StoryEditorOCM
KorčulaSMOKVIČANI U ĐIRU EUROPOM

Mješoviti crkveni zbor Don Jakov Salečić i klape Proćulić i Smkovica u Strasbourgu i Sttutgartu

Piše Dora Mikelić
19. prosinca 2016. - 22:03

 
Članovi Mješovitog crkvenog zbora Don Jakov Salečić iz Smokvice zajedno s klapom Proćulić i klapom Smokvica posjetili su 14. i 15. prosinca Strasbourg i Sttutgart. Smokvičane je na europski đir pozvala europarlamentarna zastupnica i predsjednica HKS-a Ruža Tomašić, inače zaljubljenica u malo mjesto u unutrašnjosti otoka Korčule iz kojeg je i njen suprug.
Zbor i dvije klape vozili su se do Strasbourga punih 24 sata nakon čega su odmah posjetili Europski parlament i poslušali predavanje o njegovoj ulozi i odgovornostima. Uslijedilo je upoznavanje Strasbourga i posjet božinom sajmu, a putovanje su nastavili prema Stuttgartu gdje su u večernjim satima nakon misnog slavlja održali koncert u crkvi St. Christoporus. Spoj božićnih pjesama, starinskih otočkih kolenda i tradicionalnih dalmatinskih napjeva, oduševili su članove Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu koji su popunili crkvu do poslijednjeg mjesta kao i voditelja zajednice fra Juru Zebića, domaćina cijelog događaja. Koncert je bio svečan i dirljiv pružajući hrvatskim iseljenicima dio blagdanskog ugođaja iz domovine.
„Prepuni smo emocija i dojmova. Prilikom koncerta crkva je bila puna naših iseljenika od kojih su neki plakali tijekom nastupa. Nakon koncerta imali smo organiziranu večeru u domu u okviru zajednice i zajedničko druženje. Moram naglasiti kako su nas svi srdačno primili i ugostili, a najviše se zahvaljujemo našoj Ruži koja nam je omogućila ovo putovanje“. – naglasila je Vesna Pecotić, predsjednica Mješovitog zbora Don Jakov Salečić iz Smokvice.
Smokvičani su ostavili pozitivan utisak na domaćine koji su ih odlučili predložiti i drugim iseljeničkim zajednicama u Njemačkoj. Čini se kako će uskoro uslijediti neka nova putovanja, a nakon prijeđenih tri i pol tisuće kilometara u dva dana, Smokvičani su na povratku našli vremena posjetiti i poznati Advent u Zagrebu.
 

24. travanj 2024 20:58