StoryEditorOCM
KorčulaNOVI SKANDAL U KORČULI |

NADLEŽNI SE OGRAĐUJU - Na plaži Banje u Korčuli postavili vanjsku cijev i zabetonirali šaht na popularnom igralištu za basket

Piše Dora Lozica
28. kolovoza 2020. - 20:01
Nedavna loša kakvoća mora na gradskoj plaži Banje u Korčuli upravo je dobila i epilog. Kako bi premostili začepljenu odvodnu cijev zbog koje su se fekalije izlijevale u more, tehnička služba HTP-a Korčula postavila je vanjsku cijev koju su zabetonirali u popularno igralište za basket. Još zanimljivije je da i županija, i Grad Korčula, i KTD Hober tvrde kako s tim nemaju nikakve veze.

Gradu Korčuli i gradskim institucijama, a pogotovo HTP-u Korčula, malo znači što je šareno igralište za basket na gradskoj plaži Banje 2015. godine odabrano kao drugo najljepše na svijetu po izboru poznatog portala Viral Hoops. Problem začepljene cijevi za odvodnju riješili su postavljanjem dodatne vanjske cijevi koja ide uz rub igrališta te betoniranjem šahta. Radi se o čestici zemlje u vlasništvu Republike Hrvatske koja se nalazi u pojasu javnog pomorskog dobra, što nas je dodatno začudilo. Nakon reakcija nezadovoljnih Korčulana, odlučili smo provjeriti tko je izvođač radova, imaju li radovi potrebne dozvole i kako je uopće moguće na taj način nagrditi gradsku plažu, igralište i pomorsko dobro. Odgovori su nas itekako začudili.

Kako doznajemo od Maje Lene Lopatny, PR i event managerice HTP-a Korčula d.d., radovi su privremeni, a ozbiljnijim radovima će se pristupiti u rujnu poštujući sve zakonske propise. Do rujna, čini se, zakonski propisi su manje važni.

„Dana 16. kolovoza došlo je do začepljenja odvodne cijevi koja vodi od preklopnog okna HTP-a Korčule d.d. do cijevi gradske kanalizacije. Preklopno okno se već desetljećima nalazi uz košarkaško igralište na plaži Banje, a cijev gradske kanalizacije na cesti, odnosno šetnici iznad igrališta. Zahvaljujući brzoj intervenciji tehničke službe HTP-a Korčule i velikoj pomoći KTD-a Hober kao i NPKLM vodovoda, uspjelo se privremeno premostiti dio začepljene cijevi. Budući da se začepljeni dio cijevi nalazi ispod betonske podloge te je za rekonstrukciju iste potrebno izvršiti građevinske radove bušenja i kopanja kojima bi se stvarala buka i ometalo stanare i goste okolnih objekata, istima će se pristupiti početkom rujna poštujući sve zakonske propise. Betonski šaht je postavljen iz razloga što je napravljen ˝po mjeri˝ u ovoj nezahvalnoj situaciji, kako bi poklopac šahta mogao ući u okvir, a da istovremeno i cijev bude osigurana“, objasnila je Maja Lena Lopatny.
 
Iako smo pitali postoje li sve potrebne dozvole za postavljanje cijevi i betoniranje šahta, konkretni odgovor nismo dobili, a iz priopćenja je lako zaključiti kako nikakve dozvole nisu ishodovane. No, koje su dozvole uopće potrebne za spomenuti zahvat ako uzmemo u obzir da je igralište 2017. godine upisano kao javno pomorsko dobro nakon čega iz vlasništva HTP-a Korčula prelazi u vlasništvo Republike Hrvatske. Pitanje smo postavili Upravnom odjelu za gospodarstvo i more, pročelnik Ivo Klaić nije prethodno upoznat sa slučajem.


Dubrovačko-neretvanska županija nije dodijelila suglasnost niti koncesije na predmetom pomorskom dobru niti su isti traženi od županije. Međutim, suglasnost nije ni trebala biti odobrena od strane županije. Radovi na pomorskom dobru zahtjevaju dozvolu kao i na svim drugim zemljištima, ako je u pitanju poboljšavanje postojeće infrastrukture na pomorskom dobru, za radove je nadležan Grad Korčula“, objasnio je pročelnik Ivo Klaić. 

U Gradu Korčuli se, sudeći prema odgovoru, ne slažu s tom tvrdnjom. Kako doznajemo iz odgovora Luce Tvrdeić, službenice za informiranje Grada Korčule, o čestici zemlje na kojoj se nalazi igralište brigu vodi Republika Hrvatska. O vanjskoj cijevi i betoniranju šahta na najpoznatijoj gradskoj plaži u Gradu Korčuli ne znaju ništa. 

„Grad Korčula nije upoznat sa situacijom odvoda na gradskom kupalištu Banje, niti je zatražena ikakva dozvola od Grada za izvođenje ovakvog rješenja budući da se radi o sustavu komunalnih otpadnih voda kojim ne gospodari Grad Korčula, već HTP Korčula d.d.“, poručila je Luca Tvrdeić.
Pomalo već zbunjeni oprečnim odgovorima, upitali smo i preostale sudionike događaja koji se spominju u priopćenju HTP-a Korčula, KTD Hober i NPKLM vodovod. 

Iz KTD-a Hober su odgovorili kratko, „Za sva pitanja molimo obratite se Upravi HTP-a Korčula“. Na ponovljeni upit o kojoj se konkretnoj pomoći radi prilikom izvršavanja radova na igralištu nismo dobili odgovor iako je tvrtka Hober odvodnja d.o.o. u nadležnosti javne odvodnje u Gradu Korčuli. 
Iz NPKLM vodovoda smo dobili odgovor koji smo i očekivali. Vodovod još uvijek ne vrši usluge odvodnje, a njihova je uloga u intervenciji bila sporedna.

„Jedina naša uloga u ovoj intervenciji je bila da smo na traženje nadležnih iz HTP-a Korčula posudili zupčastu spojnicu Ø 110 mm i u nikakvim drugim aktivnostima za provedbu spomenute intervencije nismo sudjelovali. Uz napomenu da HTP Korčula nakon nabavke posuđenih djelova iste vrati“, objasnili su. 
 
Iz cijele priče jedino što možemo zaključiti je da, ukoliko u Gradu Korčuli želite provlačiti odvodne cijevi i betonirati šahte na javnom pomorskom dobru, to zaista i možete bez ikakvih odobrenja, dozvola, suglasnosti i posljedica. U međuvremenu će atraktivno igrlište za basket, ali i nekad atraktivna gradska plaža, pričekati neke bolje dane. Kako igrlište trenutno izgleda, pogledajte u fotogaleriji.
 
19. travanj 2024 20:08