StoryEditorOCM
KorčulaOTOČNO UDRUŽIVANJE|

Korčula će ipak još malo čekati na jedinstvenu Turističku zajednicu, a do tada dobivati će dodatna sredstva za projekte promidžbe

Piše Dora Lozica
25. siječnja 2021. - 13:22

Pet turističkih zajednica otoka Korčule potpisalo je početkom mjeseca sporazum o udruživanju, kao prve u županiji, a suglasnost za udruživanje zajednice dobile su od Ministarstva turizma i sporta. No, osim dodatnih sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice, u funkcioniranju otočnih TZ-ova za sada sve ostaje isto.

– Imamo novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji preporučuje udruživanje kako bi zajednice ostvarile veća financijska sredstva. Zakon predviđa dva načina udruživanja: sporazumno, koje smo potpisali, i formalno udruživanje, koje podrazumijeva ukidanje postojećih turističkih zajednica i osnivanje jedne nove. Na formalno udruživanje na Korčuli ipak ćemo još pričekati – kaže Hana Turudić, direktorica TZ-a Korčule iz koje je i potekla inicijativa o otočnom udruživanju, te dodaje kako njezin TZ planira iz Fonda povući dva i pol posto sredstava koja su uložili te dodatna sredstva za planirane zajedničke projekte.

image
Hana Turudić
Dora Lozica


Formalno udruženje je neminovnost, no, kako kaže, to je opsežan proces za koji se još uvijek ne zna kad će biti realiziran, iako se zadnjih 20 godina govori o formiranju jedne otočne turističke zajednice te ukidanju pet postojećih, koje će postati info-uredi. Otočna će turistička zajednica imati jednog direktora, jedno Turističko vijeće i jednu Skupštinu s članovima iz cijelog otoka. Središte bi, naglašava Turudić, trebao biti grad Korčula.

– Očekujemo da će jednog dana Korčula biti središte jedinstvene otočne turističke zajednice. Povijesno je Korčula centar otoka, nositelji smo turizma, administrativno središte i jedini grad na otoku, pa je najrealnije da središte TZ-a bude u Korčuli – poručila je Turudić, najavivši nove zajedničke projekte, poput unificiranja i označavanja biciklističkih i pješačkih staza na otoku, označavanje biciklističke rute te uvođenje aplikacije Vision One.

24. travanj 2024 21:08