StoryEditorOCM
KorčulaDOBRA PRIČA|

MEDALJA ZA ŽIVOT Korčulanin spasio Mađara od sigurne smrti, a onda je poštar donio dirljivu zahvalu

Piše DV
30. rujna 2021. - 14:42

Volimo dobre priče. Znamo, rijetke su jer obično akteri onog pozitivnog i ljudskog u nama, najčešće žele ostati skromni i anonimni. Tako je i u slučaju koji stiže s otoka Korčule. Čovjek je spasio turista iz Mađarske od sigurne smrti, a upravo na Svjetski dan turizma, poštar mu je donio medalju najljepšeg sjaja – zahvalnicu preživjelog. A on, Goran Laus iz mjesta Zavalatica na otoku Korčuli ostao je skroman i kaže nam „a eto, poklopilo se da sam bio tu. Hvala Bogu, čovjek je živ i to je važno“ - prenosi Morski.hr.

Ne bi se o ovome ništa ni znalo da Goranov šurjak, Julije Urban nije odlučio kako je dobro da javnost čita upravo ovakve, pozitivne priče.

– Ovo je priča sa sretnim završetkom, za koju smatram da itekako zaslužuje pozornost javnosti, upravo  zbog jednog herojskog pothvata koji se dogodio ovo ljeto, a naročito jer u današnje vrijeme nam ne fali loših vijesti i tragedija koje svakodnevno čitamo, nažalost. Priču znam iz prve ruke jer se radi od suprugu od moje sestre, Goranu Lausu iz mjesta Zavalatica na otoku Korčulu – kazuje nam Julije Urban.

Medalja na Svjetski dan turizma

– Naime, upravo jučer na Svjetski dan turizma, poštar mu je donio pismo koje je sadržavalo priznanje i medalju od jednog gosta iz Mađarske, kojem je  on ovo ljeto spasio život.  Spasio ga je od sigurnog utapljanja – kazuje nam Urban.

Na medalji je ugravirao: „Hvala ti za moj drugi rođendan 23.08.2021. godine”

– Toga dana, Goran je začuo zapomaganje ženske osobe koja je na obali dozivala u pomoć jer se njezin suprug topio. Goran je bez razmišljanja u robi skočio u more, doplovao do unesrećenog koji se topio i kojem se noga zapetljala za konop sidra i kojeg su sekunde dijelile da završi pod vodom. Svim naporima ga je pokušavao održati na obali i uz pomoć drugih osoba ga dovući do kraja i izvući na zahtevnu i stjenovitu obalu te započeti postupak reanimacije sve do dolaska hitne pomoći koja je unesrećenog preuzela za daljnju medicinsku obradu te ja isti prevezen helikopterom u bolnicu gdje se na svu sreću oporavio – prepričava nam događaj, koji je na sreću imao sretan završetak.

Zamalo dvostruka tragedija

– Sve je lako moglo završiti tragedijom i za obitelj unesrećenog i Gorana koji je zaista napravio jedan nesebičan i herojski pothvat u kojom na svu sreću jedna obitelj neće svoj odmor i Hrvatsku pamtiti kao veliku tragediju. Goran se ne voli s ovim hvaliti ali mislim da itekako zaslužuje da se ova priča čuje dalje – ispričao je, znajući da je Goran zapravo jako skroman čovjek.

Nazvali smo ga i shvatili da mu je šurjak u pravu.

– A napravija san šta bi svatko na mom mistu, sad je najvažnije da je sve u redu. Te ljude i poznajem, jer tu ljetuju već 15 godina. Trebali su i ovaj put ići ća za dva dana, a tog dana izvadio je tu jednu malu barku šta se napuše i tu je vezao, pa umjesto sidra bacio pize (=utege, op.a.) od 5-6 kg i valjda ih je išao vaditi. I kako je vadio, valjda mu je bilo teško, pa je pustio, zamotalo mu se oko noge i upao je u more – prepričava nam Goran ovaj događaj u kojem je lako mogao i sam nastradati.

– Počelo ga je vući, nastala je panika, počeo je piti more i gotovo. Onda su počeli ljudi vikati i srića da sam ja naletio, jer inače ga ne bi ni vidio. Bio je tu jedan Čeh koji mi je doviknuo i vidim da nešto nije u redu. Zatrčao sam se i pogledao, a  taj stariji čovjek je doli bio već gotov, pomodrio cijeli. Skočio sam, uhvatio ga i podižem ga, a on me vuče doli. On već nije disao, ja sam već bio potpuno iscrpljen, a da stvar bude gora, kad sam ga vukao prema kraju, osjećao sam kao da vučem brod, a ne čovika, pa sam vikao prema kraju da i meni pomognu. I onda sam tek vidio da mu se oko noge urezao konop s pizom, nekoliko kila težak. Kako smo ga vukli prema kraju, dali smo mu i umjetno disanje i pomogli koliko smo mogli – sjeća se Goran detalja drame s čovjekom kojem je još lani pomogao popraviti pokvareni automobil.

– Lani mi je govorio kako sam ga spasio, jer ne mora kupovati novo auto. A šta sam ga spasio, govorim mu ja. I vidi sad šta ti je sudbina i slučajnost – kazuje nam Goran Laus iz Zavalatice na otoku Korčuli, spasitelj jednog ljudskog života i nositelj najljepše medalje zahvalnosti.

16. travanj 2024 23:51