StoryEditorOCM
KorčulaINCIDENT NA KATAMARANU KRILO ECLIPSE

OČEVICI TVRDE Kapetan se nije htio vratiti! IZ FIRME KAPETAN LUKA UZVRAĆAJU Kapetan se nije mogao vratiti!

Piše Dora Lozica
13. svibnja 2019. - 15:00

Incident se dogodio u subotu popodne, na zapadnoj rivi u Korčuli, prilikom ukrcaja na katamaran Krilo Eclipse koji vozi putnike na komercijalnoj liniji Dubrovnik-Pomena-Korčula-Hvar-Milna-Split. Kako doznajemo od Korčulanina Zdenka Celznera (60), ušao je kako bi pomogao kćeri i dvoje unučadi, ali nije uspio izaći.

- Pomogao sam kćeri ući u katamaran, ne može se ukrcati sama s dvoje djece, od koje je jedno beba, kolicima i prtljagom. Prilikom ulaska kćer je reka mornarima da ulazim s njom dok je ne smjestim. U jednom trenutku vidim kćer kako trči lijevo-desno i viče mornaru neka stane jer sam ostao u katamaranu. Mornar je nazvao kapetana, ali on nije htio stati. Bili smo udaljeni niti metar od rive, mogao sam doslovno iskočiti vani, ispričao nam je Celzner.

Javilo nam se i nekoliko očevidaca, putnika iz Korčule koji tvrde kako je gospodin Celzner bio jako uznemiren, katamaran je krenuo, bio je udaljen niti jedan metar od rive i ne shvaćaju zašto se kapetan nije mogao vratiti, ističu kako su u pitanju sekunde. Kažu nam kako je jedan mornar počeo glasno psovati jer je u katamaranu ostao slučajni putnik, a g. Celzner i njegova kćer, vidno uznemireni, su pokušavali dogovoriti osobu koja će skrbiti za gospođu Celzner. Naime, supruga g. Celznera je teški invalid, preživjela je dva moždana udara i dva tumora na mozgu zbog čega je slijepa i s poremećenim centrom za ravnotežu te ne može ostati sama bez nadzora. Osim toga, Clezner je morao naći i osobu koja će na rivi pomaknuti automobil kojeg je ostavio upaljenog i s otvorenim prozorima. Prisilno je prenoćio u Splitu, a na otok se vratio tek sutradan, također linijom Kapetana Luke koji su mu dali besplatnu kartu.
Komentar o incidentu smo upitali i u firmi Kapetan Luka.

- Gospodin je ušao u katamaran gdje se zadržao oko 10 minuta, a katamaran je krenuo četiri minuta nakon predviđenog vremena. Osim toga, na karti koju je imala gospođica je pisalo vrijeme polaska. Kapetan se nije mogao vratiti jer više nije bilo slobodne rive, na njegovo je mjesto došao drugi katamaran, redovne državne linije Split-Hvar-Korčula. Radi se o zaista prekrasnoj posadi koja pomaže i djeci i starijima prilikom ukrcaja i bili su u pravu. Od danas više nećemo dopuštati ljudima koji nisu putnici s kartom da ulaze na katamaran, putnicima s djecom, teškom prtljagom i starijim osobama pomagat će isključivo posada, poručila je Ivana Tomić, zaposlenica brodara Kapetan Luka.

Ipak, putnici u katamaranu tvrde kako je vrijeme polaska katamarana klizno, a tako piše i u plovidbenom redu, polazak je predviđen u periodu od 18:25 do 18:35 sati te nije rijetkost da katamaran kreće i kasnije ako su u pitanju sezonske gužve. Osim toga, ističu kako je katamaran tek krenuo te da bi iskrcaj slučajnog putnika Celznera kapetana koštao tek nekoliko sekundi.

19. travanj 2024 19:12