StoryEditorOCM
KorčulaAko je privatne prirode, vandalizam prolazi ‘lišo‘

Nakon oštećenja automobila načelnice Vele Luke još nema počinitelja, a to je već četvrti neriješeni slučaj. Iz policije tvrde kako su sve odradili prema pravilima struke, ali da je riječ o ‘narušenim susjedskim odnosima‘

Piše Dora Lozica
12. svibnja 2023. - 20:08

Mlada načelnica Vele Luke Katarina Gugić još se uvijek nada kako će policija pronaći počinitelja, a u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj desetak dana nakon incidenta ne znaju ni tko je vlasnik oštećenog automobila.

Drugog svibnja drugi put veloluškoj je načelnici oštećen osobni automobil marke Suzuki Swift i to na istom mjestu, u ulici u kojoj živi, a koju lokalno nazivaju Guvno. Kao i prvi put, automobil s razbijenim vjetrobranskim staklom pronašao je njen suprug koji je slučaj prijavio policiji. Ako je prvi put bilo sumnje da se radi o politički motiviranom vandalizmu i oštećivanju osobne imovine zbog prirode posla načelnice Gugić, ovog su puta takve sumnje otklonjene, u toj je ulici svakodnevno u redu parkirano petnaestak automobila, samo je auto načelnice oštećeno.

Prvi se incident dogodio u kolovozu prošle godine, automobil je osvanuo ostrugan, a događaju je prethodila svađa sa stanovitim gospodinom iz Zagreba čija je veza s Guvnom bila nejasna te protiv kojeg je načelnica Gugić kasnije podigla privatnu kaznenu prijavu. Ulica u kojoj načelnica živi, kako doznajemo od Velolučana, nekad je bila dvosmjerna, a danas je jednosmjerna pa stanari djelomično nepropisno, uključujući i načelnicu i njenu obitelj, jednu stranu koriste kao parking. Taj je način parkiranja prešutni dogovor stanara, u potrazi sa slobodnim mjestom među susjedima ponekad zaiskri što je načelnici bilo dovoljno da zaključi kako je upravo to motiv vandalizmu. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u nedostatku materijalnih dokaza odbacilo je tužbu načelnice Gugić, a otočna se policija nije pretrgala pronaći počinitelja.

Drugi incident početkom svibnja nepoznati je počinitelj podignuo jednu stepenicu iznad. Kako neslužbeno doznajemo, vjetrobransko staklo auta razbijeno je praznom, staklenom bocom određenog alkoholnog pića koje se u Veloj Luci može kupiti samo na jednom mjestu, u obližnjem supermarketu. Osim toga, doznali smo kako se u blizini te ulice nalaze privatne kamere koje su, možda, snimile događaj i počinitelja. U razgovoru s načelnicom Gugić također doznajemo da, iako je vlasnica automobila, nitko iz PP Korčula nije zvao na službeni razgovor i davanje izjave, u postaju je otišla, kaže, samoinicijativno.

Navode smo provjerili u PU dubrovačko-neretvanskoj i nemalo se iznenadili odgovorom kojeg smo čekali duže nego što je uobičajeno zbog, kako su istaknuli, odsutnosti glasnogovornice. Na naše upite o boci alkoholnog pića i kamerama nisu se očitovali, a ne znaju ni tko je vlasnik oštećenog automobila. U odgovoru stoji da je vlasnik načelničin suprug, što je potpuno pogrešno budući da je vlasnica sama načelnica Gugić.

„Obavještavamo vas kako je nadležna policijska postaja poduzela sve potrebne mjere i radnje, o detaljima u ovom trenutku nismo u mogućnosti javno govoriti budući da je kriminalističko istraživanje još uvijek u tijeku. Iako o detaljima svega do sada poduzetog u ovom trenutku nismo u mogućnosti govoriti, možemo reći da su navedena i njezin suprug, koji je vlasnik vozila, upoznati s činjenicom kako se mogu koristiti s vozilom nakon što je policija obavila očevid“, stoji u odgovoru PU dubrovačko-neretvanske.

Čini nam se da radnje koje je poduzela policija možemo nabrojati na prste jedne ruke. Tog jutra kad je incident prijavljen, policija je napravila uviđaj, fotografirali su oštećeni automobil, a tog su poslijepodneva, u maniri vrijednih predstavnika zakona i sigurnosti, svima u ulici napisali kazne za nepropisno parkiranje.

Dodatni dokaz da u PU dubrovačko-neretvanskoj ne znaju tko je vlasnik oštećenog automobila jest činjenica da o slučaju komuniciraju samo sa suprugom načelnice. Kako nam ističe Katarina Gugić, nitko je iz policije nije nazvao, sve informacije koje je dobila ustupljene su njenom suprugu iako je ona vlasnica vozila.

Oštećeni automobili političkih dužnosnika i kandidata već su dio tradicionalnog veloluškog folklora. Prije nekoliko godina oštećen je automobil direktora ŽLU Vela Luka Borisa Žuvele kao i ondašnje HDZ-ove kandidatkinje za načelnicu Maje Zlokić, a na društvenim mrežama pročitali smo brojne komentare Velolučana koji se žale na slab angažman policije kad je u pitanju šteta na osobnoj imovini mještana. Evo što komentirali iz PU dubrovačko-neretvanske.

„Obavještavamo vas kako su policijski službenici o svakoj zaprimljenoj dojavi o takvim, a i drugim oštećenjima, postupali profesionalno i po pravilima struke. Napominjemo kako broj oštećenja vozila kao i druge imovine na području Korčule nije ni u kom pogledu veći od pojavnosti takvih događaja na područjima ostalih policijskih postaja ove Policijske uprave, a najčešće se ti događaji dovode u vezu s neriješenim imovinsko pravnim odnosima, poremećenim susjedskim odnosima i problemima u prometu“, napisali su.

Sigurni smo da su policijski službenici postupali prema pravilima struke, no počinitelje nisu pronašli ni u slučaju Žuvele, ni u slučaju Zlokić, ni u jednom od dva slučaja načelnice Gugić. Iako je istraga još uvijek u tijeku, sudeći prema zadnjoj rečenici, skloni smo zaključiti kako iz policije ipak ne vjeruju da je incident povezan s politikom, a tako misle i u Općinskom ogranku HDZ-a Vele Luke. Bilo nam je neobično što veloluški HDZ nije javno osudio vandalizam na službenim stranicama ili društvenim mrežama bez obzira na političku pripadnost. Kako doznajemo od Tatjane Vučetić, predsjednice OO HDZ-a Vela Luka, incident neće javno osuditi jer smatraju da se radi o privatnim motivima.

„Kao Velolučanku žaloste me vandalski incidenti u našem mjestu, bilo da se radi o mojim sumještanima ili načelniku općine i ja ih oštro osuđujem. Međutim, razgovarajući sa sumještanima, dobila sam neslužbene informacije da je ovaj incident rezultat isključivo privatnog sukoba gđe Gugić koji je uzrokovan narušenim susjedskim odnosima. Sličan sukob bio je i prošlog ljeta. Budući da se ne radi o incidentu vezano za javno ili političko djelovanje načelnice, već o privatnoj stvari gđe Gugić, OO HDZ-a Vela Luka neće se o ovome javno očitovati“, zaključila je Tatjana Vučetić.

Vandalizam bi trebalo osuditi bez obzira na motiv, a zanimljiva je i odlučnost velolučkog HDZ-a da na osnovi neslužbenih informacija s tolikom sigurnosti zaključi kako su motivi događaja privatne prirode. Koliko smo upoznati, nije dokazano da je incident prošle godine počinio neki od susjeda načelnice Gugić, zna li velolučki HDZ nešto što mi ne znamo?

Načelnica Vele Luke Katarina Gugić tvrdi kako joj je nemili događaj dao još više hrabrosti. Štetu na automobilu nije sanirala lani, neće ni sada, s ponosom će voziti oštećeni automobil kao poruku svojim sumještanima.

„Je li me izbacilo iz normalne svakodnevice, jest, je li me obeshrabrilo, nije! Možda još uvijek nisam svjesna razmjera događaja, gledam oko sebe normalne ljude kako reagiraju na ovaj incident i tek onda shvatim da se dogodilo nešto zaista loše i za svaku osudu. Mogu se samo nadati da politika nije razlog zbog kojeg bi mi netko oštetio auto. Također se nadam da će policija pronaći počinitelja, tkogod on bio“, poručila je načelnica Gugić.

Načelnica je protiv nepoznatog počinitelja podigla privatnu, kaznenu tužbu te će uskoro biti i službeno pozvana u policiju na razgovor. Koji god bio motiv ovom događaju, od policije očekujemo da napokon pronađe počinitelja kako bi svi otočani mogli živjeti u miru i sigurnosti, a ne u strahu.

19. travanj 2024 22:18