StoryEditorOCM
KorčulaLEO ŽANETIĆ S KORČULE |

Našao sam ‘Slobodnu‘ iz 1944. godine u didovoj arhivi, naježio sam se! Tamo je i fusnota s imenima strijeljanih Velolučana....

Piše Dora Lozica
28. lipnja 2021. - 14:38

Bit će jako neobično sebe vidit u novinama. "Slobodnu" čitam godinama, ne propuštam niti jedan broj i moram priznati da će bit zanimljivo naći sebe na stranicama. Rekao sam vašoj fotografkinji Anđeli, ajde nemoj me slikat!

Slikaj mi malu kako drži staru "Slobodnu", ali rekla je da mora i mene. Pristao sam i sad mi nije žaj – priznaje nam 33-godišnji Leo Žanetić, nedavni dobitnik nagradnog natječaja Slobodne Dalmacije "Fotografiraj, pošalji i osvoji godišnju pretplatu Slobodne Dalmacije".

IMENA STRIJELJANIH

Leo je fotografirao "Slobodnu" iz 1944. godine, povijesni 73. broj simboličnog naslova "OSLOBOĐEN JE SPLIT, ponos hrvatske Dalmacije".

Ajme što bi dida Marko bio zadovoljan, kaže nam Leo, bio je veliki borac protiv fašizma, zaljubljenik u povijest, ali i u "Slobodnu".

Ovaj jedinstveni primjerak Leo je pronašao prije nekoliko mjeseci, a onda mu je, kao naručen kaže, uletio natječaj "Slobodne" koja je pozvala čitatelje da pošalju svoj najstariji primjerak kultne novine.

–​ Dida se zvao Zdravko Žanetić Božjak, ali svi su ga u Veloj Luci zvali Marko, po njegovom didi. Bio je pravnik po zanimanju, bio je i tajnik Općine Vela Luka...

Jako je volio povijest, pisao je knjigu o zbivanjima i stanovnicima Vele Luke tijekom Drugog svjetskog rata, nažalost nije je uspio dovršiti prije smrti. U izdanju "Slobodne" koju sam pronašao u njegovoj arhivi je i fusnota s imenima strijeljanih Velolučana – kaže nam Leo.

Kako je dida Marko u starim danima "pošao malo na kvasinu", kaže Leo, jednog je dana prije nekoliko godina zapalio rodnu kuću u Veloj Luci. U tom je požaru stradao priličan dio kuće, ali i didina arhiva.

No, nešto je ipak ostalo, kao što je i didina ljubav za povijest ostala u Leu koji je sa zanimanjem istraživao njegovu arhivu. Osim 73. broja "Slobodne", pronašao je i Jutarnji list iz 1922. godine, Glasilo Dalmacije iz 1908. godine kad je proglašen Dalmatinski sabor, mnoštvo poljoprivrednih listova s praktičnim savjetima koji su tada izlazili, politički pamfleti iz vremena Stjepana Radića...

Sve je to ostalo sačuvano u kartonskim kutijama, čudi se Leo, miševi su pojili sve brnjale, ali to nisu, kako!?

ČUVA GA POD KLJUČEM

Ipak, povijesni primjerak "Slobodne" posebno se dojmio Lea budući da je i sam zaljubljenik u omiljenu novinu svih Dalmatinaca. "Slobodnu" čita od srednje škole, naviku je sačuvao do danas, otvorit novine je dnevni ritual koji se ne zaobilazi.

Slobodna Dalmacija nije samo tamo neka novina, tvrdi Leo, ona je znak pripadnosti našoj glasovitoj regiji, osim toga, u njoj su sva zbivanja i sve novosti koje su nama važne, a novinari "Slobodne" ih odlično prenose.

– Kad sam pronašao taj primjerak s naslovom "OSLOBOĐEN JE SPLIT", naježio sam se. Pa to je ratno izdanje "Slobodne" koje je tiskano na Mosoru dok je još uvijek trajala njemačka okupacija!

image
Andjela Scepanovic/Cropix

Po svemu unikatan primjerak, čak sam dobio informaciju da ni Slobodna Dalmacija nema to izdanje! Koliko znam, samo Sveučilišna knjižnica u Splitu ima jedan broj, znači ja sam drugi ponosni vlasnik tog primjerka u Hrvatskoj i ne dam ga nikome.

Sad je taj primjerak, zajedno s ostatkom arhive, propisno zbrinuti i pod ključem. Neće trunuti na nekome šufitu, uokvirit ću ga i objesiti na zid. Eventualno bi ga ustupio nekom muzeju – kategoričan je Leo.

POVRATAK IZ SPLITA

Leo je inače Splićanin veloluških korijena koji se prije više od osam godina odlučio preseliti na otok zajedno sa suprugom i dvoje djece. Kao diplomirani ekonomist radi za jednu informatičku firmu koja radi kompleksne programe za veće tvrtke.

Kad se oženio, zajedno sa suprugom je pokušavao riješiti stambeno pitanje, što u Splitu nije nimalo lako, a onda se sjetio didove kuće u Veloj Luci. Sredili su kuću, preselili se i nisu požalili.

– Volim ovaj otok i volim život na otoku, žena mi je inače iz splitskog Varoša tako da se i njoj svidjela Vela Luka. Sredili smo kuću i uživamo u veloluškoj svakodnevici, jedino bi volio da "Slobodna" dolazi malo ranije na otok – priznaje nam.

Kada je doznao da je pobijedio na natječaju "Slobodne", znao je odmah kome će pokloniti godišnju pretplatu, svom ocu Slobodanu Žanetiću koji je krivac za njegovu ljubav prema toj novini. Slobodan živi u Splitu i ne propušta niti jedan broj Slobodne Dalmacije, već godinama uredno plaća godišnju pretplatu, a sad će je dobivati 12 mjeseci besplatno.

Vela Luka ima potencijala kao i svako malo, dalmatinsko mjesto, kaže Leo, no politika je ta koja nam kroji sudbine.

LOŠA POLITIKA

– Nisam politički obojen, ali sam osviješten, imao sam interesa djelovati lokalno, no shvatio sam brzo da je to gubljenje vremena. Pokušali smo uvesti neke promjene kao Nezavisna lista, međutim, shvatio sam da se moraš osloniti na nekoga na koga nemaš utjecaja.

Glavne, velike stranke imaju svoje interese, naša se politika svodi na imaginarne vertikale vlasti koje onda prelaze i u privatni angažman – zaključuje Leo Žanetić.

19. travanj 2024 13:54