StoryEditorOCM
KorčulaLokalna uprava po mjeri čovjeka

Korčulanski vijećnik veteran Alan Farac godinama brine za potrebe sugrađana: S dobrim duhom Starog grada učenici će sigurno do škole

Piše Dora Lozica
20. ožujka 2022. - 13:07

Malo tko se može pohvaliti volonterskim stažom u mjesnoj samoupravi kao Alan Farac, profesor kemije i biologije u korčulanskoj osnovnoj školi. Alan je vijećnik Gradskog kotara Stari grad gotovo 20 godina, od čega je čak 16 godina odradio kao predsjednik.

Četvrti se mandat bliži kraju, a kako je odradio posljednje četiri godine ocijenit će birači, njih otprilike 1500 na području od Strećice do rampe DVD-a Korčula, prilično velikog područja koje kotar obuhvaća. Iako se radi o poslu u kojem nema puno razilaženja, ističe, svih devet članova saziva bez obzira na stranačku pripadnot donose jednoglasne odluke u interesu stanovnika, radi se o području koje je pod konzervatorskom zaštitom pa se svi projekti odvijaju sporije.

image

Nova ograda uUlici_Ante_Starcevica

Dora Lozica

Mali veliki projekti

Gradski kotar Stari grad finacira se iz proračuna Grada Korčule, stavke za mjesnu samoupravu. Alan otkriva kako Grad izdvaja milijun kuna za sve mjesne odbore, 12 posto pripada kotaru, odnosno oko 120 tisuća kuna. Isto toliko dobiju i za neravrstane ceste, a onda sukladno potrebama planiraju programe. Radi se uglavnom o malim projektima, no od velike životne važnosti poput izgradnje nogostupa, javne rasvjete, održavanja javnih prostora i zelenih površina, ukratko, poboljšavanje komunalnog standarda.

Što su sve odradili u prošloj godini nedavno su objavili u fotoreportaži na službenoj Facebook stranici na kojoj se građani mogu javiti s upitima i prijedlozima. Oko 30 tisuća kuna utrošeno je na novu zaštitnu ogradu u Ulici Ante Starčevića koja prolazi pokraj srednje i osnovne škole. Dodano je 13 metara nove ograde, a stara je pocinčana i prebojana, ističe Alan.

image

Obnovljena riva na Vrniku

Dora Lozica

Borovi idu u obnovu

Ono što planiraju realizirati u sljedećoj godini jedan je od najvažnijih projekata za roditelje korčulanskih školaraca, a to je izgradnja kolnog priključka iznad srednje škole, pokraj trafostanice Potok.

"Kad je loše vrijeme, glazbena škola ili su u pitanju mlađi školarci, roditelji nemaju gdje iskrcati djecu. Često se zaustavljaju pokraj kuće Granić pa djeca pretrčavaju cestu dok se ne dogodi neko zlo. Ovim ćemo projektom omogućiti roditeljima iskrcaj i prihvat djece na siguran način, projekt pripremamo u suradnji sa Srednjom školom Petar Šegedin, oni će finacirati trećinu, trećinu naš kotar, a trećinu Županijska uprava za ceste. Planiramo započeti s radovima nakon ljeta", najavio je.

image

Podna konstrukcija na kuli Svih svetih

Dora Lozica

Nakon što taj projekt bude gotov, djeca će zaista sigurno moći nastaviti do škole budući da je školsko dvorište već uređeno na što je kotar utrošio oko 90 tisuća kuna. Postavljena su i dva rukohvata u Ulici Marinka Gjivoja i Pelavin mir, ali i podna konstrukcija na kuli Svih svetih. Ta je kula, znaju svi Korčulani, raskopana u svrhu arheloškoih istraživanja i to u najfrekvetnijoj ulici u gradu, Šetalištu Petra Kanavelića, gdje se nalazi najveći broj ugostiteljskih objekata i koja je, kaže Alan, naša gospodarska zona. Problem ulice su i stoljetni borovi za čiju je obnovu napravljena strategija. Već su zasađene dvije nove sadnice, ističe Alan, a u Sv. Nikole i jedna nova palma.

Složni Škojari s Vrnika

Nikako se ne smije zaboraviti Vrnik! Famozni Škoj, osim uvale Bufalo koja je lumbarajska, pripada Gradskom kotaru Stari grad, a potrebe Škojara Alan je shvatio ozbiljno.

"Na Vrniku tijekom cijele godine žive dvije osobe, a ljeti je oko pedesetak ljudi i sve više turista. Škojari su osnovali udrugu i počeli brinuti o svojim interesima, donijeli su kućni red, traže postavljanja javnih WC-a, modernizaciju rasvjete i bolji komunalni standard. U suradnji s gradonačelnicom i TZG Korčule radimo da ispunimo njihove zahtjeve. Grad Korčula je financirao projekt obnove rive na Vrniku koja je bila zaista u lošem stanju. Oko pola milijuna kuna utrošeno je na obnovu 50 metara rive, a dok je mehanizacija bila prisutna na Škoju iskoristili smo priliku pa smo proširili put do Krmače te smo tamponirali cijelu dužinu puta od kamenoloma do Krmače", zadovoljno je istaknuo Alan.

 

24. travanj 2024 05:57