StoryEditor
Korčula‘FRCAJU‘ IDEJE/

Mladi umjetnici na Korčuli zajednički stvaraju čuda!

Piše Dora Lozica
3. lipnja 2020. - 20:52
Snimali smo navečer od 17 do 21 sati kad je sunce najmekše - kaze Andro TasovacAndro Tasovac
Prekrasni kadrovi bajkovite Korčule, krupni kadrovi mlade violinistice i melankolični zvukovi gudala, ovih su dana putem društvenih mreža oduševili Korčulane. Radi se o promotivnom spotu Centra za kulturu koji se razvija u zanimljivi projekt radnog naziva Korčula, inspiracija mladima.

image
 Svoju budućnost vidim u Korčuli jer voljela bi predavati violinu u školi, kaže Marija
Andro Tasovac


Korčula, inspiracija mladima

- Priča je krenula s Marijom Žanetić, našom sugrađankom koja studira violinu. Željeli smo u doba korone napraviti jedan kratki video koji će predstaviti mladu umjetnicu uz kadrove prazne Korčule. Pjesmu koja prati video napisao je skladatelj Dinko Andrijić, a aranžman za violinu profesor Goran Milošević. Video je sniman na desetak gradskih lokacija, a za tri minute filma, snimali smo oko četiri sata. Svi su projektu pristupili jako profesionalno i moram istaknuti da sam ponosna na našu mladost - objasnila je ravnateljica Centra za kulturu Lana Filippi Brkić.


Kako ističe ravnateljica, Andro Tasovac bio je logičan izbor snimatelja budući da je već stekao reputaciju dobrog montažera, a za vrijeme epidemije koronavirusa je doma, u Korčuli, kao i većina ostalih studenata. Andro inače studira komunikacijski menadžment na fakultetu Edward Bernays u Zagrebu, a svojim je radom već 'utabanao' temelje onoga čime se planira baviti u budućnosti. - Fotoaparat sam dobio od mame i tate za 18. rođendan, vidjeli su u meni talent. I danas se koristim tim aparatom, a prošle sam godine kupio i dron koji mi je dao jednu novu perspektivu snimanja fotografija i videa.

Bilo mi je jako ugodno surađivati s Marijom na ovom projektu. Čekali smo 15 dana da prođe južina, snimali smo navečer od 17 do 21 sati kad je sunce najmekše. Meni ovakve stvari nisu nove, ali oni su malo 'grintali' jer malo njih zna da za minutu snimke trebaš do jednog sata snimljenog materijala - ispričao nam je Andro uz smijeh. Jednako je oduševljena i Marija Žanetić, studentica pete godine violine na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

image
Pjesmu koja prati video napisao je skladatelj Dinko Andrijić, a aranžman za violinu koji je odsvirala Marija Žanetić, profesor Goran Milošević
Andro Tasovac


Spontano je najbolje

- Kad me nazvala ravnateljica Lana, odmah sam pristala. Snimanje je bilo zabavno ali i naporno. Nadam se da će se ljudima svidjeti video. Svoju budućnost vidim u Korčuli jer voljela bi predavati violinu u školi, ali voljela bi i svirati u orkestru ili nekom bendu. Ma za sve sam otvorena - otkiva nam Marija koja kaže kako postati violinistica znači put pun odricanja i discipline. Meki zvukovi violine stopili su se s tajanstvenim vizurama srednjovjekovnog grada, a za zvuk se pobrinuo direktor Radija Korčule Ratko Kalogjera.

No iako je s videom projekt trebao biti završen, dogodio se neočekivani obrat. Jer kako kaže ravnateljica Filippi Brkić, najbolje se stvari dogode spontano. Tako joj je nedavno u ured došla još jedna mlada Korčulanka Sara Kalogjera sa super idejom. Predložila je da se okupe svi mladi korčulanski umjetnici, da se napravi kratki promotivni video za svakog od njih te da se na kraju cijeli materijal objedini u jedan film. Lana je prihvatila ideju pa je Centar za kulturu nositelj projekta. Naravno, Andro je nije mogao odbiti, a Sara je voditeljica projekta koji će se filmom po završetku predstaviti u Ljetnom kinu.

Kako doznajemo, snimanje počinje uskoro. - Shvatila sam da u Korčuli imamo jako puno mladih talenata koje bi vrijedilo objediniti i predstaviti. Radi se o svim vrstama umjetnosti, o fotografima, slikarima, plesačima, glazbenicima, kiparima, dizajnerima …… Uvjet je da su s otoka i da imaju od 17 do 29 godina. Već sam ih dosta kontaktirala i svi su oduševljeni - otkriva nam Sara koja uskoro upisuje fakultet komunikologije i sociologije, a u budućnosti se želi baviti organizacijom evenata. - Uvjerena sam da je Korčula vječna inspiracija mladima, a ovaj će projekt pokazati da imamo vrhunske, mlade umjetnike – zaključuje na kraju Lana Filippi Brkić.
#ANDRO TASOVAC#MARIJA ŽANETIĆ#KORČULA
loading...

Izdvojeno

16. lipanj 2020 23:59