StoryEditorOCM
KorčulaBožić u domu za starije u Korčuli

Nakon dvije godine opet se pjeva i slavi, korisnicima zaplesao i dječji linđo

Piše Dora Lozica
24. prosinca 2022. - 13:19

Veselo je i emotivno bilo za blagdane u Domu za starije osobe u Korčuli gdje su djelatnici doma umirovljenika razveselili svoje korisnike tradicionalnim božićnim druženjem. Dom za starije osobe u Korčuli ima 42 korisnika, a gotovo svi su se spustili u prostorije za druženje gdje ih je, osim božićnih kolača, dočekao i zabavni program. Prisutne su nastupom oduševila djeca Dječjeg vrtića Korčula koja su izvela linđo i božićne recitacije, a za dobru atmosferu zadužena je bila mješovita klapa HGD-a Sv. Cecilija s kojom je zapjevao i ravnatelj Doma Darko Tarle.

image

Članovi Mješovite klape HGD-a Sveta Cecilija

Dora Lozica/

"Zbog pandemije dvije godine nismo bili u prilici organizirati božićno druženje, ali evo napokon smo uspjeli, svi su se sjatili osim onih koji su u krevetima i zaista nisu u mogućnosti. Božićne poklone naši korisnici otvaraju u petak, a božićnu spizu pripremat ćemo za njih sve blagdansko vrijeme", otkrila nam je Dina Cvjetičanin Marinović, socijalna radnica u Domu.

Da su ovakvi događaji jako važni korisnicima Doma potvrdila nam je i glavna sestra Jasna Vitošević.

"Oni su većinu vremena usamljeni i deprimirani, znate kako je to s godinama. Kad su ovakvi događaji oni se vesele, raduju, zapjevaju, bilo bi bolje da se češće organiziraju ovakvi događaji. Inače, božićno je druženje tradicija u Domu, svake godine dođu vrtićka djeca i neka klapa, osmijesi naših korisnika dokazuju da su pjesma i druženje jako važni u životu", istaknula je glavna sestra Jasna.

Korisnike je pozdravila i s njima se družila i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević, a s nekima smo porazgovarali. Tako nam je Ljiljana priznala kako joj strašno nedostaje rodno Lastovo, najviše crkva sv. Kuzme i Damjana te da joj se jako svidio dječji linđo. Djeca su oduševila i Stjepana Franotovića kojeg smo pitali kakav je Božić u domu.

"Teško je to pitanje, isto se znamo zabaviti, ako nema žive muzike kao danas, puštamo cd, netko uživa gledati televiziju, bude zabave, nije potpuno mrtvilo", ističe Stjepan.

image

Ukusni specijaliteti se pripremaju

Dora Lozica/

Što dobiju u božićnim poklonima otkrio nam je Petar Biliš.

"Dobijemo sprej, kremu za brijanje, koji keksić. Lijepo je danas bilo, najviše su mi se svidjela djeca, a onda i živa glazba. Svima želim svako dobro, najviše zdravlja", poručio je Petar.

Zavirili smo u kuhinju gdje su nam Jasa, Katica i Nada otkrile što korisnici Doma jedu za blagdane.

"Danas imaju juhu, žrnovske makarune i kolače. Inače za vrijeme blagdana imaju i blagdanski meni, najviše vole pečenu teletinu i odojka. Svake godine Dom za starije u Korčuli dobije donaciju udruge Žrnovski makaruni, doniraju makarune i meso za šug, meso za pečenje teletinu i kolače. Svaka im čast", istaknula je Jasa i mi se pridružujemo pohvalama.

Na kraju smo popričali sa Svjetlanom Marelić, "ženom za financije", kako je nazvala sama sebe kroz smijeh, koja u Domu radi već 25 dugih godina.

"Financijsku godinu privodimo kraju i jako sam zadovoljna, puno je bolje nego smo se nadali na početku godine. Meni, kao osobi koja dugo radi u Domu, ovakvi događaji puno znače, uvijek sam voljela okupljanja i druženja kako za korisnike tako i za djelatnike, atmosfera u Domu je najvažnija. Imamo trenutno 17 zaposlenih i 42 korisnika što je maksimalan kapacitet ustanove", ispričala nam je Svjetlana.

Sve najbolje u novoj 2023. svim djelatnicima i korisnicima Doma za starije u Korčuli i svim sugrađanima poželio je i ravnatelj Doma Darko Tarle.

18. travanj 2024 13:29