StoryEditorOCM
KorčulaNIJE POLITIČKO, NEGO ŽIVOTNO PITANJE

KUZMA TOMAŠIĆ Zašto županija ide protiv svojih žitelja?

Piše PSD.
8. ožujka 2019. - 12:22
Načelnik Općine Smokvice Kuzma Tomašić uputio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

U ponedjeljak, 11. ožujka sazvana je 9. sjednica Županijske skupštine na kojoj je 1. točka Izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije. Nadam se da se niste, vođenim idejom obima materijala (Izmjene i dopune prostornog plana sadrže skoro 300 strana tekstualnog dijela) i računajući da vijećnici neće pročitati cijeli plan, pokušali „progurati“ proširenje eksploatacijskog polja tehničkog-građevnog kamena Kotaca, jednom riječju kamenoloma Kotaca na području Općine Smokvica za 40 posto, sa sadašnjih 64 817m2 na 93 500m2.

Općina Smokvica je izričito protiv toga te ovo nije političko pitanje jer su konsenzus oko toga imali i bivši i sadašnji načelnik u prošlom sazivu Općinskog vijeća. Ovo je životno pitanje, pitanje ostanka na otoku svakodnevnog života opterećenog prašinom. Općina Smokvica se protivi proširenju zato što u navedenom kamenolomu nije riješen problem prašine, u blizini samog kamenoloma stanovnici su bili primorani napustiti nekada vrijedna, plodna i obradiva polja. Također se svakodnevno ugrožava sigurnost prometa jer tik uz kamenolom prolazi državna cesta.

Borba Općine Smokvica s prašinom iz ovog kamenoloma traje jako dugo, te do sada osim obećanja da će biti riješeno, ništa drugo nismo dobili. Postojeći kamenolom prema sadašnjim procjenama ima dostatne kapacitete za rad narednih 8 godina te nam je ovo jedinstvena prilika da „prisilimo“ tvrtku da ugradi filtere protiv prašine. Da je to moguće svjedoči primjer „Dubrovnik cesta“ koji su navedene filtere za svoju asfaltnu bazu, koja se nalazi tik do kamenoloma, ugradili nedavno. Županiji je jako dobro poznat stav da se Općina Smokvica protivi ovom proširenju.

Zar Županija ne bi trebala poštovati stav svoje Općine, svojih mještana, zar su privatni, stranački ili bilo koji drugi interesi iznad toga? Zar nam želite oduzeti osnovno pravo, da gospodarimo svojim prostorom u skladu sa zahtjevima i potrebama svojih mještana? Zašto je jedini kamenolom kojem se povećavaju kapaciteti u Županiji baš naš kamenolom?

Poštovani županijski vijećnici apeliram na Vas da ne dopustite da se žitelji ovog najljepšeg kutka Lijepe naše truju kamenom prašinom, dopustite nam da vratimo poljoprivredu u zapuštena polja, dopustite nam da turistima ne moramo objašnjavati zašto svakodnevno prolaze kroz oblak prašine na državnoj cesti tik do kamenoloma, dopustite nam da naša djeca odrastaju u okolišu bez kamene prašine. Nismo protiv rada i radnih mjesta, samo smo protiv uništavanja našeg zdravlja, a može se i drugačije!
19. travanj 2024 17:27