StoryEditorOCM
KorčulaNATJECANJE WORLDSKILLS |

KORČULANSKA POBJEDNICA: Rosanine šećerne ruže su poput pravih, samo puno slađe!

Piše Dora Lozica
3. svibnja 2021. - 18:49

Na međuopćinskom WorldSkills natjecanju Rosana Jurjević, učenica 3. D Razreda Srednje škole Petar Šegedin, osvojila je prvo mjesto s najvećim brojem bodova u Hrvatskoj za svoje ruže i kale od šećerne mase.

Najveći broj bodova u Hrvatskoj

Rosanu i njenu mentoricu, strukovnu učiteljicu slastičarstva Magdalenu Turković, susreli smo u školskom praktikumu koji je mirisao na pečene kolače i slatke kreme. Za natjecanje su vježbale danima, toliko da su se Rosani upalili mišići na rukama. „S pripremama samo krenuli kasno zbog uskršnjih praznika, nekoliko dana prije natjecanja smo puno vježbali, ali isplatilo se. Natjecanje je održano online, povjerenstvo je pratilo kandidate putem kamera, budući da nisu mogli ocijeniti okus kolača, pratio se rad ruku, higijena, pravilno rukovanje alatima i priborom i ostali detalji po pravilima struke. Rosanine su ruže od šećerne mase bile poput pravih, razlika je bila minimalna, a to pokazuje i rezultat. Od ukupnih 40 bodova, Rosana je osvojila 39, dobila je najviše bodova od svih kandidata u Hrvatskoj“, ponosno je istaknula nastavnica Magdalena. Iako se ne voli natjecati, Rosana za sebe kaže da dobro reagira pod pritiskom, zna se smiriti i prilagoditi situaciji. Nije faca među vršnjacima, priznaje nam uz smijeh, ali svima je drago i svi navijaju za nju. Oduvijek je znala da će jednog dana biti slastičarka, njena obitelj vodi poznatu pekaru Poj domaću pa je okružena pečenjem i pripremom kolača. Kuhar i slastičar su sve cjenjenije i sve traženije struke, a Rosana svoju budućnost vidi baš u izradi slastica.

image
Rosana s mentoricom Magdalenom
Dora Lozica

Posebno uživa u dekoracijama

„U slastičarstvu volim zapravo sve, nema kategorije koju volim manje ili više, sve me zanima. Posebno uživam u dekoracijama, ali s jednakim užitkom pečem biskvite i radim kreme. U budućnosti se planiram baviti slastičarstvom, nadam se završiti još jedan ili dva stupnja edukacije nakon srednje škole“, ispričala nam je. Rosanu očekuje jako zahtjevno Državno WorldSkill natjecanje koje će se održati 11. svibnja u Zagrebu. WorldSkill je prestižno školsko natjecanje koje organizira Agencija za strukovno obrazovanje, sukladno tome i konkrencija je jaka, kaže nam Magdalena. Na državnom natjecanju Rosana će slastice pripremati puna tri dana, imat će šest zadataka od kojih je najteži košarica iznenađenja, odnosno košarica puna različitih namirnica od kojih će morati sama smisliti recept pritom prateći moderne trendove, ali oslanjajući se i na tradicionalne slastice kraja iz kojeg dolazi. „Trenutni slastičarski trendovi su mono porcije, sve što smo nekad radili 'na veliko' sad pretvaramo u male zalogaje. Osim toga, mousse-vi su jako zastupljeni, a tu su i brojne tehničke vještine prilikom izrade kolača. Pokušavamo spojiti trendove i tradiciju i uz to dobiti na inovativnosti. Rosana će na državnom morati pokazati veliko znanje i vještinu, ozbiljno se pripremamo“, ozbiljna je Magdalena. Osim od Rosane, nastavnica Magdalena će se ove godine oprostiti od jako talentirane i nadarene generacije. Sa suzama u očima nabraja njihova imena, tu su još Anđelka Šain, Petra Tomašić i Nikolina Bratić. Generacija koja je zbog koronavirusa izgubila maturalni ples i putovanje, kao i puno sati praktičnog rada. Užitak je raditi s njima, priznaje nastavnica, budući da ih sve zanima i jako su motivirane. Najteže ih je naučiti pospremanju i organizaciji, kaže uz smijeh, u školskom praktikumu zauzmu cijelu kuhinju, ali na natjecanju imaju tek jednu radnu površinu i jedan sudoper pa je organizacija izrazito važna. Natjecanja su važna i za promociju struke koja je među mladima sve popularnija.

image
Rosana s mentoricom Magdalenom
Dora Lozica
Za slastičarstvo treba biti maštovit i kreativan

„Sve je veći interes mladih na upisima za slastičara i kuhara. Slastičarstvo je zaista posebna struka, trebaš biti maštovit, kreativan, sjećate se kako smo se kao djeca igrali plastelinom? Tako se slastičari mogu poigrati s dekoracijama i dovesti do vrhunca svoju kreativnost“, poručila nastavnica slastičarstva Magdalenu Turković.

23. travanj 2024 01:54