StoryEditorOCM
KorčulaNAČELNIK OPĆINE SMOKVICA,

KUZMA TOMAŠIĆ, PETI NA LISTI SDP-A U DESETOJ IZBORNOJ JEDINICI: ‘Gdje ima volje, ima i načina‘

Piše PSD.
2. srpnja 2020. - 17:01
Kada je prije nešto više od tri godine sa sloganom "Kuzmu biraj, ništa se ne sekiraj" ušao u kampanju za lokalne izbore i za jedan glas pobijedio dugogodišnjeg načelnika Smokvice na otoku Korčuli, Kuzma Tomašić imao je jedan cilj-poboljšati život u svome mjestu. I njegovi simpatizeri, ali i oponenti, danas će priznati da je u tome uspio. 31-godišnji SDP-ov načelnik preokrenuo je demografske trendove u Smokvici iz negativnih u pozitivne, pokrenuo niz projekata kao što je renoviranje školskog igrališta, davanje zemljišta mladim obiteljima kako ne bi otišle iz Smokvice, besplatan vrtić i udžbenici za školsku djecu.

"U politiku sam ušao iz želje mijenjati svoju sredinu nabolje. Dokazao sam da se to može, te sad želim dokazati kako se i šira zajednica može mijenjati nabolje", kaže nam na početku ovog razgovora Tomašić koji je na predstojećim izborima na petom mjestu na listi Restart koalicije u našoj, desetoj, izbornoj jedinici. Njegov cilj je snažno se založiti za one koje najbolje razumije, otočane i poljoprivrednike kao što se i on sam.

image
Kuzma Tomašić, načelnik općine Smokvica


Ukidanje općina

Što ćete prvo napraviti ako uđete u Sabor?

Prioritet kao otočaninu sigurno je borba da konačno postanemo ravnopravni građani naše države. Trenutačno je prioritet je rješavanje ogromnih zaliha vina, kako bi naši vinari mogli platiti grožđe svojim kooperantima i pripremiti se za novu berbu pred vratima.

Kako ćete uskladiti načelničke i saborske obveze? Hoće li Vam sumještani zamjeriti što im se više nećete moći u potpunosti posvetiti?

Uz veliko odricanje mislim da je moguće uskladiti oba posla. Kroz časnu funkciju saborskog zastupnika otvaraju se nove mogućnosti pomoći mome mjestu, otoku i županiji. Nadam se da će rezultati rada opravdati povjerenje i razuvjeriti sve one koji tvrde da nije moguće. Gdje ima volje, ima i načina.

Često je u fokusu pitanje regionalne reforme, tj. smanjivanje jedinica lokalne i područne samouprave. Kako Vi, kao čelnik male jedinice, na to gledate?

Recept je jednostavan: sve općine ili gradove koji ne mogu sami financirati „hladni pogon“ treba ukinuti i pripojiti većim jedinicama. Kako očekivati ulaganje u komunalne potrebe, ako nisu u mogućnosti ni plaće financirati. Profesionalne zamjenike u manjim sredinama ukinuti, a ostaviti mogućnost ako je načelnik volonter, da zamjenik bude profesionalac.

Kako se kao načelnik borite protiv gospodarske štete od epidemije Covida - 19?

Većinu mjera koje su jedinice lokalne samouprave donijele kao odgovor na COVID-19 u Smokvici se već primjenjuje. Mislim da je država ta koja u ovim kriznim vremenima treba biti prva koja će potaknuti potrošnju. Još se sjećamo prošle krize, prevelika štednja države je samo krizu produžila.

Visoka letvica

Vaš put do načelnika bio je dramatičan, pobijedili ste svog protivnika za jedan glas. Očekujete li jednaku dramu na putu za Sabor?

Pobjeda za jedan glas svakako je najbolji primjer kako je svaki glas važan. Peti mandat u našoj izbornoj jedinici je uvijek bio „glasnik“ promjena. Kad ga je SDP dobivao uvijek je sastavljao vladu. Nikad u nijednu utakmicu nisam ušao sa „bijelom zastavom“, tako da očekujem da će Restart koalicija imati 5 mandata.

Kao i na lokalnim izborima i na ovima imate živopisan slogan: 'Kuzma te kuži, zato ga zaokruži'? Što onaj koji Vas zaokruži može očekivati od Vas?

U ovom moru kandidata trebate nekako privući pažnju. Na lokalnim izborima sam imao slogan „Kuzmu biraj i niša se ne sekiraj“. Tad sam sa sloganom visoko „podignuo letvicu“, te se nadam da sam nastavio u istom tonu. Je li bilo uspješno znat ćemo 6.srpnja. Onaj koji me zaokruži može očekivati borbenog, tvrdoglavog otočanina koji ne odustaje od svojih ciljeva.

Na čelu ste Smokvice 3 godine. Što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

Demografski program pod nazivom „Sretna dica, sretna Smokvica“, već 2 godine uzastopno imamo pozitivan prirodan prirast. Čemu graditi zgrade ili bilo što drugo ako nema ljudi?

Kad ste postali načelnik, prvo ste sebi smanjili plaću. Smatrate li da treba smanjiti i saborske plaće?

Treba ustrojiti sustav koji će računati plaću prema učinkovitosti. Zar nije apsurdno da zastupnik plaća kaznu od samo 100 kuna ako taj dan nije na svom radnom mjestu? Onaj koji je dobar u svakom poslu treba biti i bolje plaćen, tko je loš treba tražit' drugo radno mjesto.

Mladi ste ušli u svijet politike, mladima danas politika i nije baš nešto zanimljiva. Zašto baš SDP?

"Ili se ti baviš politikom, ili se politika bavi tobom" izreka je koja je još od stare Grčke uvijek aktualna. U politiku sam aktivno ušao u vrijeme kad je premijer bio Sanader. U to vrijeme jedino se kroz SDP nešto moglo mijenjati. Prema uvjerenjima mi je ideja socijaldemokracije najbliža.

image
Kuzma Tomašić, načelnik općine Smokvica


More i mediteranska poljoprivreda

Svestrani ste! Osim posla načelnika Vi ste vatrogasac, poljoprivrednik, predsjednik nogometnog kluba, po potrebi i Djed Božićnjak. Vidite li sebe i u izvršnoj vlasti?

Izvršna vlast i pozicija načelnika je zakonski nespojiva. Nisam spreman napustiti Smokvicu, jer želim sve započete i planirane projekte završiti.

U kojem ministarstvu biste se najbolje snašli?

Kad bi mogao birati, bio bih blizu mora ili poljoprivrede, pogotovo mediteranske poljoprivrede. Smatram da su more i mediteranska poljoprivreda jedni od najvećih resursa koji su neiskorišteni.

Evidentno je da Restart koalicija neće moći sama sastavljati Vladu. S kime se nikako ne vidite u koaliciji?

Ne vidim se u koaliciji s HDZ-om. Ali duboko vjerujem da će Restart koalicija sastavljati novu 15. hrvatsku vladu, koja će kao i svaki put kad je SDP dolazio na vlast „čupati“ zemlju iz krize.

Što radite u slobodno vrijeme? Kako se opuštate?

Uz 16 tisuća loza pošipa, 350 maslina, Nogometni kluba Jadran, DVD Smokvica, slobodnog vremena stvarno nije mnogo. Međutim, dobra knjiga stvarno može opustiti čovjeka.

Imate li politički uzor?

Dva velika političara od kojih bi mnogi naši političari mogli puno učiti – Vlado Gotovac i Ivica Račan.
25. travanj 2024 14:50