti u nekoliko rečenica. Klaudio Bojić od 1974. vodi najastariji gradski restoran Adio Mare u vlasništvu supruge Ane koji je postao korčulanski brend pokazavši put budućoj gastronomskoj ponudi grada. Dugo je godina bio aktivan sportaš istovremeno u nekoliko klubova, Rukometnom klubu Korčula, KPK, Nogometnom klubu Korčula te Malonogometnom klubu Adio Mare. U svakom je klubu ostavio trag kao igrač, kasnije kao trener, član uprave i istaknuti sponzor. Njegova velika strast i ono po čemu je najpoznatiji su maškare. Klaudio Bojić jedan je od osnivača Karnevalskog kluba Bonkulovići 2000. godine, čak 20 godina bio je predsjednik udruge, a za njegovo vrijeme ustanovljen je danas najmasovniji događaj u Korčuli, maškarani doček Po nove godine.

„Hvala Rukometnom klubu Korčula što su me predložili i vijećnicima koji su me jednoglasno prihvatili. Najveća hvala mojoj ženi Ani koja je sve ovo otrpila, čuli ste sami što, rukomet, vaterpolo, nogomet, maškare...Ovih 20 tisuća kuna nagrade se odričem u korist udruge Korčulanska drvena brodogradnja. U konobi

Adio Mare imamo malu privatnu kolekciju drvene brodogradnje, zato uplaćujem ovaj iznos njima da i dalje rade“, poručio je Bojić.

Dodjeljeni su i sportski laureati Grada Korčule za 2021. godinu prema izboru Zajednice sportova Grada Korčule.

Najuspješnijom ženskom ekipom proglašena je plivačka ekipa KPK, a najuspješnija momčad seniorska vaterpolska momčad KPK. Sportskim nadama proglašeni su plivačica KPK Antea Andrijić i Leo Pergegaj iz TKD kluba Forteca, a najperspketivnijim sportašima Josipa Curać i Mladen Foretić iz TKD kluba Forteca.

Najboljim trenerom proglašen je plivački trener KPK Mario Todorović. Najboljim sportašem proglašen je vaterpolist KPK Tin Fabris i Toni Šegedin iz TKD kluba Forteca, a najboljom sportašicom Irena Šegedin iz TKD kluba Forteca. Pobjednicima je nagrade uručio Lovro Krostulović, član Zajednice sportova Grada Korčule.

Svečanu sjednicu uveličali su mladi umjetnici otoka Korčule. Fantastičnu obradu jazz standarda Summertime izvela su dva Roka, student violončela Roko Silić iz Račišća i student solo pjevanja Roko Radovan iz Lumbarde. Okupljeni su imali priliku čuti dječju klapu Sfida iz Korčule, pobjednike Festivala dječjih klapa u Omišu koji su izveli narodnu pjesmu Vila moja projde, a kraj je začinila Josipa Dužević iz benda Orion koja je izvela autorsku pjesmu Sumnjam.

25. travanj 2024 15:26