StoryEditorOCM
KorčulaMUZEJ VELIKOG MOREPLOVCA|

Nekoć prazna korčulanka kula postaje novi dom Marka Pola!

Piše Dora Lozica
30. siječnja 2021. - 11:50

Biblija Marka Pola, jedina poznata kopije Biblije koju su Europljani nosili u Kinu u 13. i 14. stoljeću, Sva čuda svijeta, jedna od najljepše ilustriranih knjiga o putovanjima Marka Pola Il Milione, knjiga o Marku Polu koju je Christoper Columbo nosio na putovanjima s komentarima koje je pisao na rubovima knjige, prvi primjerak Il Milione na talijanskom jeziku tiskan u Veneciji u 15. stoljeću – četiri su knjige koje će svi posjetitelji imati priliku vidjeti u obnovljenoj kući Marka Pola u korčulanskoj starogradskoj jezgri.

Obljetnica Velikih otkrića

Knjige je prošlog tjedna turističkim vodičima predstavio gradonačelnik Andrija Fabris.
"Ideju o nabavi ovih vrijednih knjiga dobio sam od Aljoše Milata koji mi je rekao da je pronašao gdje se te knjige mogu nabaviti. Radi se o faksimilima, vjernim kopijama glasovitih izdanja koje su tiskane prigodno, npr. knjiga s Columbovim fusnotama tiskana je 92. provodom 500 godina otkrivanja Amerike", objasnio je Fabris.

image
Gradonačenik Andrija Fabris na predstavljanje knjiga u Muzeju Marka Pola
Sunčana Žaknić i Dora Lozica


Osim vrijednih knjiga, obnovljena kuća Marka Pola imat će mnogo dodatnih sadržaja. Dosadašnja prazna kula, uz pomoć EU i nacionalnih fondova pretvara se u Interpretacijski centar jedinstven na ovom području. Kako doznajemo od gradonačelnika, u prizemlju je planirana recepcija s prodajom karata i suvenira, na prvom katu posjetitelji će se upoznati s putovanjima Marka Pola i svim izumima koje je donio u Europu, drugi je kat rezerviran za suvremenike Marka Pola i njegovu vezu s Korčulom, a treći za glasovitu bitku iz 1928. godine. u kojoj je slavni putopisac zarobljen. Jedino što će ostati isto je vidikovac s pogledom na Pelješki kanal gdje se bitka odvijala, a priču će pratiti digitalni i multimedijalni sadržaji. Ukupna vrijednost projekta je oko 10 milijuna kuna, a Fabris se nada da će se obnovljena kuća otvoriti u nadolazećoj sezoni.

image
Stanka Amadeo,  turistički vodič s Korčule
Sunčana Žaknić i Dora Lozica


S projektom su oduševljeni korčulanski turistički vodiči. Kako doznajemo od Stanke Amadeo, dugogodišnje korčulanske vodičke na hrvatskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku te predsjednice Društva turističkih vodiča Korčule, sastanak s gradonačelnikom trajao je dva sata, diskutirali su o dodatnom sadržaju kuće Marka Pola, ali i o budućnosti vodičkog posla.
"Andrija Fabris je jedini gradonačelnik koji je ovoliko puno uložio u kulturu, Interpretancijski centar će biti jedinstveni objekt u ovom dijelu Hrvatske. Podržava nas i u našem poslu gdje trenutno imamo mnogo izazova, od loše prošle sezone, neizvjesne nadolazeće sezone, do slabo reguliranih pravilnika za vodiče iz drugih država Europe. Ovim putem mu se zahvaljujemo na svemu što je učinio za nas", poručila je Stanka.

Vodičke muke

Turističkim vodičima, najblaže rečeno, ne cvjetaju ruže. Budući da su grupna putovanja zbog pandemije većinom otkazana, prošlu su godinu ostvarili tek 5 posto uobičajenih prihoda, ističe Stanka. Osim toga, najavljuju se i strani vodiči koji će bez posebne edukacije moći raditi u Hrvatskoj.

image
Muzej Marka Pola
Sunčana Žaknić i Dora Lozica


"Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske traži od Ministarstva turizma da se u zakone implementira europska norma prema kojoj je za edukaciju vodiča potrebno izdvojiti najmanje 600 nastavnih sati i praktičnih vježbi, trenutno je za to potrebno tek 95. Npr. u Grčkoj, školovanje za turističkog vodiča traje dvije i pol godine, na taj način štiti svoju kulturno-povijesnu baštinu", objasnila se Stanka, a s njom se složio i Fabris ističući da često iz Gradske vijećnice čuje vodiče koji se služe poluistinitim informacijama.

22. travanj 2024 16:10