StoryEditorOCM
KorčulaPRVI DJEČJI FESTIVAL|

Mala Vela Luka je ekspodirala smijehom i maštom najmlađih!

Piše Dora Lozica
3. kolovoza 2021. - 20:01

Spektakularnim ljetnim, dječjim maskembalom završen je prvi, otočni Festival djeteta Mala Vela Luka koji je, u organizaciji Miki Trasi, Udruge za promicanje kreativnog stvaralaštva i kulture, puna četiri dana najmlađim otočanima ponudio nezaboravnu zabavu u središnjem veloluškom parku Žardin. Radost, kreativnost, smijeh, mašta, sreća – sve je to doslovno eksplodiralo u veloluškom Žardinu tijekom prvog Festivala djeteta koji je zabilježio neočekivano veliki odaziv.

Iznenadio ih veliki odaziv

Zahvale idu glavnoj organizatorici, učiteljici Mirjani Žuvela, inače predsjednici udruge Miki Trasi. -Toliko sam zadovoljna da ne znam što bih rekla, iznimno sam iznenađena brojem djece, ovo nam je svima trebalo. Odaziv je pokazao kako ovakvih sadržaja nedostaje i sad mi je drago da sam se napokon ohrabrila i opustila u organizaciju festivala, ideju imam odavno, ali uvijek je bio prisutan neki strah. Jedna teška godina je iza nas, naša su djeca zaslužila ovaj festival, nadam se da će institucije prepoznat potencijal ovog događaja. Imali smo veliku pomoć Udruge Likovno stvaralaštvo Vela Luke i potporu velaluške Turističke zajednice, ali treba nam još ljudi - istaknula je Mirjana. Program kojeg je Mirjana sa svojim suradnicima pripremila bio je zaista ambiciozan. Voditelje radionica pronašli su na cijelom otoku. Dijana Ančić tako je vodila radionice starih, dječjih igara Škatule Batule, talentirana, mlada slikarica Hana Kalebić vodila likovnu radionicu koja se održavala svakog festivalskog dana, učiteljica poznata po scenskim uspjesima Marina Šego vodila je glazbena radionicu, Kuzma Prižmić zadužen je bio za ritam sekciju, a Mila Manojlović, poznata glumica, vodila je dramsku radionicu dok je radionica 'Kako preživjeti na pustom otoku' organizirana s prijateljima s Lastova. Osim radionica, festival je ponudio i niz edukativnih priča kao i 'Kino pod zvijezdama' u sklopu kojeg su se svaku večer puštale projekcije animiranih filmova. Svaki se voditelj pripremao na svoj način prateći svoju viziju.

image
Hana Kalebić vodila je likovne radionice
Dora Lozica

Ritmovi i boje

- Pripremio sam djeci neke markantne ritmove koje oni bolje razumiju nego mi stariji. Djecase izražavaju pomoću ritma, a donio sam cijelu sekciju. Tu je desetak različitih udaraljki, bubanj, def, tamburin, a ja sam pratio ritam uz gitaru, evo tuču već sat i pol! Nešto naivno u njima ih pokreće po cijelom biću, pomoću ritma se opuštaju. Ovaj festival je znak da život ide dalje, pogotovo za djecu. Lučani imaju smisla za ritam i glazbu, cijela vala odaje, kad jedan hrče na jednoj strani vale, mi čujemo na drugoj - uz smijeh nam je objasnio Kuzma Prižmić, inače rođeni Velolučanin koji živi u Beču. Popričali smo i s učiteljicom Marinom Šego, poznatoj po dramskim uspjesima.

image
Devetogodišnja Katarina
Dora Lozica

Tijekom festivala bila je zadužena za glazbenu radionicu koju je proširila s pričama i likovnim izričajem. - Uzrasti su različiti što otežava organizaciju radionice, ali im daje širinu. Djeca su buknula, rade što žele, uživaju, svi su nasmijani, mi ih samo usmjeravamo, nema ograničenja. U školi su ipak nekakva ograničenja, ovdje ih nema. Evo, ukrasili su i temperama obojili živoga psa koji je također uživao u pažnji - zaključila je Marina. Bilo je i kaširanja, bojanja, djela od plastelina, ali i drugih predmeta. - Pripremili smo više aktivnosti unutar likovnih radionica, oslikavaju stolice napravljene od recikliranih paleta, izradili smo meduze od kišobrana, od plastelina morske životinje. Ništa prezahtjevno za male prstiće, a jako zabavno. Djeci se najlakše izraziti putem boja, ne trebaju razmišljati gdje ide č ili ć, samo se opuste i uživaju. Svi imaju mota! Nadam se da će i doma oslikat koju katridu - kroz smijeh je poručila mlada slikarica Hana koja je vodila likovne radionice.

Katarina voli def

Prvi festival bi najbolje mogli prikazati rečenicom djevojčice koja je na veloluške radionice došla iz Korčule. - Isprobala sam crtanje, kaširanje i plastelin, a najviše mi se svidjelo svirati def. U Veloj Luci je tako lijepo, doći ću opet - otkrila nam je devetogodišnja Katarina.

19. travanj 2024 16:50