StoryEditor
KorčulaVODA U KORČULI SE I DALJE NE PREPORUČUJE ZA PIĆE

Korčulani, strpite se do nedjelje!

Piše Dora Lozica
3. kolovoza 2019. - 15:05
Nakon što je 31. srpnja upućena obavijest kako zbog povećane mutnoće voda za ljudsku potrošnju ne ispunjava sve propisane parametre, jučer su iz Neretvansko- Pelješko- Korčulanko- Lastovsko- Mljetskog vodovoda javili kako je upozorenje produženo do nedjelje.

Izvorište Norin u Prudu je zamućeno, kako doznajemo iz NPKLM vodovoda, pa uzorci vode u tom sustavu nisu ispunili parametre propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metode analize, monitoring i planove sigurnosti. Voda iz izvorišta se redovito klorira i nije štetna za zdravlje, poručuju iz NPKLM-a, ali ipak se preporučuje da se voda za piće prethodno istaloži te da se, nakon taloženja, bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje kao i za tuširanje, pranje zubi te ostale sanitarne potrebe. Kako doznajemo iz NKPLM vodovoda, izvorište je danas očišćeno, novi nalaz će se raditi u nedjelju ujutro kad će upozorenje, najverojatnije, prestati važiti. No, pričekajmo nedjelju.

Kako doznajemo od epidemiologa, nema razloga za paniku. Učestale želulačno- crijevne tegobe na koje se Korčulani žale proteklih dana su karakteristične za ovaj dio godine zbog visokih temperatura, a ne zbog zamućene vode. To su nam potvrdili i iz korčulanske ispostave Zavoda za hitnu medicinu DNŽ gdje nisu zabilježili veći broj tegoba uvjetovanih proljevima ili povraćanjima nego što je inače slučaj u ovom dijelu godine. Kriteriji za provjeru vode su strogi, kad je NPKLM vodovod u pitanju radi se o iznimno dugačkoj trasi s nekoliko stanica koje neprestano kloriraju vodu i upozoravaju na nepravilnosti.

Izvorišta se najčešće zamute kao posljedica velikih kiša i to se, kako doznajemo, događa vrlo često. Kako se NPKLM proteže na čak 150 kilometara, upozorenje ne mora vrijediti za sve stanice iako se preventivno upozorava sve potrošače. Unatoč tome što su u proteklih nekoliko dana kupovali vodu u supermarketima, potrošačima će računi za vodu uredno stići na adresu. Korčulani kubni metar vode plaćaju 15,67 kuna, dok recimo Zagrepčani izdvoje 15,28 a Dubrovčani 13 kuna.

Inače, NPKLM vodovod d.o.o. je tvrtka u vlasništvu 3 grada: Korčule, Opuzena i Metkovića te 11 općina, a ima 41 zaposlenika.

Dora Lozica
 
item - id = 616848
related id = 0 -> 617773
related id = 1 -> 616895
18. listopad 2021 10:25