StoryEditorOCM
KorčulaZADNJI DAN POKLADNIH OBIČAJA

Korčulani spalili krnovala

Piše Tekst i foto: Niko Perić
5. ožujka 2019. - 21:20
Danas na zadnji dan pokladnih običaja je u ime korčulanske udruge Bonkolovići proglašen krivac za sve što se pretrpjelo u vrijeme njegove vladavine.
 
Veliki maskirani lik, lako prepoznatljiv po pravosudnoj vagi bio je vidljiv svom nezadovoljnom pučanstvu.
 
Na popularno trgu Plokata optuženika Krnovala „Bužota u Zakonu“ je pregledao specijalist sudske medicine Dr.Mr.Pr. i utvrdio da dotični ima kronični korupcionitis,alergičan na pravdu i istinu,ima lošu naviku čuvanja sudskih predmeta u škafetinima do besvijesti,lako odgađa bilo kakve rasprave,pogotovo ako su dobro podlojane. Koristeći audio video kompjutorsko skeniranje,uz novu aplikaciju preko mobitela dokazane su mnoge krivnje,što prema pregledu ne spada u domenu bolesti,nego u karakterne osobine. Poslije duže rasprave predsjednik suda Laprdalo Istinozborić je odbio obranu i Vlada od maškara je odlučila da je Buža u Zakonu kriv,i njihov Visoki sud ga je osudio spaljivanjem.Odvjetnički tim je ovlastio Vladu od maškara Bonkulovića da čuje barem njegovu ostavinsku oporuku.Između ostalog je KTD“Hober“ ostavio uz nedavno otvoreno javno mjesto,još jedan Natječaj za radno mjesto referenta za gratat jaja.Vodovodu da zaposli barem još jednu generaciju Žrnovaca.Brodogradilištu Ledi ostavlja 4.Enciklopedije brodogradnje s posebnim osvrtom na Stečajni zakon,te vize za sve pridošle gastarbajtere.Glavnome ostavlja da se umjesto remonta brodova bavi remontom mozgova i rupu u zakonu kako bi se mogao kroz nju izvući.Cijeli srednjokvkovni stari grad Korčulu ostavlja UNESCO-u da tavi katanac na ulaz s upozorenjem da je zatvoreno do daljnjega,jer i onako u starom gradu živi mali broj stanovnika. Za dvije gradske muzike krnoval je ostavio Diplomu za uspješno izbjegavanje sviranja na gradskim feštama,iako zna da nemaju kada,jer moraju brojit solde od sezone.
 
I kad je trebalo osuđenika privesti na gubilište, uzviknuo je : Neka sve ide u K. S tim slom K prema istraživanjima dr.Živana Filippi većina pokladnih izraza, predmeta i jela koja se pripravljaju u pokladama počinju sa slovom „K“, kao Korčula i Krnoval:K.K.K.“Bonkulovići“, karneval, kavalkina, kotiljun (vrsta plesa), konfeti, kalamuča, korijandoli, kana (klobuk od tvrde slame), kanotjera (cilindar), karoca, kar, kaporjun, kapobanda, kantadur, klašuni, klepetuša (sprava za stvaranje buke), krepajica, klapa, kontrapartija itd. Zatim je uz čegrtaljke,povorka s nošenim krnovalom došla do Trga pomirenja, gdje je bio spaljen, a zatim su njegovi zemni ostaci nestali u morskoj dubini. Sve u svemu,iako malobrojni posjetitelji su ostavili zahvalnost i čestitke DA može nestati mjesto, ali ne i običaji. I tako običaj je održan, a Korčula se sprema za korizmene običaje.
 
20. travanj 2024 14:32